VIL KJØPE: Terje Rensel er klar for å gå til innkjøp av sin første bolig, men er usikker på hvordan en eventuell innstramming i boliglånsforskriften vil påvirke ham. 
VIL KJØPE: Terje Rensel er klar for å gå til innkjøp av sin første bolig, men er usikker på hvordan en eventuell innstramming i boliglånsforskriften vil påvirke ham. 
Foto: Javad Parsa

Terje (25) er på jakt etter sin første bolig: Er strengere lånekrav godt eller dårlig nytt?

Siv Jensen er blitt anbefalt å stramme inn på boliglånskravene. Finans Norge mener det vil ramme de unge spesielt, men møter motbør fra sjeføkonom. Én bank tilbyr nå BLU-lån med under 2,5 prosent rente.

Etter lang tids sparing, er Terje Rensel (25) endelig klar. Han har skaffet seg finansieringsbevis og tar sikte på å kjøpe sin første bolig i Drammen før jul.

– Jeg har spart i mange år for å få nok egenkapital, blant annet ved å bo ekstra billig. Det har jeg sett på som en investering for å kunne komme meg inn på boligmarkedet så tidlig jeg kan, sier han. 

HØSTTILBUD: Prøv Dine Penger+ i 3 måneder for 69 kroner

Syv år i Forsvaret med lave bokostnader har gjort det mulig å sette til side betydelige summer, nok til at han nå tar sikte på å kjøpe en leilighet for omtrent tre millioner kroner. Det er det ikke alle som kan. 

– Vennene mine som har kjøpt, har enten vært to eller fått god hjelp hjemmefra. De siste årene har det nok blitt vanskeligere å kjøpe bolig som ung om man er alene og sitter på et stort studielån, sier Rensel. 

PÅ BOLIGJAKT: Terje Rensel har vært på en håndfull visninger i Drammen den siste tiden. Han håper å ha flyttet inn i ny bolig før jul. Her med megler Johanna Finnby i Nordvik Drammen. 
PÅ BOLIGJAKT: Terje Rensel har vært på en håndfull visninger i Drammen den siste tiden. Han håper å ha flyttet inn i ny bolig før jul. Her med megler Johanna Finnby i Nordvik Drammen. 
Foto: Javad Parsa

Ifølge Finans Norge tilhører 25-åringen den befolkningsgruppen som vil komme dårligst ut hvis finansminister Siv Jensen beslutter å følge anbefalingen fra Finanstilsynet. 

Sistnevnte mener at boliglånsforskriften bør strammes inn fra og med neste år:

  • Man bør redusere maksimal gjeldsgrad fra 5 til 4,5 ganger egen inntekt.
  • Bankenes mulighet til å fravike forskriftskravene bør settes ned fra 10 prosent (8 i Oslo) til 5 prosent av boliglånsvolumet.

Punkt nummer to er kommunikasjonsdirektør Tom Staavi i Finans Norge svært uenig i. 

Tom Staavi, informasjonsdirektør i Finans Norge.
Tom Staavi, informasjonsdirektør i Finans Norge.
Foto: Fredrik Bjerknes

– Det å begrense fleksibilitetskvoten er veldig alvorlig og vil i sterkere grad føre til et A-lag og et B-lag i boligmarkedet, mellom de som har foreldre som kan hjelpe til og de som ikke har, sier han. 

Om Finanstilsynet blir hørt, får vi vite senere i høst. Inntil da vil boligmarkedet være preget av frykt for innstrammingene, ifølge Privatmegleren-sjef Grethe Meier. Hun spår voldsom aktivitet fremover som følge av at flere nordmenn nå føler seg presset til å handle raskt. 

Terje Rensel sier at han på sin side ser på denne problemstillingen fra to vinkler: 

– Om konsekvensen av at jeg ikke kjøper før nyttår blir at banken går inn og reduserer min låneevne når jeg da skal fornye finansieringsbeviset mitt, så vil jeg jo selvfølgelig forsøke å kjøpe noe nå, så fort som mulig. 

– Men samtidig, hvis endringen blir vedtatt, vil jo det også redusere andres låneevne, noe som igjen kan føre til at boligprisene synker. Så kanskje kan det være lønnsomt å vente med å kjøpe til etter nyttår. 

Les også: Slik vinner du budrunden uten å gå på en boligsmell (+)

Sjeføkonom Nejra Macic i Prognosesenteret er blant dem som tror på sistnevnte effekt. Hun forventer at eventuelle strengere lånekrav vil føre til lavere boligpriser på lengre sikt og dermed gjøre det enklere for førstegangskjøpere som er i fast jobb og bruker «ventetiden» til å spare opp mer egenkapital.

– Basert på vanlig økonomisk teori vil skjerpet tilgang på kreditt føre til lavere boligpriser. Og de eneste som vinner på at boligprisene faller, er de som ikke er inni markedet, sier hun. 

Macic er heller ikke overbevist om A- og B-lag-bekymringen fra Finans Norge. 

– Når boligprisene faller, vil de «rikes» egenkapital falle og det vil jo relativt sett være et fortrinn for de unge uten foreldrebank og en ulempe for de unge med tilgang til foreldrebank. 

USIKKER PÅ FORSLAG: Nejra Macic synes det er noe overraskende hvor mange bastante konklusjoner som har blitt ytret fra motstanderne etter at forslaget om strengere boliglånskrav kom. Hun mener hovedargumentet for ikke å vedta det er at det ikke er blitt utredet. 
USIKKER PÅ FORSLAG: Nejra Macic synes det er noe overraskende hvor mange bastante konklusjoner som har blitt ytret fra motstanderne etter at forslaget om strengere boliglånskrav kom. Hun mener hovedargumentet for ikke å vedta det er at det ikke er blitt utredet. 
Foto: Cicilie S. Andersen

Etter at sentralbanksjef Øystein Olsen forrige uke hevet styringsrenten for fjerde gang på ett år, til 1,5 prosent, har utlånsbankene i tur og orden kommet etter. Først ut var DNB som meldte om en økning i boliglånsrenten på inntil 0,25 prosentpoeng. Bankens laveste effektive rente på standard boliglån ligger nå på 3,23 prosent, ifølge deres egen oversikt. 

Les også: Denne ferske banken setter automatisk ned renten din (+)

For boliglånskunder som er under 34 år gamle, har man imidlertid mer skreddersydde alternativer. Boliglån for unge kan i dag være så mye som 0,5 prosentpoeng billigere enn en banks standardlån.

DNBs førstehjemslån og boliglån for unge ligger nå på henholdsvis 3,10 og 3,25 prosent rente på et lån med betingelsene fra tabellen over. Det betyr månedlige utgifter på omtrent 12 000 kroner. 

Huseierne har regnet på hvor mye dyrere renteøkningene har gjort boliglånet. Gitt at alle banker følger Norges Bank og setter opp renten, vil en boligeier med to millioner igjen på lånet, få en økning i renteutgifter på nesten 4000 kroner i året etter skatt. 

Foto: Javad Parsa

Regner man inn samtlige rentehevinger det siste året, har det blitt 15 600 kroner dyrere å betjene det samme lånet. Det vil merkes i husholdningsbudsjettene, slår Huseierne fast.

Terje Rensel er klar på at renteøkningene vil gi ham mindre å rutte med i måneden, men forteller at han uansett ikke kommer til å sette seg i en posisjon hvor han har kjøpt en leilighet som han sliter med å betjene lånet på. 

– Vi har en såpass lav rente fremdeles at det bare er å forvente at den kan stige. Da bør man ha litt å gå på, så jeg kommer ikke til å makse ut finansieringsbeviset. Jeg vil ikke låne meg fant, sier 25-åringen. 

Prøv Dine Penger+ i 3 måneder for 69 kroner! Trykk her for å gå til tilbud.


Derfor bør du gå av med tidligpensjon

Foto: Shutterstock

Eller vente. Her er 10 argumenter for tidlig uttak, og 10 argumenter for å vente til du slutter å jobbe. Les saken

Slik blir du millionær på bonuspoeng

Foto: Patrick da Silva Sæther

I «gullstua» på Oslo Lufthavn Gardermoen koser Christian Jostad og Tore Dyrseth seg med gratis mat og drikke før avreisen til Miami, med billetter på forretningsklasse foran i kabinen. De er millionærer på bonuspoeng. Les saken

Lise (31) sparer 350.000 kroner i året

Foto: Siv Dolmen

Lise Vermelid Kristoffersen skal bli økonomisk uavhengig før hun er 40 år. For Eivind Berg ble en Playstation en dyrekjøpt erfaring, mens for Kjersti Grønseth har det gått sport i å spise billig. Møt de tre pengebloggerne her. Les saken