HELGERO: Bitcoin-handelen er roligere i helgen enn i ukedagen. Tall fra Arcane Crypto viser at onsdager i 2019 har gitt best sjanse til å få riktig markedspris.
HELGERO: Bitcoin-handelen er roligere i helgen enn i ukedagen. Tall fra Arcane Crypto viser at onsdager i 2019 har gitt best sjanse til å få riktig markedspris.
Foto: Anton Vaganov, Reuters

Dette er ukens beste bitcoindag

Kryptomarkedet stenger aldri, men forskjellen er stor mellom ukedag og helg. Risikoen for feilprising er størst når proffene tar fri.

I motsetning til verdens børser er kryptomarkedet aldri stengt, men det betyr ikke at ikke bitcoin-tradere tar helg. Ifølge en Arcane Crypto-undersøkelse er det 58 prosent mer handel en vanlig onsdag enn en vanlig lørdag. 

At onsdag er den dagen i uken med størst handel, betyr at dette er dagen med det «sunneste» bitcoinmarkedet og at sjansen for feilprising er minst. 

– Man kan si at det lønner seg å være mer aktiv i hverdagen. Med høyere aktivitet og likviditet, får man mer korrekt prising. Og så bør man kanskje være mer forsiktig i helgen fordi det da ikke er sikkert at markedene oppfører seg helt optimalt, sier Bendik Norheim Schei, analytiker i Arcane Crypto, selskapet som bitcoin-ekspert Torbjørn Bull Jenssen var med å opprette i fjor. Det investerer i bitcoin, mindre kryptovalutaer og kryptoderivater. 

Bendik Norheim Schei mener tallene tegner et bilde av at en betydelig betydelig andel bitcoin-tradere behandler dette som en vanlig fulltidsjobb, der de jobber mandag til fredag og tar fri i helgen.

Så hva betyr det lavere volumet for dem som handler i helgen? 

LES OGSÅ: Bli en prutemester og spar tusener på bank og forsikring (+)

I flere nyhetsartikler de senere årene har det blitt slått fast at det mindre travle helgemarkedet medfører kraftigere prissvingninger når store aktører kjøper eller selger. 

ANALYTIKER: Bendik Norheim Schei i Arcane Crypto.
ANALYTIKER: Bendik Norheim Schei i Arcane Crypto.
Foto: Arcane Crypto

– Vi ser at volatiliteten ligger over snittet i helgen, med dramatiske prisutslag, enten opp eller ned, uttalte Mark Newton i kryptoanalyseselskapet Newton Advisors til Investopedia i fjor. 

Arcane Cryptos funn forteller imidlertid noe annet: 

– Våre tall viser faktisk ikke noe hopp i prissvingningene i helgen – snarere tvert imot. Det var ganske overraskende, sier Bendik Norheim Schei. 

Han har undersøkt bitcoinprisen fra januar til oktober i år. Den gjennomsnittlige daglige prisutviklingen (enten opp eller ned) har i denne perioden ligget på 2,49 prosent, men er klart lavest på lørdager. Da har bitcoinprisen i snitt beveget seg med 1,76 prosent.

Mandager byr til sammenligning på en prisutvikling på 3 prosent, tett etterfulgt av tirsdager. 

Norheim Schei utelukker ikke at tilfeldigheter har vært med å spille inn på resultatet, men drister seg samtidig til å spekulere litt:

– Man kan jo snu på det og tenke at volumet kommer som et resultat av svingningene. Om man antar at det er flest privatpersoner som handler i helgen så er det jo mulig at de rett og slett ikke har kapasitet til å flytte markedene like mye som profesjonelle aktører som kommer på jobb på mandag, sier Arcane Crypto-analytikeren. 

Tallene viser altså at både mulighetene og risikoen er størst tidlig i uken. Prishoppene er i snitt større på mandager, men samtidig er fallene som regel dypere enn de er mot slutten av uken. 

I det tradisjonelle aksjemarkedet ville man referert til begrepet «Merger Monday». Det viser til at selskaper ofte offentliggjør store nyheter, blant annet opp oppkjøp og sammenslåinger, i starten av uken. 

LES OGSÅ: Så mye bør du ha på bufferkontoen (+)

David Tawil, president i krypto-hedgefondet ProChain Capital, mener at dette er å finne igjen i kryptomarkedet. 

– Også kryptoselskaper velger mandager for offentliggjøringer og en rekke tradere prøver derfor å komme nyhetene i forkjøpet, sa han i en Bloomberg-artikkel i sommer.

Norheim Schei har et litt annet syn. 

– Det er blitt snakket og forsket mye på hvilken effekt nyheter har på bitcoinprisen, men hittil har det vært vanskelig å si hva det er som driver den. Noen mener at det ikke er noen sammenheng i det hele tall, men man kan nok i alle fall si at gode og dårlige nyheter har en forsterkende effekt hvis prisen allerede har begynt å bevege seg. Folk leter gjerne etter en årsak. 


Slik ville ekspertene investert 100.000 kr nå

AksjeNorge-lederen hadde satt halvparten av pengene i noe fondsforvalter Jan Petter Sissener er prinsippmotstander av. Slik ville fem eksperter og én menigmann investert 100.000 kroner nå. Les saken her!

17 gode bilkjøp nå

Foto: Siv Dolmen/Eivind Senneset

Elbil eller fossilbil? Luksus eller fornuft? Dette er bilene fire eksperter mener du bør kjøpe nå – hvis du ikke heller vil vente på det nordmenn helst vil ha; elektriske biler i «folke-SUV»-klassen. Les saken her!

Lise (31) sparer 350.000 kroner i året

Foto: Siv Dolmen

Lise Vermelid Kristoffersen skal bli økonomisk uavhengig før hun er 40 år. For Eivind Berg ble en Playstation en dyrekjøpt erfaring, mens for Kjersti Grønseth har det gått sport i å spise billig. Møt de tre pengebloggerne her. Les saken