TRANSPARENT: Daglig leder i Sbanken, Magnar Øyhovden, vil gjøre det mer transparent hva kundene faktisk betaler.
TRANSPARENT: Daglig leder i Sbanken, Magnar Øyhovden, vil gjøre det mer transparent hva kundene faktisk betaler.
Foto: Sbanken

Kutter prisen på over 400 fond

Sbanken varsler priskrig i fondsmarkedet. Flere mener at prisendringer presser seg frem i det norske fondsmarkedet.

Sbanken melder at de kutter prisen på mer enn 400 fond. Nærmere bestemt er det snakk om å kutte i vederlaget som fondsleverandørene betaler til fondsdistributørene. Dette vederlaget kalles gjerne returprovisjon.

– Det vanlige er at distributøren putter denne provisjonen i egen lomme. Vi velger nå å gi dette rett til kunden, og heller ta en lav årlig pris. Totalt sett blir dette enklere og billigere for kunden. Det er sluttsummen på kassalappen som teller, sier daglig leder Magnar Øyhovden i en pressemelding fra Sbanken.

Han legger til at helt siden banken – som tidligere het Skandiabanken – startet opp, har de vært opptatt av å redusere kostnader og gjøre ting enklere.

Les også: Norges beste aksjefond

– Også innenfor sparing og fond, hvor vi blant annet har laget sparerobot og var først ute med etisk merking av fond. Nå kutter vi prisene, og gjør det langt mer transparent hva kunden betaler for, sier Øyhovden.

Sbankens fondskunder kan selv velge om de vil ha returprovisjonen som kontanter på konto, eller som nye fondsandeler. Selv om Sbanken taper inntekter på grepet sitt, er forventningen at flere flytter fond de har andre steder til dem. Banken håper dermed å øke sin markedsandel, som i dag er på cirka 5,5 prosent.

Senest i vår kom Forbrukerrådet med en sterk anbefaling til myndighetene om å forby returprovisjon, fordi de mener dette gir distributøren en økonomisk interesse i å anbefale fondene som gir høyest returprovisjon.

Det er dermed ikke så rart at rådet nå er svært godt fornøyd med grepet som Sbanken nå har tatt.

– Vi har allerede sett at dette skjer i andre, mer modne land. I innovasjonsland som England og Nederland har myndighetene innført forbud mot returprovisjon, sier fagdirektør for finans i Forbrukerrådet, Jorge Jensen.

Han påpeker at foreløpig har de færreste – eller ingen – kunder klagd på fondsprisene.

– Men nå kan de si til banken eller forvalteren sin: «Hvorfor skal jeg betale dere 2 prosent i gebyr, når jeg kan gå til konkurrenten og slippe unna med 1,5 prosent?», sier Jensen.

Fagdirektøren minner avslutningsvis om at dersom man sparer i aksjesparekonto, så er det uproblematisk å bytte til en annen aktør.

Dette er ikke første gang i år at en fondsaktør kutter prisene. I februar meldte DNB at de skulle kutte årsprisen for en rekke av fondene sine, samtidig som de meldte at de også ville innføre et såkalt suksesshonorar (se faktaboks).

DNB sier at de ønsker Sbanken velkommen etter:

– Da vi tidligere i år var først ute med å kuttene pris på fond, var det med ønske om å motivere flere til å spare i aksjemarkedet. Vi har hatt en kraftig økning i fondssalget i år, og ser at stadig flere tar i bruk i Spare-appen og kjøper fond gjennom den, uttaler kommunikasjonsrådgiver Marte Anundsen Vilming i DNB.

Les også: Terningkast seks til DNB-fond

Spørsmålet nå er om flere aktører kommer til å følge etter DNB og Sbanken, og om flere kunder dermed kan vente seg lavere fondskostnader? Vi har spurt to av aktørene på markedet.

Daglig leder i Nordnet Norge, Anders Skar peker på at det norske fondsmarkedet har vært under endring helt siden innføringen av MiFID 2, og at det for alvor startet med DNB tidligere i år.

 – Jeg er således ikke overrasket over at Sbankens tar steget og innfører en ny prismodell for fond, da denne problemstillingen også har vært på vår radar en stund, sier Skar, og legger til:

– Økt konkurranse er bra for kundene. Og den nye prismodellen fra Sbanken setter selvfølgelig press på oss og andre distributører i markedet. Det blir naturlig nok vanskeligere å argumentere for at en kunde bør velge å spare i fond hos oss eller hos andre aktører i markedet, all den tid kunden får det samme fondet billigere andre plasser.

Skar understreker imidlertid at det er flere ting enn bare pris som betyr noe for kundene, når de velger sin plattform for sparing og investering. Ifølge Skar kommer ikke Nordnet til å sitte stille i båten, men eksakt hva og hvordan de planlegger å utvikle fondsplattform i tiden som kommer, ønsker han ikke å gå i detalj på.

– Men vi har en veldig tydelig ambisjon om å være en ledende aktør i det norske markedet for online aksje- og fondshandel. Skal vi ha leve opp til denne ambisjonen, så må vi hele tiden tilpasse oss konkurransen og det som skjer i markedet, sier Skar.

KLP påpeker at de hele tiden har operert med lave priser på fond, og for dem er derfor ikke det å følge opp konkurrentene med priskutt noen aktuell problemstilling akkurat nå.

– Vi driver dessuten ikke med distribusjon av andres fond, slik at kutt i returprovisjon uansett ikke er noe spørsmål for oss, sier administrerende direktør i KLP Kapitalforvaltning, Håvard Gulbrandsen.

– Vi ønsker imidlertid lavere priser på distribusjon hjertelig velkommen, siden flere aktører i lang tid har tatt grisemye betalt for aktive fond. Og dette skyldes i stor grad at mye har gått til distribusjon, legger Gulbrandsen til.

Han påpeker at det gir liten mening at fondskunder skal betale så vidt mye for distribusjonsleddet, da mesteparten av midlene stammer fra andeler i fond som man har eid i mange år.

– Dette har spist av avkastningen til kundene, så det er bra at noen tar tak i dette. Vi i KLP har imidlertid lenge sagt at en lavere prising av distribusjon kommer til å presse seg frem, avslutter Gulbrandsen.

Dine Penger+ skriver jevnlig om aksjefond. Her er et utvalg saker:

Dette fondet har slått Oslo Børs fem av de seks siste årene

Gode tider for norsk økonomi har betydd gode tider for norske sparebanker – noe som igjen har gitt god avkastning for Eikas egenkapitalbevis-fond. Les saken

Terningkast 1 til nytt Maaseide-fond

Bjørn Maaseide buklander i sanden med sitt nye aksjefond. Forvalteren bak fondet sier han ikke tenker på risiko på samme måte som professorer i finans gjør. Les saken

Bankene tilbyr ikke de beste fondene i spareroboten

Flere og flere satser på spareroboter. Men hvilke fond har robotene på lager? Les saken

Stor kåring: Norges beste aksjefond

Mens to av tre norske forvaltede aksjefond har tjent penger for kundene sine, taper fond med utenlandske aksjer. Spesielt de store fondene sliter. Les saken