FINTECH-SJEFER: Øverst fra venstre: Jarle Holm i Monner, Geir Atle Bore i Fundingpartner, Sebastian M. Harung i Kameo, Morten Grusd i Perx og Andreas M. Talseth i Kredd.
FINTECH-SJEFER: Øverst fra venstre: Jarle Holm i Monner, Geir Atle Bore i Fundingpartner, Sebastian M. Harung i Kameo, Morten Grusd i Perx og Andreas M. Talseth i Kredd.

Så mange folkefinansierte lån betales ikke tilbake

Mislighold er den største trusselen for folk som vurderer å låne bort pengene sine til bedrifter eller privatpersoner. Én aktør har hittil ingen.

I Norge i dag har vi fem aktører som driver med lånebasert folkefinansiering (crowdlending). 

Det Fundingpartner, Kameo, Kredd, Monner og Perx i korte trekk gjør er å operere som et bindeledd mellom enkeltpersoner med investeringsvillighet og bedrifter eller personer som søker kapital. Disse får ofte ikke lån hos en tradisjonell bank. 

Investorene fristes på sin side av mye bedre avkastning enn de får ved å sette pengene på sparekonto. Risikoen er at låntageren slutter å betale og at lånet misligholdes. Da risikerer investorene å tape store deler av pengesummen. 

Prøv Dine Penger i 1 måned for 1 krone!

Å bestemme hvem som skal få lån, er crowdlendingselskapens jobb. De siste to og et halvt årene har de fem aktørene innvilget til sammen 651 lån. 

De fordeler seg slik: 

At Fundingpartner har gitt det laveste antallet lån, har ikke å gjøre med manglende interesse, skal man tro daglig leder Geir Atle Bore. Selskapet har fått flere tusen søknader, men har sagt nei til de aller fleste. 

– Vi prøver å bli mindre kresne, sa Bore til E24 i sommer. 

Kameo var i mai 2017 første aktør ut på det norske markedet, men ble ett år etter pålagt av Finanstilsynet å stanse virksomheten. I høst fikk de igjen grønt lys, men har i mellomtiden hatt aktivitet i både Danmark og Sverige.

Til sammen har selskapet nå innvilget 213 bedrifts- eller eiendomslån for totalt 510 millioner kroner. Litt over halvparten av disse er tilbakebetalt, opplyser Kameo til Dine Penger. 

Dette er antallet fullstendig tilbakebetalte lån hos crowdlendingselskapene: 

I tillegg til å ha lansert først, må det at Kameo skiller seg veldig ut med et høyt antall tilbakebetalte lån sees i sammenheng med den relativt korte løpetiden på lånene de tilbyr, forteller daglig leder Sebastian M. Harung. Gjennomsnittet ligger på 13 måneder. 

LES OGSÅ: Skattegrepene du bør gjøre før nyttår (+)

Når det gjelder type virksomhet kan vi grovt sett tegne en linje med Fundingpartner, Kameo og Monner på den ene siden og Kredd og Perx på den andre. Mens førstnevnte gruppe baserer seg på bedrift- og eiendomslån, kan man hos Kredd og Perx finansiere enkeltpersoners forbrukslån.   

De ulike profilene betyr ulikt rentenivå. Dette er den gjennomsnittlige avkastningen crowdlendingselskapenes kunder har oppnådd siden lansering: 

Kredd-investorenes avkastning kunne vært et halvt prosentpoeng høyere, hadde det ikke vært for manglende tilbakebetaling på tre av lånene. 

Dette er risikoen man må ta som investor. At bedriftene som bruker crowdlendingselskaper til å hente penger ofte ikke får lån hos tradisjonelle banker, betyr at man også må knytte en viss usikkerhet til betalingsevnen deres. 

Det er alltid en mulighet for at bedrifter eller enkeltpersoner ikke klarer å betale tilbake på tiden. Hvis bankens betalingskrav ikke etterkommes, sier vi at lånet misligholdes. Da er det ikke bare långivers avkastning som står på spill, men store deler av den investerte summen. Å unngå dette er derfor vesentlig for alle parter. 

Ved utgangen av årets tredje kvartal lå misligholdet for norske bankers totale utlån på 0,9 prosent. Forbrukslån misligholdes i størst grad: For foretakene som inngikk i Finanstilsynets undersøkelse lå andelen på 9,4 prosent. 

For crowdlendingselskapene i vår undersøkelse? 3,7 prosent. 

Så mange folkefinansierte lån er hittil misligholdt: 

De avgjørende tidsfristene for mislighold av lån og veien videre varierer mellom de fem aktørene, men på ett tidspunkt blir saken uansett sendt til inkasso. Hos Kredd vil hele lånet selges til Lindorff etter 61 dager. 

Investorene får deretter sin respektive del av kaken som inkassoselskapet klarer å skrape sammen. Avtalen mellom Kredd og Lindorff medfører at jo høyere risikoprofil prosjektet hadde, jo mindre får man tilbake. 

Kredd-sjef Andreas M. Talseth mener at de ulike misligholdgrensene sørger for kunstig store forskjeller i oversikten over aktørenes gjennomsnittlige avkastningen.

– Det burde fremgå at det som regel ikke er personlig garanti ved et bedriftslån, samt at investor da risikerer å tape hele beløpet dersom det ikke er noe pant. Vi er derimot den eneste plattformen som garanterer for i snitt 80 prosent av tap tilbakebetalt gjennom avtale med tredjepart, sier han. 

LES OGSÅ: Tre ting å tenke på hvis du vil gi aksjefond i gave (+)

Hos Kameo er det nå ett lån i mislighold. Dette er sikret med pant i en eiendom som for øyeblikket er ute til salgs.

– Vi forventer at salget vil kunne gå med til å betale tilbake investorene, sier daglig leder Sebastian M. Harung.

Når det gjelder de fem tidligere misligholdte lånene er disse fullstendig tilbakebetalt investorene etter salg av underliggende sikkerhet, sier Harung. Dermed har det hittil ikke vært kredittap hos Kameo. 

FINTECH-SJEFER: Sebastian M. Harung er sjef i Kameo, som var først ute på det norske markedet og har fått flest tilbakebetalte lån. Geir Atle Bore er sjef i Fundingpartner, som ikke har noen mislighold ennå.
FINTECH-SJEFER: Sebastian M. Harung er sjef i Kameo, som var først ute på det norske markedet og har fått flest tilbakebetalte lån. Geir Atle Bore er sjef i Fundingpartner, som ikke har noen mislighold ennå.
Foto: Kameo/Thea Høyer (Quesnay)

Hos kresne Fundingpartner har det ikke vært noen misligholdte lån overhodet. 

– Vi er naturligvis fornøyde med det, og kommer til å fortsette å jobbe for å gi investorene en god avkastning. Samtidig har vi et realistisk forhold til at vi også på et tidspunkt kommer til å ha mislighold, sier Fundingpartner-sjef Geir Atle Bore. 

Hos Perx er tallet 11, men enn så lenge er det ikke registrert noen tap på lånene. 

Disse er på forskjellige stadier i innkrevingsprosessen, forklarer daglig leder Morten Grusd, som presiserer at inkassosaker ikke er negativt for investor så lenge pengene blir betalt inn. 

Heller ikke hos Monner er behandlingen av de misligholdte avsluttet. Hvor mye investorene får tilbake, vil avhenge av verdiene i konkursboet. 

– Konkursbehandlingen pågår fremdeles, så derfor er ingen av misligholdende erklært tap ennå, forteller markedssjef Marie Moxnes Harfjeld. 

Prøv Dine Penger+ i en måned for en krone!

Så mye bør du ha på bufferkontoen

Det er en myte at man trenger to-tre månedslønner på bufferkontoen, mener ekspertene. Men hvor mye bør du egentlig ha – og hvor bør pengene plasseres for å oppnå best mulig avkastning? Les saken her!

Slik ville ekspertene investert 100.000 kroner nå

AksjeNorge-lederen hadde satt halvparten av pengene i noe fondsforvalter Jan Petter Sissener er prinsippmotstander av. Slik ville fem eksperter og én menigmann investert 100.000 kroner nå. Les saken her! 

16 ting du (kanskje) ikke visste om BSU

BSU er landets beste spareordning. Men visste du at du bør droppe BSU-sparingen enkelte år, og at noen banker lar deg sette inn 300 000 kroner på én gang i BSU 2.0? Les saken her!