RASKT SALG: Vil du få solgt boligen din raskt, er det en fordel om du bor i Oslo. Her går salget raskere enn i omkringliggende områder og i distriktene.
RASKT SALG: Vil du få solgt boligen din raskt, er det en fordel om du bor i Oslo. Her går salget raskere enn i omkringliggende områder og i distriktene.
Foto: Thomas Andreassen

Januar-rushet i boligmarkedet starter allerede i romjulen

Meglersjefene forventer en minst like bra januar måned som vanlig. Og trolig er det boligselgerne som kan glede seg mest til boligmarkedet kommer i gang igjen etter juleferien.

Januar er én av de viktigste boligsalgsmånedene i året – det selges mye, og man ser også ofte stor prisvekst denne måneden.

Fjoråret var intet unntak: boligprisene steg da nominelt med 2,7 prosent fra desember. I tillegg ble det også januarmåneden med høyest boligsalg noensinne – nærmere bestemt ble det solgt drøye 7200 boliger i den første måneden i 2019.

Vi har ringt rundt til noen av landets meglersjefer for å høre hvilke forventninger de har til starten på boligåret 2020, og de er samstemte om at januar kommer til å bli en god måned for boligmarkedet.

Hos Privatmegleren melder eiendomsmeglerne om en betydelig bedre oppdragsinngang i november og desember sammenlignet med i fjor.

Grethe Meier, administrerende direktør i eiendomsmeglerkjeden Privatmegleren.
Grethe Meier, administrerende direktør i eiendomsmeglerkjeden Privatmegleren.
Foto: Cicilie S. Andersen

– Det er mye nytt som skal ut i januar, sier administrerende direktør i Privatmegleren, Grethe Meier.

Vanligvis kommer man først skikkelig i gang på boligmarkedet én uke ut i januar, men Meier tror at «januarflommen» i 2020 vil komme en uke før.

– Det har vært mange kjøpere i 2019 som ikke har funnet noe, og som fortsatt er på utkikk. Våre meglere kommer derfor til å begynner å legge ut nye annonser allerede i romjulen, sier Meier.

Er du på leting etter ny bolig, bør du altså ikke ta helt juleferie fra boligjakten, hvis du vil være med i kampen om en bolig-godbit på nyåret.

Her får du forresten noen gode tips om hvordan du vinner budrunden

Administrerende direktør i Eie, Hedda K. Ulvness.
Administrerende direktør i Eie, Hedda K. Ulvness.
Foto: Cicilie S. Andersen

– Jeg er ganske sikker på at vi får den samme januareffekten som alltid, med en vekst fra desember til januar på rundt 3 prosent, sier administrerende direktør i Eie, Hedda K. Ulvness.

Det er fortsatt noen klare forskjeller mellom Oslo og områdene ellers. I randsonene til Oslo og i de mindre byene har det ifølge Ulvness vært tregt lenge nå, og det har nærmest stoppet helt opp i desember.

– Men vi håper og tror at det vil bedre seg i januar, sier Ulvness.

Eiendomsmeglerne i Aktiv har hatt god oppdragsinngang på tampen av året.

– Vi hadde en periode i høst hvor det gikk litt trått og ikke alle boliger ble solgt, men mot tampen av året har salget vært bedre, og overhenget ble tatt unna, sier administrerende direktør, Karsten Onsrud.

Hans oppfatning er at det har vært et ganske moderat marked i 2019, og han forventer at dette vil fortsette på nyåret.

– Januar pleier å ha mye trykk, og det forventer jeg for januar 2020 også, sier Onsrud.

Administrerende direktør i Aktiv Eiendomsmegling, Karsten Onsrud.
Administrerende direktør i Aktiv Eiendomsmegling, Karsten Onsrud.
Foto: Aktiv

Han får støtte i dette utsagnet av Krogsveen-direktør, Stian Kløfta:

– Jeg tror det kan bli et meget bra januarmarked, sier han, og legger til:

– Det er solgt unna ganske mye i november og så langt i desember, og det er et vesentlig lavere antall boliger ute nå enn i samme periode både i 2017 og 2018. Det som legges ut på nyåret vil dermed være svært attraktivt for kjøperne, legger Kløfta til.

Krogsveen-direktøren peker også på et par andre faktorer som kommer til å slå positivt ut for boligsalget både i januar, og utover i 2020:

– Det ene er at rentebanen er spådd å flate ut, og i tillegg bestemte Siv Jensen seg klokelig for at boliglånsforskriften skal holde som den er ett år til.

Administrerende direktør i Krogsveen, Stian Kløfta.
Administrerende direktør i Krogsveen, Stian Kløfta.
Foto: Krogsveen

Når det gjelder styringsrenten, så holder riktignok Norges Bank døren åpen for at det kan bli renteøkning også i 2020.

– Tror du det kommer til å bli kjøper eller selgers marked i januar?

– Definitivt selgers, slår Kløfta fast.

Det tror også Meier hos Privatmegleren at det blir. På tross av at det i 2020 ventes et stort tilsig av nye boliger samt mange ferdigstillelser av nybygg – noe som egentlig skulle tilsi at det fortsetter å være kjøpers marked, som det i stor grad har vært gjennom hele 2019.

– Vår erfaring er at volum avler volum – altså at jo flere boliger som legges ut på markedet, jo flere kommer også på banen, sier Meier, og legger til:

– Det er vanskelig å forklare mekanismen bak dette. Men når det er mange boliger ute, så er det flere som sitter og drømmer på Finn, og kanskje de også da handler, selv om de i utgangspunktet ikke var på boligjakt heller, sier Meier.

Alt i alt tror Meier at boligmarkedet i 2020 blir ganske likt som i 2019, men at man må være forberedt på andre tider på boligmarkedet i 2021 og 2022, på grunn av mindre nybygging i Oslo-regionen i 2018 og 2019, som igjen gir lite ferdigstillelse 2–3 år frem i tid.

– Når det gjelder det kommende året, så ser jeg ingen store skyer over boligmarkedet. Da må det i så fall skje noe dramatisk ute i verden som påvirker bankenes finansieringsmuligheter.

Juletilbud: Halv pris på Dine Penger+ i 1 år Trykk her for å gå til tilbud.

Så mye bør du ha på bufferkontoen

Det er en myte at man trenger to-tre månedslønner på bufferkontoen, mener ekspertene. Men hvor mye bør du egentlig ha – og hvor bør pengene plasseres for å oppnå best mulig avkastning? Les saken her!

Slik ville ekspertene investert 100.000 kroner nå

AksjeNorge-lederen hadde satt halvparten av pengene i noe fondsforvalter Jan Petter Sissener er prinsippmotstander av. Slik ville fem eksperter og én menigmann investert 100.000 kroner nå. Les saken her! 

16 ting du (kanskje) ikke visste om BSU

BSU er landets beste spareordning. Men visste du at du bør droppe BSU-sparingen enkelte år, og at noen banker lar deg sette inn 300 000 kroner på én gang i BSU 2.0? Les saken her!