TO ÅR EKSTRA: De fleste banker gir BSU-rente til fylte 34 år. Sbanken lar kundene ha denne til de er 36. 
TO ÅR EKSTRA: De fleste banker gir BSU-rente til fylte 34 år. Sbanken lar kundene ha denne til de er 36. 
Foto: Hans Jordheim

Dropper evig gullrente på BSU-kontoen

Sbanken strammer inn. Kun én bank står nå igjen som tilbyder av BSU-konto med en rente man aldri blir for gammel for.

Tidligere har Sbanken-kunder med fyldige BSU-kontoer kunnet glede seg over svært gunstig rente også etter at de passerte 33 år. 

Mens konkurrentene setter kunden ned på renter rundt 1-tallet når de når den øvre aldersgrensen, har man hos Sbanken fått 3,3 prosent også etter det. Inntil nå. 

Fra 13. februar 2020 går en 40-åring med 300.000 på BSU-kontoen fra å få i underkant av 11.000 kroner til omtrent 4000 kroner i avkastning, med en rente på 1,2 prosent. 

– BSU er i utgangspunktet et spareprodukt for kunder under 34 år. Fram til nå har vi valgt å tilby samme gode rente på BSU også etter våre kunder fyller 34 år, men ønsket fremover å gi en bedre rentefordel til først og fremst de unge som produktet BSU jo primært er myntet på å hjelpe inn i boligmarkedet, skriver kommunikasjonssjef Kristian K. Fredheim i en e-post.

Prøv Dine Penger+ i 1 måned, for 1 krone!

Sbanken har over lengre tid vært én av få aktører som har kunnet skryte over «evig ung» BSU-konto. 

I fjor skrev de på egne nettsider at «enkelte setter renten din ned til vanlig sparerente, som gjerne ligger under 1 prosent. Da er plutselig ikke BSU så lurt lenger.» 

Så da er spørsmålet hvor lurt BSU er med en rente på 1,2 prosent – godt under de beste høyrentekontoene. 

Foto: Skjermdump

I denne pluss-saken kan du lese hva Dine Pengers økonomiekspert Hallgeir Kvadsheim synes at er beste løsning når du mister BSU-renten, og i tillegg se en oversikt over hva bankene svarte at vil skje med deres kunder når de ikke lenger kan anses som ungdom. 

Etter Dine Pengers kjennskap er det nå kun én bank som fortsatt aldri setter ned BSU-renten: Landkreditt. De gir 3,6 prosent i avkastning til BSU-kunder i alle aldre, så lenge de har aktiv brukskonto og kort. 

– Vi har ingen umiddelbare planer om å endre på dette, skriver pressekontakt Line Sollie Karlsen i en SMS. 

Sbanken legger seg fremdeles ett hakk over utlånsgiganter som DNB og Nordea ved å tilby gullrente i to år ekstra, frem til fylte 36. 

Kristian K. Fredheim, kommunikasjonssjef i Sbanken
Kristian K. Fredheim, kommunikasjonssjef i Sbanken
Foto: Sbanken

– Det betyr at om noen kunder nå er hos en bank som ikke tilbyr høy BSU-rente etter fylte 34 år, kan kundene flytte kontoen over til oss i Sbanken for å motta høy rente i to år lenger enn de ellers ville gjort, sier Fredheim. 

Skattefradrag på oppsparte beløp mottas imidlertid kun inntil året en fyller 34. Dette er politisk bestemt. 

LES OGSÅ: Boligalternativene for deg som sliter med å nå egenkapitalkravet (+)

I tillegg til å innføre aldersbestemte priser, justerer Sbanken også renten for alle under 36 – fra 3,3 til 3,5 prosent. Her er imidlertid Sbanken langt fra markedsledende. Ifølge Finansportalen.no er det kun tre tilbydere som gir dårligere rente. Omtrent 70 banker gir bedre. 

På spørsmål om Sbanken nå dropper «evig ung» rente for å kunne øke for de under 34 og hvordan de vurderer egen konkurransedyktighet, skriver Kristian Fredheim det følgende: 

– Vi ønsker å tilby gode produkter og løsninger over hele linjen, noe som krever kontinuerlig investering og satsing fra vår side både på utvikling, innovasjon og sammensetning av tilbud og tjenester. For å tilby konkurransedyktige produkter på tvers vurderer vi til enhver tid hvor det er mest hensiktsmessig å legge trykket, slik at vi samlet sett tilbyr riktige produkter til rett tid for kundene disse produktene har til hensikt å tjene.

Ifølge Finansportalen er det disse bankene som nå gir best rente: 

Prøv Dine Penger+ i én måned for kun 1 krone! Trykk her for å gå til tilbud.

Så mye bør du ha på bufferkontoen

Det er en myte at man trenger to-tre månedslønner på bufferkontoen, mener ekspertene. Men hvor mye bør du egentlig ha – og hvor bør pengene plasseres for å oppnå best mulig avkastning? Les saken her!

Slik ville ekspertene investert 100.000 kroner nå

AksjeNorge-lederen hadde satt halvparten av pengene i noe fondsforvalter Jan Petter Sissener er prinsippmotstander av. Slik ville fem eksperter og én menigmann investert 100.000 kroner nå. Les saken her! 

16 ting du (kanskje) ikke visste om BSU

BSU er landets beste spareordning. Men visste du at du bør droppe BSU-sparingen enkelte år, og at noen banker lar deg sette inn 300 000 kroner på én gang i BSU 2.0? Les saken her!