KREVER ENDRING: Forte-sjef Margrethe M. Eide sier hun ikke vil akseptere at deres egne fond er billigere på Sbankens plattform. 
KREVER ENDRING: Forte-sjef Margrethe M. Eide sier hun ikke vil akseptere at deres egne fond er billigere på Sbankens plattform. 
Foto: Therese Alice Sanne

Premiefond truer med å trekke seg ut etter Sbankens priskutt

Forte Fondsforvaltning sier de ikke vil akseptere at Sbanken tilbyr deres fond billigere enn de selv gjør. Dette er fremtiden, svarer Sbankens sjef. Han er klar for å ta adjø med fond som ikke tar inn over seg endringen.

I august kuttet Sbanken prisen på over 400 fond da de la om på sin egen prismodell. Det betyr at fondsleverandører fremdeles betaler samme honorar til Sbanken for å kunne tilby sitt fond gjennom deres sider, men nå går dette vederlaget direkte til kunden.

Resultatet av endringen er at det nå, i de aller fleste tilfeller, er Sbanken som har de laveste prisene på fond.

BLE OVERRASKET: Anders Skar i Nordnet jobber med hvordan de skal svare Sbanken.
BLE OVERRASKET: Anders Skar i Nordnet jobber med hvordan de skal svare Sbanken.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Tenker du 100 prosent rasjonelt, og tar utgangspunkt i at alt annet er likt, vil jo det logiske nå være å flytte fondene sine til Sbanken, sier Anders Skar, Norgesjef i Nordnet. Han oppfordrer samtidig kundene til å avvente situasjonen litt for å se hvordan konkurrenter svarer. 

For grepet har vakt enkelte reaksjoner, blant annet fra Trondheim-baserte Forte Fondsforvaltning. De opplever nå at deres egne fond er dyrere hos dem selv enn hos Sbanken. 

– Vi kan ikke ha en prisstruktur som avhenger av hvilken plattform som brukes. Vi har nå tatt kontakt med Sbanken og gjort det klart at vi ønsker å reforhandle avtalen vår, slik at prisen blir lik hos oss og hos dem, sier administrerende direktør Margrethe M. Eide. 

Hun er tydelig på at deres betalingsvillighet overfor Sbanken strekker seg til det Sbanken har sagt at de selv skal ha betalt for å distribuere fondene. Hvis de ikke kommer til enighet, vil Forte i ytterste konsekvens komme til å trekke seg ut av Sbankens plattform. Det vil bety et fravær av Forte Trønder, fondet som av Dine Penger ble kåret til fjorårets beste norske forvaltede fond. 

– Vi har ikke hørt noe fra Sbanken etter at vi tok kontakt, men vi føler oss trygge på at vi finner en god løsning, sier Eide. 

Heller ikke Skagen Fondene har tatt imot prisendringen med begeistring. Deres fond er nå tilgjengelig for kunder som allerede sparer i Skagen via Sbanken, men foreløpig ikke for nye kunder. 

– Skagen og Sbanken er fortsatt i dialog med tanke på en løsning på dette, skriver Pål Bergskaug, direktør for formuesforvaltning i Skagen, i en e-post. 

HAR TATT PRISGREP: Avtroppende Sbanken-sjef Magnar Øyhovden sier han ikke vil ha problemer med å ta farvel med fond som ikke godtar deres nye prismodell. 
HAR TATT PRISGREP: Avtroppende Sbanken-sjef Magnar Øyhovden sier han ikke vil ha problemer med å ta farvel med fond som ikke godtar deres nye prismodell. 
Foto: Sbanken

Sbankens avtroppende sjef, Magnar Øyhovden, forteller at det er blitt noen kritiske henvendelser siden lansering, men fremholder at de fleste viser forståelse og anerkjennelse. 

– Og så er det noen som mer konkret prøver å finne veier rundt. Da har vi gått til det skritt at vi har tatt dem bort. 

– Betyr det at dere ikke vil være villige til å reforhandle avtalene med eksempelvis Forte? 

– Rent prinsipielt er det slik at man må følge vår prismodell om man skal være på vår plattform. Vi har en bred plattform med rikelig med fond, og om noen velger å hoppe av er ikke det kritisk for oss eller våre kunder, sier Øyhovden. 

Det er altså for øyeblikket billigere å investere i DNB-fond hos Sbanken enn hos DNB. Eksempelvis ligger de årlige kostnadene på DNB Global på 1,4 prosent av investeringen om du handler via DNB, men kun på 1,0 prosent om du bruker Sbanken. Men hos DNB er det ingen sure miner.

– Jeg vil først si velkommen etter til Sbanken. Vi gjorde selv grep i februar da vi kuttet prisene på alle interne fond, og er glad for at andre ser på marginen som ligger i spareproduktene, sier konserndirektør for Wealth Management i DNB, Håkon Hansen. 

Han forteller at de ikke kommer til å sitte stille og se på at konkurrenter distribuerer DNB-produkter billigere enn de selv gjør, og sier de nå vurderer neste trekk. Hansen utelukker ikke at de vil «se på» distribusjonsgodtgjørelsen de betaler til Sbanken og andre. 

– Men vi er for fri konkurranse, så hvis noen har det billigere enn hos oss, har vi ikke noe imot det. De burde kanskje snakket med oss om endringen i forkant, men jeg vil si det mest overraskende er at ingen har kommet etter før nå, syv måneder etter vårt priskutt. 

«VELKOMMEN ETTER»: Konserndirektør for Wealth Management i DNB, Håkon Hansen, er mest overrasket over at det tok første konkurrent over et halvt år å svare på deres eget priskutt. 
«VELKOMMEN ETTER»: Konserndirektør for Wealth Management i DNB, Håkon Hansen, er mest overrasket over at det tok første konkurrent over et halvt år å svare på deres eget priskutt. 
Foto: Stig B. Fiksdal / DNB

Anders Skar i Nordnet forteller at de har måttet hive seg rundt etter at Sbanken slapp nyheten for omtrent to uker siden. Mange av de samme fondene er å finne på både deres og Sbankens plattform – nå med klart lavere priser hos sistnevnte. 

– Vi har tatt kontakt med en rekke fondsforvaltere som har fortalt oss at dette kom litt som lyn fra klar himmel. Nå sitter ikke bare vi og vurderer hvordan vi skal svare, men dette setter også mange forvaltere i en posisjon. Jeg vil tro flere synes det er problematisk at deres fond er billigere et annet sted enn hos dem selv, sier Skar. 

Det er imidlertid ikke grunn til å vente at Nordnet kopierer Sbankens prismodell, forteller han. Skar mener snarere at det kan virke som at Sbanken har forhastet seg. 

– Vi ønsker ikke å komme i en situasjon der forvaltere synes grepene våre er ugreie. Da er vi i stedet forberedt på ikke å være billigst en periode mens vi jobber med vår neste prismodell.    

Dine Penger+ skriver jevnlig om aksjefond. Her er et utvalg saker:

Dette fondet har slått Oslo Børs fem av de seks siste årene

Gode tider for norsk økonomi har betydd gode tider for norske sparebanker – noe som igjen har gitt god avkastning for Eikas egenkapitalbevis-fond. Les saken

Terningkast 1 til nytt Maaseide-fond

Bjørn Maaseide buklander i sanden med sitt nye aksjefond. Forvalteren bak fondet sier han ikke tenker på risiko på samme måte som professorer i finans gjør. Les saken

Bankene tilbyr ikke de beste fondene i spareroboten

Flere og flere satser på spareroboter. Men hvilke fond har robotene på lager? Les saken

Stor kåring: Norges beste aksjefond

Mens to av tre norske forvaltede aksjefond har tjent penger for kundene sine, taper fond med utenlandske aksjer. Spesielt de store fondene sliter. Les saken