KREDITTKUTT: Horde-sjef Alf Gunnar Andersen (t.v.) sier han får vondt i magen av å høre om personer med inntekt på 350.000 kroner som sitter med forbrukslånsgjeld på 600.000 kroner med 20 prosent rente. 
KREDITTKUTT: Horde-sjef Alf Gunnar Andersen (t.v.) sier han får vondt i magen av å høre om personer med inntekt på 350.000 kroner som sitter med forbrukslånsgjeld på 600.000 kroner med 20 prosent rente. 
Foto: Horde

Ny app vil gjøre det lettere å slette kredittkort – opplever motstand fra storbanker

DNB og Nordea nekter kunder å si opp kredittkort gjennom Horde-appen og krever at de ringer inn i stedet. Bank Norwegian er blant bankene som åpner opp for enklere oppsigelse.

Appen Horde tar i bruk informasjon fra det fremdeles ferske gjeldsregisteret, der all din usikrede gjeld, inkludert ubrukte kredittrammer, er samlet. Det appen skal gjøre er å vise frem summene og betingelsene på en oversiktlig måte og å gi brukeren mulighet til å si opp unødvendige kredittkort som for det meste ligger bortgjemt og glemt. 

– Det må endringer til innen markedet for usikker kreditt. Det er preget av mange aktører med varierende grad av seriøsitet, noe som er synd, for vi mener at mulighetene til å ta opp kreditt er ett av fundamentene i et velferdssamfunn. Derfor har vi startet med å lage en tjeneste som skal gjøre det lettere å kvitte seg med de kredittkortene man ikke trenger, sier Horde-sjef Alf Gunnar Andersen. 

TILBUD: Prøv Dine Penger+ ut året for 49 kroner

HORDE-TEAMET: Per Oscar Andersen, Runar Tistel, Rina Andriana, Alf Gunnar Andersen og Tan Le.
HORDE-TEAMET: Per Oscar Andersen, Runar Tistel, Rina Andriana, Alf Gunnar Andersen og Tan Le.
Foto: Horde

Hordes konsept rundt oppsigelse er i praksis veldig simpelt. Ved å trykke på si opp kort-knappen, tar appen deg til din telefons e-post-tjeneste, hvor det bare er å trykke «send» på en ferdigutfylt mail.

Problemet er imidlertid at ikke alle kredittgivere synes å omfavne løsningen, ifølge Andersen. Blant de mer skeptiske er DNB. Horde-sjefen forteller at deres første brukere helt fint fikk sagt opp kortene sine via appen, men at det skjedde noe for et par uker siden. 

– Den siste tiden har vi fått flere henvendelser fra brukere som er frustrert over DNB. De stiller seg uforstående til at de blir nektet å si opp kredittkort via e-post. Vi ser at dette er et problem blant noen banker som leverer kredittkort, der de bevisst legger inn friksjon for kundene, sier Alf Gunnar Andersen. 

LES OGSÅ: Disse bank-appene lærer barna dine om økonomi (+)

DNB benekter imidlertid at de med overlegg gjør livet vanskelig for Horde og appens brukere. Dette handler ifølge storbanken om identifiseringsproblematikk. 

– Årsaken til at e-post ikke godtas er behov for autentisering og sikker kommunikasjon. Derfor må oppsigelse av en avtale skje gjennom en innlogget sikker flate, slik det også kreves for inngåelse av samme avtale, eller per telefon, forklarer kommunikasjonsrådgiver Vidar Korsberg Dalsbø. 

E-post-adressen som Horde tidligere hadde fått fra DNBs låneavdeling, er nå slettet. Årsaken til det har ingenting å gjøre med at banken ikke ønsker å være tilgjengelig, fremholder Dalsbø. 

– Dette var en e-post som ikke var i bruk lengre, og som heller ikke var ment til dette formålet, sier han. 

Som et resultat av DNBs motvilje finnes det nå ingen knapp i Horde-appen for å si opp kredittkort fra Norges største bank. 

SIER NEI: Både DNB (her ved kommunikasjonsrådgiver Vidar Korsberg Dalsbø) og Nordea (her ved kommunikasjonssjef Synne Ekrem) mener at Hordes løsning ikke tilfredsstiller deres sikkerhetskrav. 
SIER NEI: Både DNB (her ved kommunikasjonsrådgiver Vidar Korsberg Dalsbø) og Nordea (her ved kommunikasjonssjef Synne Ekrem) mener at Hordes løsning ikke tilfredsstiller deres sikkerhetskrav. 
Foto: DNB / Nordea

Det samme gjelder for Nordea. Kommunikasjonssjef Synne Ekrem forteller at det kreves konfidensialitet når kunden skal oppgi kundedata og at en åpen e-post derfor ikke er godt nok. 

– Vi har bygget en sikker meldingstjeneste i digital postkasse og en sikker chat der de enkelt kan nå oss og manøvrere egen økonomi, sier Ekrem. 

Hun fremholder for øvrig at Nordea er positive til tjenester som gjør det enkelt for kunden å håndtere egen økonomi. 

Men Alf Gunnar Andersen er ikke overbevist. E-posten Horde sender inneholder ingen sensitiv informasjon og er i tråd med Datatilsynets retningslinjer, sier han. 

LES OGSÅ: Slik pruter du ned boliglånsrenten

Bank Norwegian er blant dem som stiller seg åpnere. Alle tjenester som setter kunden i stand til å få bedre oversikt over egen gjeld er positive, sier Kai-Morten Terning, leder for kommunikasjon og samfunnskontakt i Bank Norwegian.

Skjermdump fra Horde-appen
Skjermdump fra Horde-appen

– Dersom en kunde ønsker å si opp kreditten hos oss, skal vi strekke oss for å imøtekomme dette ønsket på en så enkel måte som mulig for kunden. 

Mens DNB mener de ikke kan vite godt nok hvor en e-post-kommer fra, påpeker Kai-Morten Terning at de kan være rimelig sikre på at det er kunden som har tatt kontakt siden BankID er benyttet for å ta i bruk Horde. 

– Målet er at kunden ikke skal behøve å gjøre noe mer, men i noen tilfeller kan det være at vi innhenter mer informasjon fra kunden for at saksbehandler skal være sikker på at det er kunden som står bak oppsigelsen. 

Men selv om BankID er benyttet for å ta i bruk appen hjelper det DNB lite, forteller Vidar Korsberg Dalsbø. 

– DNB kan ikke vite med sikkerhet hvor disse e-postene genereres fra, og vi vet heller ikke om de er sendt fra en BankID-innlogget flate. For oss fremstår disse e-postene som om de er sendt fra ordinær e-postklient uten kryptering eller autentisering. Dermed er ikke sikkerheten tilstrekkelig ivaretatt slik vi ser det.

I Sbanken liker de å se på seg selv som ledende når det kommer til å sko seg for endringer i banksektoren. Det var de som først gjorde seg klare for PSD2-hverdagen. 

Kommunikasjonsrådgiver Nikolas Dale Skjerping forteller at deres oppfatning av Horde hittil strekker seg til å være imponert over brukergrensesnittet. 

– Så langt vi ser har vi ikke mottatt noen henvendelser om å si opp Sbanken-kredittkort ennå. Foreløpig vet vi ikke nok om hvordan løsningen fungerer til å kunne vurdere om den tilfredsstiller krav eller prosesser for å kunne avslutte et kredittkort. Det er selvfølgelig naturlig at vi ser på dette i tiden fremover, sier han. 

Prøv Dine Penger+ ut året for 49 kroner! Trykk her for å gå til tilbud.


Derfor bør du gå av med tidligpensjon

Foto: Shutterstock

Eller vente. Her er 10 argumenter for tidlig uttak, og 10 argumenter for å vente til du slutter å jobbe. Les saken

Slik blir du millionær på bonuspoeng

Foto: Patrick da Silva Sæther

I «gullstua» på Oslo Lufthavn Gardermoen koser Christian Jostad og Tore Dyrseth seg med gratis mat og drikke før avreisen til Miami, med billetter på forretningsklasse foran i kabinen. De er millionærer på bonuspoeng. Les saken

Lise (31) sparer 350.000 kroner i året

Foto: Siv Dolmen

Lise Vermelid Kristoffersen skal bli økonomisk uavhengig før hun er 40 år. For Eivind Berg ble en Playstation en dyrekjøpt erfaring, mens for Kjersti Grønseth har det gått sport i å spise billig. Møt de tre pengebloggerne her. Les saken