IKKE NOE KUTT: Selv om de ikke har justert ned renten, oppgir Bank Norwegian at de allerede har hjulpet flere tusen kunder med redusert eller utsatt betaling.
IKKE NOE KUTT: Selv om de ikke har justert ned renten, oppgir Bank Norwegian at de allerede har hjulpet flere tusen kunder med redusert eller utsatt betaling.
Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Bare 4 forbrukslånsbanker har kuttet renten etter 12. mars

Og på kredittkort har det ikke vært noen rentenedsettelser i hele 2020. Bransjen forsvarer seg med at de i liten grad nyter godt av at Norges Bank har redusert styringsrenten.

Etter at sentralbanksjef Øystein Olsen begynte å kutte i styringsrenten, og endte nede på null, har de fleste nordmenn kunnet glede seg over solide kutt i boliglånsrenten.

Koronapandemien har skapt økonomisk slitasje hos flere, og for noen har behovet for å ta opp forbrukslån blitt mer aktuelt enn noen gang. For både nye og gamle kunder av forbrukslån og kredittkortgjeld, hjelper reduserte renter på i en allerede vanskelig økonomisk situasjon.

Prøv Dine Penger+ i 30 dager for kun 1 krone!

Men for forbrukslånskundene har renten stått stille også etter at koronakrisen rammet landet, viser en sjekk som Finansportalen har gjort på forespørsel fra Dine Penger.

På listen over innrapporterte endringer siden mars har det skjedd svært lite. 

(Nedenfor ser du listen over de siste 30 innrapporterte renteendringene på forbrukslån.)

– Det er en knapp håndfull tilbydere av forbrukslån som har satt ned rentene sine etter renteendringen i mars, sier daglig leder i Finansportalen, Elisabeth Realfsen. 

E24 i april: Banker endrer ikke renten på forbrukslån

Les også: Nå kan du tjene penger på å låne penger

Smålån

Totalt er det kun fire forbrukslånsbanker som har satt ned renten siden mars. Forutsetningene er et lånebeløp på 50.000 kroner over fem år.

Etnedal sparebank har satt ned den nominelle renten -0,75 prosent til 14,50 prosent. Sparebank 1 Gudbrandsdal -0,50 prosent til 9,10 prosent nominell rente. Sbanken og Sparebanken Møre har satt ned forbrukslånsrenten henholdsvis -0,03 og -0,35 prosent. 

Ingen andre forbrukslånsbanker har foretatt noen renteendringer – med unntak av Haugesund, Rindal, Sunndal og Tinn Sparebank som har satt renten opp 1,0 og 1,5 prosent i januar og mars. 

Foto: Finansportalen.no

Kredittkort

Blant kredittkortene er det enda magrere med rentenedsettelser. Med et lånebeløp på 50.000 kroner og en nedbetalingstid på fire år som søkekriterium, finner vi ingen aktører som har satt ned renten i hele 2020, opplyser Realfsen. 

Ingen av de mest kjente aktørene på markedet – som Bank Norwegian, Ikano, Opp Finans, yA Bank, Komplett bank, Nordax eller Svea – har altså satt ned rentene i forbindelse med koronakrisen.

– Den eneste av dem som har meldt inn prisendringer overhodet i år, er Komplett Bank, med en endring som gjaldt fra 2. januar 2020. Før øvrig er prisene de har meldt inn til oss vært uendret siden høsten 2019 – i enkelte tilfeller enda lenger tilbake, legger Realfsen til.

Fikk du med deg? Slik mener Hallgeir Kvadsheim du bør spare pengene dine nå

Foto: Finansportalen.no

I en e-post skriver leder for kommunikasjon og samfunnskontakt i Bank Norwegian Kai-Morten Terning at banken i hovedsak er finansiert av kunders innskudd og at kostnadene for banken i liten grad er positivt påvirket av at Norges Bank har redusert styringsrenten. 

– Vi har valgt å opprettholde rentenivået til bankens innskuddskunder og har derfor ikke redusert renten på våre lån. Banken har ikke justert renten på utlån opp eller ned siden 2011, heller ikke når markedsrentene har økt.

Videre skriver Terning at Bank Norwegians hovedfokus under krisen er å hjelpe de kundene som trenger det mest.

– Vi har allerede hjulpet flere tusen kunder med redusert eller utsatt betaling, og forsøker å komme kundene i møte så langt det lar seg gjøre. På generelt grunnlag oppfordres kunder som har muligheten, å be om betalingsutsettelse på lån med lavest rente og prioritere nedbetaling på lån med høyere rente først. Det vil være best økonomisk for den enkelte, sier kommunikasjonslederen. 

Fikk du med deg? Slik mener Hallgeir Kvadsheim du bør spare pengene dine nå

På spørsmål om hvorfor de ikke har justert ned rentene svarer kommunikasjonssjef i Nordea Synne Ekrem at forbrukslån hos dem er individuelt priset, basert på kundens risiko.

– Hvilke muligheter har kunder for å prute ned renter hos dere?

– Vi vil gjøre en vurdering i hvert tilfelle, basert på kundens risiko.

– Hvilke andre løsninger kan dere tilby dem som har fått pengetrøbbel som følge av korona?

– Vi skal strekke oss langt for å hjelpe kundene våre. Vi oppfordrer kunder til å ta kontakt med oss, så vi i samråd kan se på løsninger, sier Ekrem. 

E24: Banker endrer ikke renten på forbrukslån

Prut om rentene 

Kommunikasjonssjef i Finans Norge Sveinung Sleire.
Kommunikasjonssjef i Finans Norge Sveinung Sleire.
Foto: Finans Norge

Finans Norge kan ikke mene noe om rentenivået eller utvikling i rentenivå i bankene, opplyser kommunikasjonssjef i Finans Norge Sveinung Sleire. 

Videre sier han forbrukerne bør benytte konkurransen i markedet til å sikre seg så god rente som mulig. 

– På generelt grunnlag kan vi si at forbrukslånsbanker er av natur annerledes finansiert enn tradisjonelle banker. Med betydelig større andel finansiering fra innskuddsmidler vil det være mindre rom for gjennomslag av lavere styringsrente, sier Sleire.

Han tilføyer at for å avhjelpe låntagere i forbrukslånsmarkedet er det gitt midlertidige unntak i Forbrukslånforskriften for små, kortsiktige lån med lav rente, for lån til personer som venter på utbetaling av dagpenger fra NAV.

Finnes det en grense for hvor mye lån som er bra å ha? Få svar hos Pengerådet (podkast)

Elisabeth Realfsen i Finansportalen mener at dersom du ikke har opplevd rentenedsettelser på forbrukslån i år, er det bare å bare å prute i vei, og se hvor mye lavere rente du kan oppnå.

– Som forhandlingsargument kan du også her bruke betingelsene hos konkurrerende leverandører, sier Realfsen. 

FØLG OSS PÅ INSTAGRAM OG FACEBOOK. Sjekk også ut Facebook-gruppen til podkasten Pengerådet.

Prøv Dine Penger+ i 30 dager for kun 1 krone!


 Slik sikrer Arne Magnus (27) seg mot tap gjennom koronakrisen

Arne Magnus Lorentzen Ulland har hatt en defensiv investorprofil lenge før virusutbruddet – da det var høye priser og et optimistisk marked. Det kom godt med da koronapandemien slo ut på børsen i mars. Les hele saken her!

 Stor guide: Disse jobbene kan du starte hjemmefra

Etter å ha blitt delvis permittert, valgte Hege å si opp og satse fullt på sin egen drømmejobb. Er du permittert, arbeidsledig eller bare fått smaken på hjemmekontor? Mette Manus og Gry Sinding deler sine råd for å skape din egen arbeidsplass hjemmefra. Les hele saken her!

 Det store spørsmålet nå: Er markedsbunnen nådd?

Hvem skulle ikke likt å vite om bunnen i markedet var nådd i disse tider, eller om kursene kommer til å falle ytterligere. Er det mulig? Les hele saken her!