DYRERE: Ettersom Norges Bank hever renten, blir det mer kostbart å låne penger fra banken. Det kan være tusener å spare på å velge riktig boliglån. 
DYRERE: Ettersom Norges Bank hever renten, blir det mer kostbart å låne penger fra banken. Det kan være tusener å spare på å velge riktig boliglån. 
Foto: Torstein Bøe, NTB scanpix

Disse bankene har satt opp renten – og her er det billigst

Etter at DNB var først ut med å heve, har de fleste store utlånsbankene slengt seg på. Billigste boliglån har nå 2,7 prosent rente.

Når sentralbanksjef Øystein Olsen beslutter å sette opp styringsrenten, tar det som regel ikke lang tid før utlånsbankene svarer med å heve sine egne renter. 

Pål Ringholm, Analysesjef i Swedbank First Securities.
Pål Ringholm, Analysesjef i Swedbank First Securities.

– Mens lange fastrenter bestemmes av internasjonale forhold, er det Norges Bank som bestemmer den korte renten. Så når Norges Bank øker, må bankene justere sine flytende renter deretter, forklarer analysesjef for kreditt Pål Ringholm i Sparebank 1 Markets. 

Denne gangen, så vel som ved det siste årets foregående rentehevinger, var DNB første bank ut – 26 og en halv time etter at Øystein Olsen hadde besluttet at utsiktene og risikobildet tilsa en litt høyere rente. 

I tur og orden har landets største banker meldt om det samme i dagene som har fulgt. Dette er aktørene som etter Dine Pengers kjennskap har hevet renten etter 19. september: 

 • DNB
 • Sparebank 1 SR-Bank
 • Sparebank 1 SMN
 • Sparebank 1 Østfold Akershus
 • Nordea
 • Sparebanken Vest
 • Sparebank 1 Nordvest
 • Sparebank 1 Telemark
 • Sparebank 1 Nord-Norge
 • Danske Bank
 • Sparebanken Sogn og Fjordane
 • Sbanken
 • Sparebank 1 Østlandet

HØSTTILBUD: Prøv Dine Penger+ i 3 måneder for 69 kroner

Flesteparten av de største bankene har altså gjort det dyrere å låne penger. Samtidig er det noen som glimrer med sitt fravær, i alle fall inntil videre. 

Sindre Heyerdahl, pressesjef i Storebrand.
Sindre Heyerdahl, pressesjef i Storebrand.
Foto: Lise Eide Risanger / Storebrand

Da Norges Bank satt opp renten i juni, tok det seks dager før Storebrand gjorde det samme. Nå er det gått åtte dager og Storebrands renter forblir uendret. Heller ikke KLP har slengt seg på bølgen ennå. De brukte åtte dager i juni. 

Men hverken av bankene vil gi noen innsikt i hva de tenker og planlegger.

– Vi kan ikke kommentere på eventuelle fremtidige renteendringer, sier pressesjef Sindre Heyerdahl i Storebrand. 

– Det eneste vi kan si er at vi vurderer rentebetingelsene fortløpende, sier direktør for personmarked i KLP Banken, Jorunn Ygre Storjohann. 

Med en rekke økninger på inntil 0,25 prosentpoeng – og med dagens uvanlig lave fastrenter i bakhånd – er det god grunn til å orientere seg om prisene i markedet nå. 

Dine Penger har derfor laget en renteoversikt med utgangspunkt i Finansportalens boliglånsoversikt. Den forteller at det fremdeles er et knippe banker som tilbyr vanlige boliglån med rente på under 3 prosent. 

Les også: Slik vinner du budrunden uten å gå på en boligsmell (+)

Oversikten viser at Landkreditt Bank, med forholdsvis god margin, har det billigste boliglånet. Slik var det også ved forrige oversikt, i juni. Da uttalte kommunikasjonsrådgiver Line Sollie Karlsen i Landkreditt det følgende: 

– Vi vurderer prisene på våre produkter løpende opp mot endringer i markedet. Vi vil trolig følge markedet slik det utvikler seg i disse dager, men har fortsatt ambisjon om å bevare vår posisjon som en av Norges rimeligste på boliglån.

 Så hvor dyrt eller billig er boliglån egentlig nå?

– Renter på 2,8 og 2,7 prosent? Med Nibor på 1,77, betyr det godt under et prosentpoeng i marginer for bankene. Det er relativt moderat, sier Pål Ringholm. 

Nibor-renten viser hva bankene tar betalt for å låne penger av hverandre, og er derfor gjerne beskrevet som prisen på penger. Denne bestemmes av styringsrenten hos Norges Bank samt eventuelle spesielle ting i det amerikanske rentemarkedet, forklarer Ringholm. 

Personer under 34 kan imidlertid få boliglån litt rimeligere. I denne saken kan du se hvor det er billigst. 

Les også: Denne ferske banken setter automatisk ned renten din (+)

Dersom du ser på oversikten vi har laget, eller legger dine egne opplysninger inn i Finansportalens, og finner ut at du har for dårlige rentebetingelser, bør du ta kontakt med banken din for å høre om de kan tilby deg like gode betingelser som de beste i oversikten.

Ønsker ikke banken din å gå med på dette, bør du vurdere å bytte bank til en som gir deg bedre pris. Se flere tips til hvordan du pruter deg til bedre rente i faktaboksen under eller les denne saken.

Prøv Dine Penger+ i 3 måneder for 69 kroner!  Trykk her for å gå til tilbud.


Derfor bør du gå av med tidligpensjon

Foto: Shutterstock

Eller vente. Her er 10 argumenter for tidlig uttak, og 10 argumenter for å vente til du slutter å jobbe. Les saken

Slik blir du millionær på bonuspoeng

Foto: Patrick da Silva Sæther

I «gullstua» på Oslo Lufthavn Gardermoen koser Christian Jostad og Tore Dyrseth seg med gratis mat og drikke før avreisen til Miami, med billetter på forretningsklasse foran i kabinen. De er millionærer på bonuspoeng. Les saken

Lise (31) sparer 350.000 kroner i året

Foto: Siv Dolmen

Lise Vermelid Kristoffersen skal bli økonomisk uavhengig før hun er 40 år. For Eivind Berg ble en Playstation en dyrekjøpt erfaring, mens for Kjersti Grønseth har det gått sport i å spise billig. Møt de tre pengebloggerne her. Les saken