HALER INNPÅ: Stadig flere kvinner velger å plassere pengene i fond.
HALER INNPÅ: Stadig flere kvinner velger å plassere pengene i fond.
Foto: Shutterstock

Aldri før har så mange nordmenn spart i fond

Og det er blant kvinnene at økningen er høyest.

Om lag 1,7 millioner nordmenn har nå plassert pengene sine i verdipapirfond, viser en fersk undersøkelse gjennomført av Opinion for Verdipapirfondenes forening (VFF). Det tilsvarer 40 prosent av befolkningen, og andelen fondssparere har økt med 4 prosent fra i fjor.

Sommertilbud: Prøv Dine Penger i 3 måneder for 3 kroner!

Det er også den høyeste andelen siden den årlige målingen startet i 2001.

– Det er gledelig å se at så mange ser fordelene ved å spare i verdipapirfond. Skal du få langsiktig meravkastning på sparepengene dine er verdipapirfond det tryggeste og enkleste valget, sier Bernt S. Zakariassen, administrerende direktør i VFF i en pressemelding.

I fjor publiserte Dine Penger flere saker om hvordan kvinner lot seg inspirere til aksjesparing av kampanjer som #huninvesterer fra DNB, men også av andre «vanlige» kvinner i sosiale medier. Nå viser det seg altså at interessen for sparing og investering blant kvinner ikke bare var et SoMe-blaff, men at mange kvinner faktisk fulgte opp og satte pengene sine i fond.

Selv om det fortsatt er flere menn som sparer i fond, haler kvinnene innpå. 45 prosent av mennene sparer i fond i 2020. Menn har imidlertid bare økt fondssparingen med 2 prosentpoeng fra i fjor, mens kvinnene har økt med 5 prosentpoeng. Totalt sparer nå 34 prosent av norske kvinner i fond.

Les også:
Bitt av sparebasillen – Jenny Lund har alltid vært en sparer, men sparesnakk i sosiale medier har gitt ny boost til sparingen.

Ida vil få flere kvinner hektet på aksjer

I midten av mars i år førte koronapandemien til en solid nedtur på verdens børser, og mange – og kanskje særlig de ferskeste – fondssparerne fikk seg en støkk av å se at fondstallene brått gikk fra grønt til rødt.

Men undersøkelsen til VFF viste at de fleste ikke lot seg skremme av de midlertidige fallene i aksjemarkedene. Nærmere bestemt svarer 3 av 4 svarer at de fortsatte sparingen sin som vanlig under koronapandemien. 12 prosent svarte at de økte sparingen i fond i perioden, mens bare 7 prosent har redusert sparingen.

– Det tyder på at de aller fleste har forstått bruksanvisningen ved fondssparing og evner å holde markedsstøyen ute. Jevn sparing hver måned er den smarte måten å spare langsiktig i aksjefond på, sier Bernt S. Zakariassen.

FØLG OSS PÅ INSTAGRAM OG FACEBOOK. Sjekk også ut Facebook-gruppen til podkasten Pengerådet.

Derfor bør du spare i aksjefond

Foto: Shutterstock

Du taper kjøpekraft på å ha pengene dine på sparekonto. Våg litt høyere risiko, velg billige indeksfond og få godt betalt! Les saken her!

Slik kommer du i gang med sparing i fond

Foto: Shutterstock

Nå taper du penger på ordinær banksparing. Her er guiden for deg som vil begynne å spare mer i fond. Les saken her!

Thomas (38): – Fikk bevist at småsparing virker

Bilde av Thomas Rasmussen.
Bilde av Thomas Rasmussen.
Foto: Javad Parsa

Thomas Rasmussen (38) jobber hverken med finans eller økonomi – likevel har han klart å spare en million kroner i aksjefond. Tobarnspappaen sier det er enkelt og noe alle kan få til. Les saken her!