STORE PENGESUMMER: Ekspertene mener gode råd om sparing er mer verdt enn pengesummen i seg selv, men foretrekker fortsatt å gi pengegaver til konfirmantene.
STORE PENGESUMMER: Ekspertene mener gode råd om sparing er mer verdt enn pengesummen i seg selv, men foretrekker fortsatt å gi pengegaver til konfirmantene.
Foto: Stian Lysberg Solum, SCANPIX

De smarte konfirmasjonsgavene

Dette mener eksperten at konfirmantene bør gjøre med pengene de får til konfirmasjonen.

Ifølge en undersøkelse Ipsos har gjennomført for DNB, kan årets konfirmanter i snitt forvente seg 10.848 kroner i gave fra foreldrene alene. En tilsvarende undersøkelse i fjor viste at konfirmantene i snitt fikk 52.000 kroner i gave til konfirmasjonen, da medregnet gaver fra familie og øvrige gjester. 

Elisabeth Realfsen, fagansvarlig i Finansportalen.
Elisabeth Realfsen, fagansvarlig i Finansportalen.

Fagansvarlig Elisabeth Realfsen i Finansportalen mener det kan være fornuftig med en tredeling av gaven.

– Én del av pengene settes inn på vanlig bankkonto med høyest mulig rente, slik at pengene kan disponeres fritt. En annen del av konfirmasjonspengene settes inn på en BSU-konto. Den siste delen kan godt plasseres i aksjemarkedet, og helst i indeksfond, sier Realfsen.

Finansportalen er en tjeneste fra Forbrukerrådet som skal hjelpe forbrukerne til å ta gode valg i finansmarkedet.

En innvending mot tidlig BSU-sparing er at man kan gå glipp av skattefradraget i ordningen, hvis inntekten ikke er høy nok. BSU-ordningen er begrenset til 25.000 kroner per år, til maks 300.000 kroner.

– Vi tror likevel BSU-innskudd er fornuftig for konfirmanter, det skal godt gjøres for en ungdom å sette av hele kvoten på 300.000 kroner til en BSU i løpet av studietiden og de første årene som nyetablert, ettersom det er da man har dårligst råd.

Eva Sørmo, seniorrådgiver i Norsk Familieøkonomi.
Eva Sørmo, seniorrådgiver i Norsk Familieøkonomi.
Foto: Norsk Familieøkonomi

De beste BSU-rentene ligger i dagens marked rundt fire prosent.

Eva Sørmo, seniorrådgiver i Norsk Familieøkonomi mener at pengesummer til boligsparing absolutt er en aktuell gave.

– Det finnes BSU-kontoer for barn hvor man ikke bruker opp skattefordelen. Disse gir god rente, og pengene står sperret til bolig. Samtidig kan det være et bedre alternativ å spare i aksjefond om pengene skal stå i mer en fem til seks år. 

BSU-kontoene Sørmo omtaler er en sparetjeneste som skjer i barnets navn. Flere banker tilbyr boligsparing for barn. Hos DNB heter tjenesten BSU Start, gir ikke skattefradrag og foreldre kan spare inntil 25.000 i året, og 400.000 kroner totalt. Ved fylte 18 år disponerer barnet kontoen selv. 

Hun sier videre at det er viktig å få råd av en uavhengig økonomisk rådgiver slik at ungdommen har god forståelse av risikoen med å spare i aksjefond, og at man velger gode og rimelige aksjefond.

Lise Vermelid Kristoffersen står bak bloggen og podkasten Pengesnakk.
Lise Vermelid Kristoffersen står bak bloggen og podkasten Pengesnakk.

Les også: Terningkast seks til DNB-fond

- Ikke gi god råd, uten gode råd sier Lise Vermelid Kristoffersen, som står bak podkasten og bloggen Pengesnakk. Hun forteller at hun gir penger i konfirmasjonsgave.

– Jeg mener at det er bra å gi penger, og det er ofte det konfirmantene også vil ha.  Et tips er å skrive ned noe på kortet. Informasjonen man gir er ofte mer verdifull enn pengene.

Selv fikk Kristoffersen penger i konfirmasjonsgave, og ser på dette som startskuddet for hennes sparereise.

Les også: Lise sparer 350.000 i året

– For min del var konfirmasjonspengene viktig, og starten på min sparing. Jeg sparte alt jeg fikk til konfirmasjonen og gledet meg til å gå i banken og sette de inn. Dette gjorde at jeg fikk lyst til å fortsette med sparing, som igjen henger sammen med at jeg hadde lært hva en bolig kostet. 

Beate Engelschiøn, frilandsforedragsholder og økonomiskrådgiver i Nav mener også at kunnskapsformidlingen har mer verdi enn pengene i seg selv.

– Jeg pleier å gi penger sammen med en millionærberegning som viser hvor lenge du må spare, og til hvilken rente før du får 1 million kroner. Dette fungerer som inspirasjon, og er lett for konfirmanten å se hvordan man kan forvalte pengene. 

Her ser du millionærberegneren Engelschiøn legger ved konfirmasjonsgaven. KILDE: Ann Christina Lykke
Her ser du millionærberegneren Engelschiøn legger ved konfirmasjonsgaven. KILDE: Ann Christina Lykke

Engelschiøn mener på lik linje som Realfsen i Finansportalen at pengene bør spares i indeksfond. 

– Jeg legger ved et brev hvor jeg forklarer litt om investeringer i indeksfond og renters renteeffekten. Jeg har de siste årene gitt pengegaver med millionærberegningen og brevet med informasjon til konfirmanter.

Et indeksfond følger en indeks, som for eksempel hovedindeksen på Oslo Børs. Dette gir lavere risiko, og lavere kostnader for deg som fondssparer.

Les også: Slik gir du bort fond i gave

Renters renteeffekten går ut på at man får renter av rentene man tjener.Dette øker sparebeløpet betraktelig mer enn det som er satt av etter en stund.  

Sørmo sier at noen konfirmanter ønsker seg opplevelser i konfirmasjonsgave. 

– Her kan man nevne både språkreiser, dykkerkurs og kajakkurs. Dersom man ønsker å gi opplevelser i gave er det viktig å avklare hvilke interesser konfirmanten har, så man er sikker på at de har glede av gaven. 

Kristoffersen sier også at andre typer gaver enn penger ofte blir godt tatt imot. 

Foredragsholder og tidligere gjeldsrådgiver Beate Engelschiøn
Foredragsholder og tidligere gjeldsrådgiver Beate Engelschiøn

– Du kan også gi en gave som er mer langsiktig. Det viktigste er å se an hver enkelt konfirmant og deres interesser. Dersom hun er fotointeressert er for eksempel et fotokurs eller et kamera noe konfirmanten vil få igjen for på lang sikt, sier Kristoffersen.

Engelschiøn mener også at bidrag til en hobby er en fin gave til konfirmanter, og at det er viktig å se an interessene til konfirmanten.

– Et bidrag til en hobby, som turutstyr eller andre ting konfirmanten kan ha glede av i mange år er en god gave. Ellers kan man tenke på noe som kan peile de litt inn på et karrierespor. Dersom de er interesserte i grafisk design kan profesjonelt utstyr til å dyrke dette være en god gave som gir varig verdi. 

– Tradisjonelt sett har det vært sånn at man gir smykker og ting til jenter, mens guttene får penger, og til og med fond. Det er jo litt på trynet. Med den typen gaver mister de en del av opplæringen og muligheten til å sette seg inn i noe pengerelatert, sier Kristoffersen. 

Engelschiøn og Kristoffersen påpeker begge at tradisjonelle gaver kan være veldig fint, men at smykker kan være vanskelig å treffe på. 

– Det er kanskje bedre å gi penger slik at konfirmanten selv kan velge seg ut et smykke, eller gi penger som er øremerket bidrag til bunad, sier Engelschiøn.

Når det kommer til forsikring av bunad er det forskjellig pris hos de ulike forsikringsselskapene. Bjarne Rysstad, kommunikasjonssjef i Gjensidige viser til at det er flere begrensninger i hvilke skader en innbo- og reiseforsikring vil dekke, både når det gjelder erstatningsbeløp og hvilke typer skader som dekkes.

– Mange tenker nok at bunaden dekkes av innbo- eller reiseforsikringen. Men det stemmer bare delvis. Derfor kan det være smart å kjøpe en egen verdigjenstandsforsikring for bunaden. En slik forsikring dekker alle plutselige og uforutsette skader, som rifter, svimerker, rødvinsflekker, og sølv som faller av og blir borte i folkevrimmelen, sier han.

På Dine Penger+ kan du lese en rekke saker om familieøkonomi, og andre saker som angår deg din lommebok. Prøv oss i én måned for 1 krone!


Barna kan begynne å lære om penger allerede i barnehagealderen, mener ekspert. Men i et kontantfritt samfunn er det blitt vanskeligere. På Vardal ungdomsskole får elevene bakoversveis når de ser hvor mye forbrukslån koster. Les saken her

Familien Wiklunds oppskrift på smart sparing til barn


– Det er dumt å øke forbruket når man får bedre råd, sier Christina og Tom Erik Wiklund. For fem år siden begynte de å spare – både til seg selv og barna. Så mye kan du få sparepengene til å vokse. Les saken her.

Slik får du deltidsjobb som ung


16-åringene Erling og Georg har drømmejobben mange misunner dem – til over 200 kroner timen. Motivasjon og lite fravær er nøkkelen for å få deltidsjobb. Les saken her

18 gode pengeråd for studenter

Tjener du over 172 600 kroner som student, forsvinner opptil 70 prosent av lønna til staten. Og visste du at du antagelig ikke behøver innboforsikring? Her er noen økonomiske råd for å få studielånet til å strekke litt lenger. Les saken her.

Mor har ikke samvittighet til å bygge karriere når pappa tjener mest


Familielivet krever sitt, og nå føler mor at det er hennes karriere som må nedprioriteres dersom familien skal komme best mulig ut økonomisk. Les saken her

Slik skaffer du deg årets sommerjobb


Mange bedrifter lyste ut sommerjobbene allerede før påske, men det er fortsatt nok av ledige sesongstillinger. Ett av eksperttipsene for å hanke i land sommerjobben, er å godta litt reisevei. Les saken her

Dette bør du lære barna om økonomi


Hvordan får man barna til å unngå betalingsproblemer, og hvordan får man dem til å lykkes økonomisk senere i livet? Vi spurte hva foreldrene kan gjøre. Les saken her