Foto: Audun Braastad, NTB scanpix

Fastrenter er historisk lave – her er de billigst

Samtidig som Norges Bank setter opp renten, har lange fastrentelån hos DNB aldri vært billigere. Flere nordmenn burde vurdere å binde boliglånet, mener eksperter.

Torsdag hevet Norges Bank styringsrenten for fjerde gang på et drøyt år. Samtidig har lange renter falt den siste tiden. Dermed er fast boliglånsrente nå klart lavere enn den flytende hos landets storbanker. Det ser vi ikke veldig ofte, sier Gunnar Torgersen, porteføljeforvalter for renter i Holbergfondene. 

– Enkelt forklart skjer det fordi Norges Bank er noe i utakt med resten av verden. Mens vår sentralbank hever renten, settes den ned i de fleste andre land. Og når de korte rentene følger Norges Bank mens de lange rentene bestemmes av det som skjer utenfor landegrensene, så kommer man i en slik situasjon, forklarer han.

Høsttilbud: Prøv Dine Penger+ i tre måneder for 69 kroner

Faktisk er fastrentelån historisk billig nå. Siden Forbrukerrådet lanserte Finansportalen i 2008, har det aldri vært rimeligere å binde boliglånet i ti år.

Norges største bank, DNB, slår på sin side fast at deres boliglån med fastrente i ti år er på sitt laveste noensinne. Den effektive renten ligger på 2,82 prosent – 0,25 prosentpoeng lavere enn deres billigste flytende standardlån.

Billigst blant landsdekkende banker er KLP, viser tall fra Finansportalen.

– Men deres flytende boliglånsrente er ikke like god. Betyr det at det er mer å tjene på å binde kunder til for en lengre periode? 

– Dette handler ikke om strategisk posisjonering, fastrenteprisen settes ut ifra markedsbetingelsene og det vi gjør er å møte behovet vi ser. Vi mener vi alltid har hatt gode fastrenter, sier administrerende direktør Leif Magne Andersen i KLP Banken.

Han er tydelig på at de ikke kommer med fastrenteråd den ene eller andre veien, men synes at flere burde vurdert ti års bindingstid. 

Leif Magne Andersen, administrerende direktør i KLP Banken
Leif Magne Andersen, administrerende direktør i KLP Banken
Foto: KLP

– Enkelte personer med lav inntekt, som ellers ikke ville fått boliglån, kunne fått det med ti års fastrente. Når man vurderer en kundes økonomi, regnes et rentepåslag på fem prosentpoeng inn, men med fastrente trenger ikke banken å ta hensyn til dette på samme måte, sier Andersen. 

Hos KLP kan man nå være garantert 2,66 prosent rente på boliglånet ti år frem i tid, tydelig lavere enn hos de største konkurrentene. Men produktet er ikke spesielt populært av den grunn.

– Det tilhører sjeldenhetene at kunder spør om ti års fastrente – de siste 14 dagene har det vel vært én. Tre år er helt klart mest populært. Det henger nok sammen med at dette har den laveste prisen og at folk har et motiv om å tjene penger når de binder boliglånet, sier Andersen.

LES OGSÅ: Guide fra Hallgeir Kvadsheim: Ni tips som kan gjøre boliglånet billigere (+)

Nordmenn har generelt ikke pleid å være spesielt ivrige etter fastrentelån. Ved utgangen av juli hadde kun 6,7 prosent av landets husholdninger en slik variant, ifølge tall fra SSB. De uvanlig lave prisene har imidlertid vekket interessen til en rekke boliglånskunder den siste tiden. 

Fra kun 3,5 prosent i første kvartal, valgte 12,5 prosent av KLPs lånekunder fastrente i august, ifølge NTB.

Hos Storebrand kan de melde om enda kraftigere vekst. 

Caroline Johansen, leder for bank og personmarked i Storebrand.
Caroline Johansen, leder for bank og personmarked i Storebrand.
Foto: Lise Eide Risanger / Storebrand

– 3–4 prosent av lånesøknadene våre har tradisjonelt vært søknader om fastrentelån, men den siste måneden har andelen ligget på omtrent 30 prosent av nye lån, sier Caroline Johansen, leder for bank og personmarked i Storebrand.

Historisk sett har det lønt seg å velge flytende rente. Har man bundet opp boliglånet i håp om å tjene penger, betyr det i praksis at man har inngått et veddemål mot rentemarkedet. Det gjelder fremdeles, sier Elisabeth Realfsen, fagansvarlig for Finansportalen.no i Forbrukerrådet.

– Og det er tvilsomt at du som forbruker vil gå vinnende ut av det veddemålet. Men det kan likevel finnes gode argumenter for å binde lånerenten, særlig når fastrentesatsene er så lave som de er nå, sier hun. 

Realfsen påpeker at et middels konkurransedyktig boliglån med flytende rente lå på rundt tre prosent for et år siden, da styringsrenten lå på rekordlave 0,5 prosent. Nå finner man fastrentelån med ned mot 2,5 prosent rente.

Elisabeth Realfsen, fagansvarlig for Finansportalen.no
Elisabeth Realfsen, fagansvarlig for Finansportalen.no
Foto: Ole Walter Jacobsen / Forbrukerrådet

 – Det betyr at det i alle fall er begrenset hva man kan tape på å binde renten nå. Motivasjonen bør imidlertid ikke være at man skal vinne over markedet, men at man vil sikre seg mot fremtidig renteoppgang, sier Realfsen. 

I andre land er det langt vanligere å binde lånerenten enn det er i Norge, sier Gunnar Torgersen i Holbergfondene. Han mener at ut ifra et forsikringsperspektiv er det for få som gjør det her til lands. 

– For mindre enn ti år siden var det utenkelig med negative renter, men så har vi fått det i en rekke land, deriblant både Sverige og Danmark. Det betyr at man bør ha respekt for usikkerheten om hva som kan skje. Ingen kan forutse hvor rentene vil være fem og ti år frem i tid. Men samtidig er Norge en nasjon av rentegamblere, så jeg tror vel egentlig ikke på noe massivt stemningsskifte, sier forvalteren. 

Prøv Dine Penger+ i 3 måneder for 69 kroner!  Trykk her for å gå til tilbud.


Den store guiden om utleie

Det finnes i dag over 530 000 utleieenheter i Norge. Utleie av en hybel, en leilighet eller to en kjærkommen inntekt. Men utleie og leieboeren kan fort bli et problem. Les saken

Enkle og smarte grep som øker verdien på boligen din

Takstmann og distriktsleder i Huseiernes Landsforbund, Ole øyvind Moen, som skal tas bilde av i en bolig han er p befaring i i Fredrikstad kommune.
Takstmann og distriktsleder i Huseiernes Landsforbund, Ole øyvind Moen, som skal tas bilde av i en bolig han er p befaring i i Fredrikstad kommune.

Du kan få en solid verdiøkning ved å la boder bli primærareal. Få er bevisste på den viktige forskjellen som kan utgjøre hundretusener. Les saken

Utnytt gråsonene ved utleie av egen bolig

Foto: Terje Pedersen, NTB scanpix

I utgangspunktet er utleie i egen bolig skattefritt, og utleie der du ikke bor, er skattepliktig. Men det finnes flere gråsoner. Slik kan du utnytte reglene. Les saken