BOLIGEKSPERTER: Fra venstre: Janne Mette Bergesen, Ola Grytten, Nejra Macic, Hanne Geelmuyden, Børge Martinussen.
BOLIGEKSPERTER: Fra venstre: Janne Mette Bergesen, Ola Grytten, Nejra Macic, Hanne Geelmuyden, Børge Martinussen.
Foto: Fredrik Bjerknes/NHH/Privat/Privatmegleren

Dette tror ekspertene om bolighøsten

Sjeføkonom Nejra Macic mener en ny renteheving vil ha en uungåelig negativ effekt på boligmarkedet. Men meglerne bekymres ikke. Her er deres forventninger til høsten.

Sommeren er over. Normalt sett bremser da boligmarkedet i takt med at temperaturene faller – slik har det vært hvert av de siste fire årene, med boligboom-året 2016 som et unntak. 

Det vil skje også i år, ifølge sjeføkonom Nejra Macic i Prognosesenteret. De venter at prisene vil falle noe mer de neste månedene enn det som er vanlig til høsten å være. 

SJEFØKONOM: Nejra Macic i Prognosesenteret. 
SJEFØKONOM: Nejra Macic i Prognosesenteret. 
Foto: Fredrik Bjerknes

– Spesielt i Oslo vil det fortsatt ferdigstilles mange nye boliger i høst, og det er først i 2020 at tilførselen av nye boliger vil begynne å falle. I tillegg venter vi at gjeldsregisteret og renteøkningene vil roe ned boligetterspørselen fra og med denne måneden, sier hun. 

Prognosesenteret venter seg én renteheving til i år, men at rentenivået deretter blir liggende flatt en god stund. Norges Bank skrudde rentebanen noe opp i juni, men siden den gang har handelskrigen blusset opp, USA har kuttet renten for første gang på ti år og renteforventningene i Europa har også falt. Det skaper usikkerhet.

– Det mest optimale ville nok vært ikke å røre noen ting. Dersom det kommer en renteøkning til, blir det den fjerde på et år og det er uunngåelig at det får en negativ effekt på boligprisene, sier Nejra Macic.

Høsttilbud: Prøv Dine Penger+ i 3 måneder for 69 kroner

Også administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund fremhever betydningen av Norges Banks kommende rentebeslutning. 

I september slippes en ny utgave av «Pengepolitisk rapport». Hvis sentralbanksjef Øystein Olsen da indikerer at renten skal mindre opp enn det som ble signalisert for noen måneder siden, vil etterspørselen i markedet øke, kanskje særlig i Oslo, tror Geving. 

SUNT MED RENTEHEVING: NHH-professor Ola Grytten mener det hadde vært bra med et lite prisfall i boligmarkedet. 
SUNT MED RENTEHEVING: NHH-professor Ola Grytten mener det hadde vært bra med et lite prisfall i boligmarkedet. 
Foto: NHH

– Men tilbudssiden er såpass sterk at det ikke er grunn til å frykte for sterk prisvekst. Vi venter at oppgangen som vanlig vil vare ut september, før vi får et prisfall mot slutten av året. Det viktigste er at markedet fungerer, at kjøper og selger finner hverandre, og for øyeblikket har vi et utrolig balansert marked med både høyt tilbud og sterk etterspørsel, sier han. 

Heller ikke professor Ola Grytten ved NHH tror at rentene kommer til å stige like raskt som Norges Banks eksisterende prognoser indikerer, men mener samtidig at boligmarkedet kunne hatt godt av det. 

– Prisene er heller høye, spesielt i Oslo-området, som følge av svakere press i markedet med mindre arbeidsinnvandring. Jeg mener det hadde vært bra om prisene falt moderat, de burde i alle fall ikke stige raskere enn prisveksten i økonomien generelt. Sånn sett skulle gjerne styringsrenten steget litt, om man tenker på boligmarkedet isolert, sier Grytten.

NHH-professoren sier han tror på relativt stabile priser utover høsten, med enkelte regionale svingninger.

LES OGSÅ: Jons «34-årsgave» fra banken: BSU-renten fikk fra 3,60 til 0,75 prosent (+)

Dine Penger har tatt en ringerunde for å høre hva meglerne i forskjellige storbyer rundt om i landet forventer.

Tromsø er landets nest dyreste by å kjøpe eiendom i, målt i pris per kvadratmeter. Og den siste tiden har prisene bare økt.

Her er det blitt 3,8 prosent dyrere å kjøpe hus og leilighet de siste tolv månedene, mest blant norske storbyer. I august steg prisene med 2,0 prosent.

– Vi er selvfølgelig alltid litt spent for høsten, men ut ifra det vi ser nå, virker det som at markedet har frisknet til etter en litt rolig sommer. Den siste uken har vi kunnet registrere dobbelt så mange salg som nye annonser lagt ut, og det er ofte et godt tegn, sier daglig leder Børge Martinussen i Eie Tromsø.

Det er mange boliger under bygging i Tromsø, hus og leiligheter som etter hvert vil kunne bidra til større press på tilbudssiden. Martinussen sier han ikke tror disse vil skape trøbbel for dem som ønsker prisvekst – fordi en stor del av disse allerede er solgt før byggingen.

– Vi kan ikke forvente augustutvikling utover høsten, men jeg tror markedet vil fungere godt for både kjøpere og selgere, sier han.

LES OGSÅ: Slik velger du rett leietaker

SPENT: Børge Martinussen i Eie Tromsø ser tegn til at markedet har frisknet etter en rolig sommer. 
SPENT: Børge Martinussen i Eie Tromsø ser tegn til at markedet har frisknet etter en rolig sommer. 

Trondheim var med en stigning på 1,6 prosent blant byene med sterkest prisvekst i august. Det samme kan ikke sies om man ser ett og to år tilbake i tid. De siste tolv månedene har det vært en prisoppgang på kun 1,0 prosent.

Frank Nervik, daglig leder i Krogsveen Trondheim, forteller at markedet har vært noe utfordrende i det siste, med boliger som i snitt ligger i 43 dager inntil de selges. Utover høsten ser han for seg en flat prisvekst. 

– Det viktige blir at vi klarer å få solgt unna det som blir lagt ut, at vi ikke får en opphopning på tilbudssiden. Det er nå et litt seigt, men samtidig et fungerende marked. Det er under slike forhold at gode meglere virkelig får vist sin verdi, sier Nervik. 

I Kristiansand ligger gjennomsnittlig kvadratmeterpris på i overkant av 30.000 kroner, klart lavest i vårt utvalg. 

OVERRASKET: Hanne Geelmuyden i Sørmegleren hadde forventet å få inn flere eiendommer til salg enn de har gjort hittil. 
OVERRASKET: Hanne Geelmuyden i Sørmegleren hadde forventet å få inn flere eiendommer til salg enn de har gjort hittil. 
Foto: Privat

Daglig leder Hanne Geelmuyden i Sørmegleren forteller om et stabilt og sunt boligmarked, kanskje til og med litt forutsigbart og kjedelig, ifølge noen. 

Hun har imidlertid latt seg overraske over et uvanlig svakt utbud av boliger den siste tiden. 

– Antallet salg og nye oppdrag er på samme nivå nå, og det er litt spesielt på denne tiden av året. Normalt for august og september er at vi får inn flere eiendommer enn vi selger, og så motsatt på slutten av året, sier hun. 

- Så dere forventer ikke et seigt og svakt høstmarked, slik som er vanlig? 

- Vi gjør ikke det, tvert imot. Markedet er positivt!

Bergen fikk i motsetning til de andre store norske byene en prisnedgang i august, om enn marginalt. Daglig leder Linn Vetås i DNB Eiendom Bergen Bryggesporen føler seg imidlertid trygg på at det ikke var et signal om en negativ trend de fikk servert. 

– Markedet i Bergen er veldig velfungerende, med stabile priser, og det har det vært i lengre tid. Gjennom sommeren har vi fått solgt en del lengeliggende eiendommer, og den siste uken har vi sett at det er blitt solgt mer enn det er lagt ut. Hvis den utviklingen fortsetter, ser jeg for meg at vi kan få en liten prisøkning etter hvert, sier hun. 

OPTIMIST: Janne Mette Bergesen, eiendomsmegler i Stavanger, tror på prisvekst. 
OPTIMIST: Janne Mette Bergesen, eiendomsmegler i Stavanger, tror på prisvekst. 
Foto: Privatmegleren

I Stavanger har det imidlertid gått enda tråere det siste året – til tross for en tilbakevendende optimisme i oljebransjen. De siste tolv månedene har gitt nullvekst i regionens boligmarked. Men daglig leder Janne Mette Bergesen i Privatmegleren Bergesen & Partnere er full av positivitet. 

– Jeg forventer et bedre boligmarked. Salgstallene fra juli var de beste siden 2014, og vi ser mer aktivitet og optimisme nå. 

– Hva tror du tolvmånedersveksten viser ved nyttår?

– Høyere enn den er nå. Jeg tror folk føler at de kan kjøpe seg inn på bunn nå. 

– Hva er usikkerhetsmomentene fremover? 

– Vi har jo renten, selvfølgelig. Og så avhenger utviklingen av hvor mye som blir lagt ut for salg, er det ekstremt mye, blir det kjøpers marked. Boligmarkedet kan jo snu så fort, så det blir spennende å følge med.

Prøv Dine Penger+ i 3 måneder for 69 kroner!  Trykk her for å gå til tilbud.


Den store guiden om utleie

Det finnes i dag over 530 000 utleieenheter i Norge. Utleie av en hybel, en leilighet eller to en kjærkommen inntekt. Men utleie og leieboeren kan fort bli et problem. Les saken

Enkle og smarte grep som øker verdien på boligen din

Takstmann og distriktsleder i Huseiernes Landsforbund, Ole øyvind Moen, som skal tas bilde av i en bolig han er p befaring i i Fredrikstad kommune.
Takstmann og distriktsleder i Huseiernes Landsforbund, Ole øyvind Moen, som skal tas bilde av i en bolig han er p befaring i i Fredrikstad kommune.

Du kan få en solid verdiøkning ved å la boder bli primærareal. Få er bevisste på den viktige forskjellen som kan utgjøre hundretusener. Les saken

Utnytt gråsonene ved utleie av egen bolig

Foto: Terje Pedersen, NTB scanpix

I utgangspunktet er utleie i egen bolig skattefritt, og utleie der du ikke bor, er skattepliktig. Men det finnes flere gråsoner. Slik kan du utnytte reglene. Les saken