GIR RENTEINNTEKTER: Nel, Rec Silicon og Norwegian er de tre aksjene som har gitt Nordnets 8000 kunder med investeringskonto mest i renteinntekter. 
GIR RENTEINNTEKTER: Nel, Rec Silicon og Norwegian er de tre aksjene som har gitt Nordnets 8000 kunder med investeringskonto mest i renteinntekter. 
Foto: Nel / Rec Silicon / Reuters

Nordnet utbetaler millionbeløp – kunder med disse aksjene får mest

1,3 millioner kroner fra det årsferske aksjelånsprogrammet skal fordeles mellom Nordnets kunder. Én får 50.000.

Nordnet gjør sin andre utbetaling fra aksjelånsprogrammet som ble lansert i mars

Ved forrige kvartal ble 300.000 kroner utbetalt, nå er summen økt med 260 prosent til 1,3 millioner kroner. 

– Aksjelånsprogrammet er blitt den suksessen vi håpet på da vi lanserte det. Jeg ser på renteinntektene som en tredje type avkastning på aksjeinvesteringer, i tillegg til verdistigning og utbytte, sier Anders Skar, daglig leder i Nordnet. 

TILBUD: Dine Penger+ ut året for 49 kroner!

Han poengterer samtidig at programmet stadig er i en oppstartsfase. Det kreves investeringskonto for å tillate utlån av egne aksjer, men fremdeles er aksjesparekonto det overlegent mest populære. 

– Det er ikke blitt noe rush av nye kunder, men de som er der setter veldig pris på ordningen. For dem er porteføljen og kontoen helt lik, bortsett fra at de får litt ekstra i renteinntekter. 

GODT FORNØYD: – Det er moro å kunne tilby sparere denne typen finansiell innovasjon, sier Anders Skar, daglig leder i Nordnet.
GODT FORNØYD: – Det er moro å kunne tilby sparere denne typen finansiell innovasjon, sier Anders Skar, daglig leder i Nordnet.
Foto: Nordnet

Det er i underkant av 8000 kunder som nå skal dele på renteinntektene i aksjelånsprogrammet. I gjennomsnitt får kundene utbetalt omtrent 160 kroner hver dette kvartalet. Én kunde får imidlertid hele 50.000 kroner inn på kontoen i disse dager. 

Renteinntektene kommer gjennom en avtale mellom Nordnet og Citibank. Citibank får tilgang til Nordnet-kundenes aksjer, såfremt kunden ikke har reservert seg, og betaler en rente på verdien de låner. Aksjene brukes deretter til shorting, altså å vedde på kursfall. 

Aksjer det kjøpes og selges mye av på daglig basis, som DNB og Equinor, vil generere kun et par prosent rente, mens de mest risikable aksjene, der likviditeten er langt dårligere, kan gi rente på opptil 20 prosent. 

Det betyr imidlertid ikke at det er smart å laste opp med aksjene som genererte høyest renteinntekter i andre kvartal. Listen utgjøres nemlig av shortfavoritter – og det er som regel en grunn til at mange investorer velger å sette penger på kursfall i en aksje.

– Nei, man bør fortsatt kjøpe aksjer fordi man har tro på at de vil generere avkastning og utbytte, sier Anders Skar. 

– Men det er jo veldig hyggelig hvis man fra før av har tro på hydrogenselskapet Nel fremover, og så får man noen prosent rente i tillegg. 

LES OGSÅ: Finansprofiler advarer mot indeksfond (+)

Nel er ett av to unntak på listen over aksjer som genererte høyest renteinntekter i andre kvartal. I tremånedersperioden fra april til august steg hydrogenselskapet 20 prosent på Oslo Børs, omtrent like mye som Norwegian Energy Company. De andre ga for det meste negativ avkastning, sannsynligvis også etter renteinntektene. 

KONKURS: Dolphin Drilling var selskapet som genererte tiende mest renteinntekter i andre kvartal. I slutten av juni slo riggselskapet seg imidlertid konkurs. 
KONKURS: Dolphin Drilling var selskapet som genererte tiende mest renteinntekter i andre kvartal. I slutten av juni slo riggselskapet seg imidlertid konkurs. 
Foto: Dolphin Drilling

Verst gikk det med Dolphin Drilling som slo seg konkurs i juli, mens også Interoil Exploration and Production (-35 prosent), Dof (-25 prosent), Rec Silicon (-22 prosent), Solstad (-20 prosent), Nordic Nanovector (-16 prosent), XXL (-5 prosent) og Norwegian (-1,1 prosent) viste hvorfor man ikke bør kjøpe aksjer kun fordi man kan forvente renteinntekter. 

– At en aksje shortes mye er en indikasjon på stor usikkerhet. Men renteinntektene tar ned risikoen noe, sier Skar. 

LES OGSÅ: Fondstypen for deg som ikke tar sjansen på aksjer (+)

Han sier at Nordnet ikke har noen egeninteresse i at flere tar i bruk investeringskonto, utover å bidra til at kunder velger de kontotypene som passer best med investeringsstrategien de har. 

– De fleste burde sitte på en kombinasjon av aksjer og renter, men i aksjesparekonto får man kun ha aksjefond. Derfor mener jeg at flere burde bruke investeringskonto. 

Prøv Dine Penger+ ut året for 49 kroner! Trykk her for å gå til tilbud.


Derfor bør du gå av med tidligpensjon

Foto: Shutterstock

Eller vente. Her er 10 argumenter for tidlig uttak, og 10 argumenter for å vente til du slutter å jobbe. Les saken

Slik blir du millionær på bonuspoeng

Foto: Patrick da Silva Sæther

I «gullstua» på Oslo Lufthavn Gardermoen koser Christian Jostad og Tore Dyrseth seg med gratis mat og drikke før avreisen til Miami, med billetter på forretningsklasse foran i kabinen. De er millionærer på bonuspoeng. Les saken

Lise (31) sparer 350.000 kroner i året

Foto: Siv Dolmen

Lise Vermelid Kristoffersen skal bli økonomisk uavhengig før hun er 40 år. For Eivind Berg ble en Playstation en dyrekjøpt erfaring, mens for Kjersti Grønseth har det gått sport i å spise billig. Møt de tre pengebloggerne her. Les saken