Verdens børser er fremdeles jevnt over ganske nær sine toppnivåer. For mange aksjeplukkere, har således også de siste ukene vært ganske så udramatiske. For andre er det tvert om. For under overflaten er det store og sektorallokrende endringer på gang.
Og mens mange aksjer innen sektorer som olje, industri og finans klatrer, er det tvert om for mange av de glitrende vekstaksjene som svevde høyt på børsene i fjor. En rekke digitale og grønne aksjer har falt flere titalls prosent på få uker. Investorer som kom sent til aksjefesten her, kan oppleve nedturen nå som særlig brutal.
Likevel er ikke utviklingen særlig overraskende. Vi har sett den gry over tid - og påpekte også i forrige månedskommentar at økte lange renter og tiltagende inflasjonsfrykt kunne bli den neste store driveren av utviklingen i finansmarkedene. Der er vi nå.
For høyere lange renter mindre plass for høy prising av fremtidig inntjening, som vekstaksjene har nytt godt av lenge. Samtidig løftes mer tradisjonelle selskaper i «den gamle økonomien» som alt tjener penger.
Men stiger de lange rentene høyt nok, kan det etterhvert endog ramme mindre rentesensitive sektorer hardere. Det spørs likevel hvor lenge det vil vare. Om realøkonomien og sysselsettingen mister dampen, er det grunn til å tro at sentralbankene igjen kommer på banen med nytrykte penger.
Selv om det kanskje virker langt frem, så vil snart også en mer normalisert økonomi ta mer fokus. Råvarer stiger alt på bred fjøl, her er det mer på gang enn inflasjonssikring i metaller som gull og sølv. For verdens økonomiske maskineri er i ferd med å våkne til live igjen. Da trengs innsatsvarer. Også oljeprisen klatrer alt kraftig.
Og USA leder an - i børsenes reprising, i stimuli og i vaksineutrulling. President Biden kan i skrivende stund høyst trolig snart signere den enorme nye redningspakken. Samtidig regner USA med å ha vaksinert hele sin voksne befolkning innen utgangen av mai.
Og da kan reell selskapsinntjening fortsatt drive markedene oppover - selv dersom de lange rentene ikke lenger skulle gi nyhetsutløsende overskrifter. Det borger bra for en rekke aksjer som allerede har steget de siste ukene, men som fremdeles er avhengige av at samfunnet åpner mer opp.
Utsiktene preger da også aksjerådene fra Dine Pengers eksperter denne gang. Ikke alt av vekstaksjer forsvinner ut, men eksponeringen mot mer inntjenende verdiaksjer øker. Delphi Fondene henter foruten IT-selskapet Atea inn marginkongen Salmar. I tillegg kommer industribedriftene Elkem og Borregaard til. DNB Markets rokkerer på sin side litt i sin råvareeksponering, og erstatter Hydro med Elkem. I tillegg tas inkassoselskapet Axactor inn.
Samlet bør porteføljene stå godt rustet for en friskmelding av realøkonomiene. Men å løpende sjekke utviklingen i prisen på statsgjeld, kan en aktiv investor også like godt venne seg til. Særlig fortjener utviklingen i amerikanske statsobligasjoner med 10 års løpetid et eget bokmerke. Bekymringer rundt inflasjon og lange renter vil henge over oss i lang tid.

Artikkelen er over tre år gammel.