– TJENER IKKE MER PÅ NY PRISMODELL: Totalt reduseres Nordnets inntekter med den nye modellen vesentlig, oppgir Nordnet Norge-sjefen Anders Skar.
– TJENER IKKE MER PÅ NY PRISMODELL: Totalt reduseres Nordnets inntekter med den nye modellen vesentlig, oppgir Nordnet Norge-sjefen Anders Skar.
Foto: Terje Pedersen, NTB scanpix

Nordnet øker prisen på indeksfond

Men nettmegleren lover samtidig at 9 av 10 fond blir billigere med den nye prismodellen de innfører til høsten.

Fra 1. september endrer Nordnet sin prismodell på fond. Nærmere bestemt vil selskapet fra denne datoen gi all returprovisjon de mottar tilbake til kundene, og i stedet ta ut en plattformavgift.

  – Ved å gi all returprovisjon tilbake til kundene, og heller ta betalt en plattformavgift, får vi en mer rettferdig og transparent prismodell for fond, sier sjef i Nordnet Norge, Anders Skar, i en pressemelding.

Nordnet oppgir at den nye plattformavgiften vil være ulik for aksjefond og rentefond. Kort fortalt vil 9 av 10 fond, ifølge Nordnet, bli billigere etter prismodellen. Ulempen for dem som sparer i fond gjennom Nordnet, er imidlertid at de populære indeksfondene blir noe dyrere.

Nordnet-sjef Skar innrømmer at de forventer en «blandet mottagelse blant kundene på den nye prismodellen», og understreker at de ikke har noe mål om å tjene mer penger på innføringen.

– Totalt reduseres Nordnets inntekter med den nye modellen vesentlig. Dette betyr på bunnlinjen mer penger til kundene og mindre til Nordnet, sier Skar.

Nordnet har for øvrig også operert med «gratisfond», som fortsatt skal ha en forvaltningsavgift på 0 %. Men fra 1. september vil også disse fondene bli belastet plattformavgift, i likhet med de andre fondene.

Nordnet opplyser at de kommer til å lansere flere egne indeksfond uten forvaltningsavgift, og som dermed kun belastes plattformavgift.

Les også: Fondsprofilen – Reklamefondet til Nordnet

Nettmegleren Nordnet er ikke først ute med å gjøre endringer i fondsgebyrene sine. Allerede i februar i fjor varslet storbanken DNB at de ville kutte i sine fondsgebyr. Og i august samme år kastet Sbanken seg på i fondspriskrigen, da de meldte at de ville kutte prisen på mer enn 400 fond. Sbanken valgte i likhet med Nordnet å kutte i returprovisjonen.

Returprovisjon er vederlaget som fondsleverandørene betaler til fondsdistributørene. Denne avgiften har blitt sett på som en skjult kostnad, og Forbrukerrådet har anbefalt myndighetene å forby returprovisjon, fordi de mener dette gir distributøren en økonomisk interesse i å anbefale fondene som gir høyest returprovisjon.

FØLG OSS PÅ INSTAGRAM OG FACEBOOK. Sjekk også ut Facebook-gruppen til podkasten Pengerådet.

Derfor bør du spare i aksjefond

Foto: Shutterstock

Du taper kjøpekraft på å ha pengene dine på sparekonto. Våg litt høyere risiko, velg billige indeksfond og få godt betalt! Les saken her!

Slik kommer du i gang med sparing i fond

Foto: Shutterstock

Nå taper du penger på ordinær banksparing. Her er guiden for deg som vil begynne å spare mer i fond. Les saken her!

Thomas (38): – Fikk bevist at småsparing virker

Bilde av Thomas Rasmussen.
Bilde av Thomas Rasmussen.
Foto: Javad Parsa

Thomas Rasmussen (38) jobber hverken med finans eller økonomi – likevel har han klart å spare en million kroner i aksjefond. Tobarnspappaen sier det er enkelt og noe alle kan få til. Les saken her!