ADVARER: Jorge Jensen i Forbrukerrådet sier at høy pris på kombinasjonsfond ikke er verdt det. 
ADVARER: Jorge Jensen i Forbrukerrådet sier at høy pris på kombinasjonsfond ikke er verdt det. 
Foto: John Trygve Tollefsen / Forbrukerrådet

Stempler fond fra DNB og Nordea som dyre

Forbrukerrådets anbefaling er tydelig: Velg billige kombinasjonsfond, de dyre er ikke mer lønnsomme.

Forbrukerrådet har for første gang studert kvaliteten i kombinasjonsfond – fondstypen som dominerer nordmenns pensjonssparing. 

Dette er fond som plasserer pengene dine i både aksjer og rentepapirer. 

Etter analysen har fagdirektør for finans i Forbrukerrådet, Jorge Jensen, et entydig råd til norske forbrukere: 

– Gå etter laveste pris. De dyre fondene er ikke mer lønnsomme enn de billige. Gebyrene spiser opp det du måtte få av meravkastning. 

TILBUD: Dine Penger+ ut året for kun 49,-

Konklusjonen er dermed den samme som da Forbrukerrådet undersøkte hva som lønner seg av indeksfond og aktivt forvaltede fond. 

– Det er ingen holdepunkter i rapporten som underbygger at høyere pris gir høyere kvalitet, målt etter at gebyrene er trukket fra. Ved valg av fond, vektlegg derfor årlig gebyr fremfor historisk avkastning. Dersom forbruker kun skal vektlegge kun én faktor, velg årlig gebyr, sier Jorge Jensen.

I Forbrukerrådets gjennomgang er et titalls norske kombinasjonsfond studert. I én av tabellene er hver og én klassifisert som «billig», «snitt» eller «dyrt» – i tillegg til å vise om fondet har slått «børsen» i liten, middels eller stor grad. 

LES OGSÅ: Dette er riktig pensjonssparing for din alder (+)

Et flertall av kombinasjonsfondene får dyrt-stempel av Forbrukerrådet. Det inkluderer blant annet 14 av 16 DNB-fond, 9 av 10 Danske Invest-fond og samtlige seks Nordea-fond.

– Forbrukerrådet sier at «dersom forbruker kun skal vektlegge en faktor, velg årlig gebyr». Vår erfaring er at mange kunder ønsker valgfrihet og de ønsker flere faktorer inn i beslutningen, sier Håkon Hansen, konserndirektør for Wealth Management i DNB.

- Det kan være historisk avkastning, spesielle sektoreksponeringer, spesielle tema-eksponeringer eller ønske om spesifikke forvaltere.

Han fortsetter med å poengtere at også de ønsker at fondssparing skal bli rimeligere og at DNB var den første aktøren i Norge som reduserte fondsprisene da de kuttet gebyrene på de aller fleste fond i februar i år.

ANBEFALES IKKE: Nordea, her ved kommunikasjonssjef Synne Ekrem, og DNB, representert av Håkon Hansen, konserndirektør for Wealth Management, har ifølge Forbrukerrådet for det meste dyre kombinasjonsfond.
ANBEFALES IKKE: Nordea, her ved kommunikasjonssjef Synne Ekrem, og DNB, representert av Håkon Hansen, konserndirektør for Wealth Management, har ifølge Forbrukerrådet for det meste dyre kombinasjonsfond.
Foto: Nordea / DNB

Kommunikasjonssjef Synne Ekrem i Nordea skriver det følgende i en e-post: 

– Vi i Nordea tror på at aktiv forvaltning skaper merverdi for kundene over tid. Vi tror ikke det er så enkelt at man kan sette to streker under dette svaret, her vil det være store variasjoner med flere faktorer som spiller inn.

– Vi tilbyr også indeksfond, som et supplement til aktivt forvaltede fond for de kundene som ønsker billigere og enklere fond.

Det kan dermed synes mer fornuftig å investere i kombinasjonsfond hos KLP eller Skagen, selv om ingen av deres til sammen åtte kombinasjonsfond har slått «børsen» i særlig grad, ifølge Forbrukerrådet. 

Med dette menes i hvilken grad fondene har levert meravkastning målt mot egen referanseindeks. Dette er imidlertid et måltall som Forbrukerrådet retter en advarende pekefinger mot. De mener nemlig at mange kombinasjonsfond sammenligner seg med referanseindekser som gir et svært feilaktig bilde av fondets prestasjon – og at forbrukere blir villedet av den historiske avkastningen. 

Og ikke nok med det – som gruppe klarer ikke kombinasjonsfondene å slå egen referanseindeks. 

– Ingen av fondene viser stabil og kontinuerlig god prestasjon. De svikter rett og slett på sine egne målsettinger, sier Jorge Jensen. 

LES OGSÅ: Det blåser en sparevind over landet vårt (+)

Spørsmålet er da om man ikke like gjerne kan sette sammen sin egen portefølje, bestående av aksje- og rentefond. 

– Det er mulig å spare litt i gebyrkostnader, men målt mot de aller billigste kombinasjonsfondene, er besparelsen nå blitt svært liten. Det krever også en del av deg som forbruker – du må følge med, overvåke og rebalansere på egen hånd. Det er nok ikke en jobb alle ønsker eller har tid til å ta, forteller Jensen.

Prøv Dine Penger+ ut året for 49 kroner! Trykk her for å gå til tilbud.


Derfor bør du gå av med tidligpensjon

Foto: Shutterstock

Eller vente. Her er 10 argumenter for tidlig uttak, og 10 argumenter for å vente til du slutter å jobbe. Les saken

Slik blir du millionær på bonuspoeng

Foto: Patrick da Silva Sæther

I «gullstua» på Oslo Lufthavn Gardermoen koser Christian Jostad og Tore Dyrseth seg med gratis mat og drikke før avreisen til Miami, med billetter på forretningsklasse foran i kabinen. De er millionærer på bonuspoeng. Les saken

Lise (31) sparer 350.000 kroner i året

Foto: Siv Dolmen

Lise Vermelid Kristoffersen skal bli økonomisk uavhengig før hun er 40 år. For Eivind Berg ble en Playstation en dyrekjøpt erfaring, mens for Kjersti Grønseth har det gått sport i å spise billig. Møt de tre pengebloggerne her. Les saken