SER MOT NESTE ÅR: Nejra Macic i Prognosesenteret, Kari Due-Andresen i Handelsbanken og Peter Hermanrud i Sparebank 1 Markets er eksperter på henholdsvis boligmarkedet, makroøkonomi og Oslo Børs. De forventer for det meste et moderat 2020.
SER MOT NESTE ÅR: Nejra Macic i Prognosesenteret, Kari Due-Andresen i Handelsbanken og Peter Hermanrud i Sparebank 1 Markets er eksperter på henholdsvis boligmarkedet, makroøkonomi og Oslo Børs. De forventer for det meste et moderat 2020.
Foto: Cicilie S. Andersen/Sparebank 1 Markets

Slik tror ekspertene at 2020 blir for lommeboken din

Effekten av fire rentehevinger har ikke slått ut ennå, mener boligekspert. Samtidig skal det ikke være grunn til å frykte en gjentakelse av fjorårets strømsjokk.

Alt i alt vil 2020 by på en relativt god utvikling for økonomien i norske husholdninger. Det forteller Kari Due-Andresen, sjeføkonom i Handelsbanken. 

– Med en forventet lønnsvekst på 3,4 prosent, mens konsumprisindeksen (inflasjonen, journ.anm.) er ventet å stige med 2 prosent, får vi en reallønnsvekst på omtrent 1,5 prosent. Samtidig tror vi at styringsrenten blir liggende uendret på 1,5 prosent, sier hun. 

Due-Andresen forventer altså en sterkere kjøpekraft for nordmenn til neste år. Men likevel vil vi ikke tillate oss å bruke noe særlig mer, sier hun.  

Kari Due-Andersen, sjeføkonom i Handelsbanken.
Kari Due-Andersen, sjeføkonom i Handelsbanken.
Foto: Foto: Cicilie S. Andersen, E24

– Vi tror at en svakere BNP-vekst og usikkerhet internasjonalt vil påvirke husholdningenes konsum, slik at denne veksten blir uendret sammenlignet med i år. 

Også det norske arbeidsmarkedet, som de siste årene har vært i forholdsvis god utvikling, påvirkes av denne usikkerheten, og ekspertene ser nå tegn til at veksten begynner å flate ut. 

- At enkelte land – som Tyskland – er på vei inn i en nedgangsperiode vil kunne påvirke en eksportnasjon som Norge, sier seniorrådgiver og arbeidsmarkedsekspert i Nav, Johannes Sørbø.

Det er i tillegg ventet en utflating i oljesektoren her hjemme, noe som også peker i retning av en noe svakere utvikling i arbeidsmarkedet.

– Vi ser imidlertid ikke for oss en stor økning i ledigheten, men tror den vil holde seg ganske stabil, samtidig som vi får en lavere sysselsettingsvekst. Det vil nok komme noen færre inn på arbeidsmarkedet i 2020 enn i 2019, sier Sørbø.

Prøv Dine Penger+ i 1 måned, for 1 krone!

Når det gjelder norske energipriser, vil 2019 bli husket som et svært dyrt år. For ett år siden var strømmen i Norge rekorddyr. 

Slik det ser ut nå, kommer ikke strømprisene til å gjøre det spesielt vanskelig for lommeboken i 2020, forteller John Brottemsmo, kraftanalytiker i Kinect Energy. 

– På generell basis ser vi nå fallende energipriser. I Tyskland for eksempel, et marked som er med på å påvirke forventingene her hjemme på berget, er strømprisene lave og synkende på grunn av rikelig tilgang på kull og gass. Så jeg ser for meg at strømprisene ikke blir så høye i 2020, sannsynligvis lavere enn i år.

Men som Brottemsmo legger til: 

– Strømprisene er alltid avhengig av hvor mye det regner og det kan ingen forutse. 

LES OGSÅ: Boligalternativene for deg som sliter med egenkapitalkravet (+)

Også aksjemarkedet er ventet et moderat år i 2020. 

Peter Hermanrud, sjefstrateg i Sparebank 1 Markets.
Peter Hermanrud, sjefstrateg i Sparebank 1 Markets.
Foto: Sparebank 1 Markets

Sjefstrateg Peter Hermanrud i Sparebank 1 Markets vedgår at det alltid er vanskelig å komme med slike spådommer, og at det eneste vi egentlig vet er at aksjemarkedet stiger mye i snitt og at svingningene kan være ganske store. Han tror 2020 blir «greit nok».

– Det er vanskelig å se for seg at neste år blir veldig bra. Det er vanskelig å se for seg mye vekst i verdensøkonomien og det samme gjelder for inntjeningen til selskapene. Da blir det moderat, kanskje en vekst på mellom 5 og 10 prosent. Det er fremdeles bra, sier Hermanrud. 

Risikoen for at 2020 skal bli dårligere enn dette ligger i utlandet, forklarer sjefstrategen. 

– Alt som kan ramme verdensøkonomien utgjør et faremoment for aksjemarkedet. Der er antagelig handelskrigen risiko nummer én. Det er ikke sikkert at den må trappes opp for at den skal utløse aksjefall, kanskje er det nok med at den setter i gang en selvforsterkende følelse av usikkerhet. 

LES OGSÅ: Dette kan du tjene på å leie ut bilen din (+)

Skal man tro sjeføkonom Nejra Macic i Prognosesenteret, vil ikke boligåret 2020 avvike så veldig fra årets, og hun forventer en moderat vekst i boligprisene på rundt 2 prosent.

– Effekten av de fire renteøkningene og gjeldsregisterets ankomst har nok ikke slått ut i boligprisene enda, så det ventes å bli en dempende faktor fremover, også utover 2020, sier Macic.

Nejra Macic, sjeføkonom i Prognosesenteret.
Nejra Macic, sjeføkonom i Prognosesenteret.
Foto: Foto: Cicilie S. Andersen

Hun tror også at boliglånsforskriften, som finansminister Siv Jensen valgte å la bli stående, kommer til å fortsette å dempe boligprisene.

– Samtidig kommer boligtilbudet fremover til å avta i takt med avtagende ferdigstillelse av nye boliger. Dette vil være en positiv driver for boligprisene, mener Macic, og legger til:

– Likevel er det viktig å presisere at det ikke ser ut til å bli noe tilbudsunderskudd, boligtilbudet vil fortsatt være på et relativt høyt nivå.

De regionale forskjellene i boligprisutviklingen har blitt mindre de siste to årene, og Macic tror at dette i stor grad vil fortsette utover i 2020 også.

– Renteøkningene biter mest der husholdningene er høyest belånt, det er typisk i storbyer og spesielt i Oslo og Tromsø. Samtidig er Oslo den byen der tilbudet fremover vil avta mest, så disse to effektene kan godt «slå hverandre ut», sier Macic.

Vanligvis pleier januar å være en svært god måned, men analytikerne hos Prognosesenteret tror det kan bli en litt tregere start enn vanlig på boligåret.

– Etter hvert som boligtilbudet faller utover året, er det rom for litt mer prisvekst. Alt i alt, ser det ganske sikkert ut til at vi ikke får et nytt boligprisbonanza á la 2016 neste år. Kjøp bolig for å bo i den, ikke for å bli rik av den. Er man ute etter ren avkastning, finnes det nok mye annet å putte pengene i som vil gi sterkere avkastning enn bolig i 2020, sier Macic.

Prøv Dine Penger+ i én måned for kun 1 krone! Trykk her for å gå til tilbud.

Så mye bør du ha på bufferkontoen

Det er en myte at man trenger to-tre månedslønner på bufferkontoen, mener ekspertene. Men hvor mye bør du egentlig ha – og hvor bør pengene plasseres for å oppnå best mulig avkastning? Les saken her!

Slik ville ekspertene investert 100.000 kroner nå

AksjeNorge-lederen hadde satt halvparten av pengene i noe fondsforvalter Jan Petter Sissener er prinsippmotstander av. Slik ville fem eksperter og én menigmann investert 100.000 kroner nå. Les saken her! 

16 ting du (kanskje) ikke visste om BSU

BSU er landets beste spareordning. Men visste du at du bør droppe BSU-sparingen enkelte år, og at noen banker lar deg sette inn 300 000 kroner på én gang i BSU 2.0? Les saken her!