Adm.dir. Håvard Gulbrandsen i KLP Kapitalforvaltning 
Adm.dir. Håvard Gulbrandsen i KLP Kapitalforvaltning 
Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Helomvending fra KLP – kutter fondsprisene likevel

For bare to uker siden sa KLP at det var uaktuelt å svare på Sbankens omfattende priskutt på fond. Nå gjør de helomvending.

Sbanken tok flere konkurrenter på sengen da de for noen uker siden besluttet å endre prismodell på fondene sine. Det førte til betraktelig lavere årshonorar for over 400 fond gjennom Sbankens plattform, priser som for det meste har blitt lavere enn hos fondsleverandøren selv. 

– Det kan ikke vi leve med. Derfor bestemte vi oss for å redusere prisen på syv av våre indeksfond, sier administrerende direktør Håvard Gulbrandsen i KLP Kapitalforvaltning. 

Han forteller at dette vil redusere KLPs inntekter noe, men mener at det vil oppveies gjennom økt salg av KLP-fond gjennom andre kanaler.

Trekket er stikk i strid med hva Gulbrandsen opplyste til Dine Penger i slutten av august. På spørsmål om Sbankens grep ville utløse en reaksjon fra dem, svarte han nei – at KLP hele tiden har operert med lave priser på fond, og at det derfor ikke var aktuelt å følge opp konkurrentene nå. 

– Hva er det som har gjort at priskutt den ene dagen var uaktuelt, men så noe dere så dere nødt til? 

– Noen ganger er det vanskelig å ta slike beslutninger. Vi har tatt noen ekstra runder og funnet ut at vi kan gjøre noe.

De syv fondene som gjøres billigere er: 

  •  KLP Aksje Global Indeks IV reduseres fra 0,30 % til 0,25 %
  • KLP Aksje Verden Indeks reduseres fra 0,30 % til 0,25 %
  • KLP Aksje Norge Indeks II reduseres fra 0,20 % til 0,18 %
  • KLP Aksje Norden Indeks reduseres fra 0,20 % til 0,18 %
  • KLP Aksje Fremvoksende Markeder Indeks II reduseres fra 0,30 % til 0,28 %
  • KLP Aksje Global Indeks V reduseres fra 0,20 % til 0,18 %
  • KLP Aksje Small Cap Indeks II reduseres fra 0,35 % til 0,33 %

KLP har med det svart Sbanken, men ikke mer enn at de fremdeles er billigere hos sistnevnte, nå riktignok helt marginalt. 

Gulbrandsen forteller at dette vil bli justert frem mot implementering som de satser på at vil finne sted 1. oktober. KLP og Sbanken har fått en ny avtale som gjør at prisene på enkelte fond vil bli hakket dyrere på Sbankens sider fremover. 

– Vi liker det vi ser fra KLP. De har fond som vi i stor grad anbefaler og har vært flinke til å holde prisene nede, skryter Sbanken-sjef Magnar Øyhovden. 

Flere fondsleverandører har fortalt at Sbankens priskutt kom som lyn fra klar himmel på dem – og enkelte har reagert negativt. Skagenfondene har trukket seg ut, mens Forte-fondene har gjort det helt klart at de ikke kan akseptere at Sbanken tilbyr deres fond billigere enn de selv gjør. 

Øyhovden sier at de er i dialog med begge aktører. 

– Vi forventer at Skagen vil komme tilbake, sier han. 

Håvard Gulbrandsen i KLP vil ikke si han ble overrasket over at Sbanken gjorde noe med strukturen og prisene – da de besluttet at returprovisjonen skulle gå direkte til kundene – men lot seg overraske over effekten, deriblant hvor mye prisene gikk ned. 

– Da kan det være litt krevende å hive seg rundt og gjøre endringer på kort sikt. Vi fikk noen utfordringer, men synes vi har løst det på en god måte nå. 

Dine Penger+ skriver jevnlig om aksjefond. Her er et utvalg saker:

Dette fondet har slått Oslo Børs fem av de seks siste årene

Gode tider for norsk økonomi har betydd gode tider for norske sparebanker – noe som igjen har gitt god avkastning for Eikas egenkapitalbevis-fond. Les saken

Terningkast 1 til nytt Maaseide-fond

Bjørn Maaseide buklander i sanden med sitt nye aksjefond. Forvalteren bak fondet sier han ikke tenker på risiko på samme måte som professorer i finans gjør. Les saken

Bankene tilbyr ikke de beste fondene i spareroboten

Flere og flere satser på spareroboter. Men hvilke fond har robotene på lager? Les saken

Stor kåring: Norges beste aksjefond

Mens to av tre norske forvaltede aksjefond har tjent penger for kundene sine, taper fond med utenlandske aksjer. Spesielt de store fondene sliter. Les saken