LITEN TUE: ... kan velte stort lass. Ved å forsøke å time aksjemarkedet, kan man risikere å gå glipp av svært gode enkeltdager. 
LITEN TUE: ... kan velte stort lass. Ved å forsøke å time aksjemarkedet, kan man risikere å gå glipp av svært gode enkeltdager. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Kun fem børsdager siste 24 år skiller rød og blå linje

Hvis du prøver å time aksjemarkedet, kan du risikere å gå glipp av de beste børsdagene. Det kan koste deg tusener i tapte inntekter, viser historiske tall.

Når det kommer til aksjehandel, har Dine Penger tradisjonelt én klar anbefaling: 

Vær langsiktig hvis du kan og sitt stille i båten selv om det stormer i markedet. Dersom du er tro mot investeringsstrategien din, vil du komme deg ut av dumpen sammen med resten av markedet når uroen har lagt seg. 

BLACK WEEK-TILBUD: Halv pris på Dine Penger i 6 måneder

Å forsøke å selge på topp, eller kjøpe på bunn, lykkes nemlig de færreste med. Og bommerter kan koste deg dyrt. Kanskje overraskende dyrt, som vi skal se. 

For om du i et forsøk på å time markedet går glipp av én eller flere av de beste børsdagene, vil det utgjøre et betydelig tap av inntekt. 

Si at du hadde investert 100.000 kroner den 1. januar 1996 i et fond som speiler Hovedindeksen på Oslo Børs. De pengene ville den 1. oktober i år ha vokst til 874.000 kroner. 

Men om du i gjentatte forsøk på å gå inn og ut av aksjemarkedet på gunstige tidspunkter ulykksalig nok hadde prestert å gå glipp av de fem aller beste dagene, ville avkastningen vært på 568.000 kroner – altså 300.000 kroner mindre. 

Eller sagt på en annen måte: Den gjennomsnittlige årlige avkastningen ville vært på 7,6 prosent i stedet for 9,6 prosent. 

Takket være fem enkle dager.

LES OGSÅ: Slik ville ekspertene investert 100.000 kroner nå (+)

Det er Audhild Asheim Aabø, forvalter av Nordeas Likestillingsfond, som har hentet ut tallene. 

Nordea-forvalter Audhild Asheim Aabø.
Nordea-forvalter Audhild Asheim Aabø.

Oversikten viser at alle de fem mest innbringende dagene kom mot slutten av det turbulente finanskriseåret 2008.

Så må man legge til at det er høyst usannsynlig at noen fikk med seg de solide børsfallene som preget Oslo Børs i perioden rundt de beste dagene, samtidig som de gikk glipp av akkurat topp fem. 

– Men tallene illustrerer hvordan under en promille av dagene fra og med 1. januar 2006 har hatt ganske mye å si og hvor vanskelig det kan være å time markedet. Som småsparer bør man derfor heller passe på at man har en investeringshorisont som gjør at man kan sitte gjennom svingninger i markedet, sier Aabø.

LES OGSÅ: Indeksfond har tatt over tronen - finansprofiler roper varsku (+)

Dessverre har ikke nordmenn klart å forholde seg så rolige som de burde. 

Det viser statistikk som Finn Øystein Bergh har sammenstilt. Han er investeringsdirektør i Pareto Asset Management og forfatter av blant annet «Økonomiskolen».

For mens fondsindeksen på Oslo Børs, som de fleste norske aksjefond måler seg mot, har gitt gjennomsnittlig avkastning på 8,93 prosent i året siden nyttårsaften 1994, har sparere i norske aksjefond oppnådd kun 6,6 prosent i snitt, forteller han. 

Investeringsdirektør Finn Øystein Bergh i Pareto Asset Management. 
Investeringsdirektør Finn Øystein Bergh i Pareto Asset Management. 
Foto: Pareto

Men hvorfor? 

– Fordi folk har en lei tendens til å investere medsyklisk. Det vil si at de kjøper aksjefond når det har gått bra en stund, men har ikke nerver til å sitte på dem i urolige tider. Dermed får de med seg mindre av oppgangsbølgene og mer av nedgangene, sier Bergh. 

Tallene bekrefter med det hvor dårlige norske fondssparere er når det kommer til timing – samtidig som de illustrerer verdien av jevn sparing, påpeker han. 

– Denne statistikken er et fremragende argument for spareavtaler. 

LES OGSÅ: Dette er fondstypen for deg som ikke tar sjansen på aksjer (+)

Selv om alle de fem beste børsdagene de siste 24 årene fant sted i slutten av 2008, var dette et år der Hovedindeksen på Oslo Børs falt med 70 prosent. 

Derfor vil det vel i etterpåklokskapens navn ha vært aller best å hoppe av hvis man ante et fall av såpass dramatisk karakter – siden de gode dagene som regel var pakket inn av dårlige? 

– Den avdøde økonomiprofessoren Paul Samuelson sa en gang at økonomene hadde greid å varsle ni av fem resesjoner. Slik er det med markedet også. Hvis du er som investorer flest, lukter du starten på en hel rekke kriser som det aldri blir noe av, sier Bergh.

– Så bli sittende – hvis du har lang nok horisont. Den som venter på noe godt i aksjemarkedet, venter ikke forgjeves – men ventetiden kan bli lang.

BLACK WEEK-TILBUD: Halv pris på Dine Penger i 6 måneder


Derfor bør du gå av med tidligpensjon

Foto: Shutterstock

Eller vente. Her er 10 argumenter for tidlig uttak, og 10 argumenter for å vente til du slutter å jobbe. Les saken

Slik blir du millionær på bonuspoeng

Foto: Patrick da Silva Sæther

I «gullstua» på Oslo Lufthavn Gardermoen koser Christian Jostad og Tore Dyrseth seg med gratis mat og drikke før avreisen til Miami, med billetter på forretningsklasse foran i kabinen. De er millionærer på bonuspoeng. Les saken

Lise (31) sparer 350.000 kroner i året

Foto: Siv Dolmen

Lise Vermelid Kristoffersen skal bli økonomisk uavhengig før hun er 40 år. For Eivind Berg ble en Playstation en dyrekjøpt erfaring, mens for Kjersti Grønseth har det gått sport i å spise billig. Møt de tre pengebloggerne her. Les saken