KRITISK: Geir Ormseth i Forbrukerrådet mener DNB og Silje Sandmæl gir unge høyrisikoråd.
KRITISK: Geir Ormseth i Forbrukerrådet mener DNB og Silje Sandmæl gir unge høyrisikoråd.
Foto: Siv Dolmen/faksimilie DNB

DNB-Silje råder 20-åringer til å spare til alderdommen: –Dette er høyrisikoråd

DNBs forbrukerøkonom Silje Sandmæl anbefaler unge voksne «tidlig i 20-årene» til å starte sparingen til alderdommen. Ett av rådene får uavhengige pensjonseksperter til å steile: – Dette er høyrisikoråd som gjør privatøkonomien mer sårbar, sier Geir Ormseth i Forbrukerrådet.

Silje Sandmæl i DNB hevder at «den vanligste feilen man gjør er å ikke starte pensjonssparing tidlig nok».

Hun anbefaler unge voksne å starte sparing til alderdommen «tidlig i 20-årene», selv om pensjonisttilværelsen da ligger ca. et halvt århundre frem i tid.

– Starter du tidlig nok kan du bli millionær som pensjonist. Små summer kan vokse seg veldig store til den dagen du blir pensjonist, sier Sandmæl.

LES HER: Spar smart til pensjonen, ikke for mye

Uavhengige pensjonseksperter er sjokkerte over deler av rådene fra Silje Sandmæl, nærmere bestemt at sparing i IPS er et godt alternativ for unge.

Geir Ormseth, seniorrådgiver i Forbrukerrådet.
Geir Ormseth, seniorrådgiver i Forbrukerrådet.
Foto: Siv Dolmen

Seniorrådgiver Geir Ormseth, som jobber med fond i Finansportalen, en uavhengig portal som drives av Forbrukerrådet, mener finansbransjen tegner et skremmebilde med stor slagside.

– Unge bør heller spare til bolig og deretter nedbetale på den. Er du i 20- og 30-åra er det en stor tabbe å spare til alderdommen gjennom IPS – individuell pensjonssparing, hvor pengene er låst til du er gammel, sier han.

I en artikkel på DNBs egne sider nevner Sandmæl både fondssparing, enkeltaksjer og individuell pensjonssparing – IPS – som gode alternativer for unge pensjonssparere i 20-års alderen.

– Det er mange måter å spare i aksjemarkedet på, det kan være gjennom et aksjefond, indeksfond, enkeltaksjer eller en aksjesparekonto, investeringskonto eller IPS. Det kan være lurt å snakke med en rådgiver slik at du får den beste løsningen tilpasset deg og dine behov, sier hun.

BSU nevnes ikke.

LES MER: Vær gebyrbevisst. tjen hundretusener

Overfor Dine Penger fastholder Silje Sandmæl rådene sine om å spare til alderdommen.

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB.
Forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB.
Foto: Dnb, DNB

– Dere plukker ut bruddstykker av det jeg sier og konstruerer en uenighet. Jeg pleier alltid å si at det er svært viktig å spare til bolig, nedbetale gjeld og ha lav gjeldsgrad. Men har du rom, bør du spare til alderdommen. Selv startet jeg da jeg var 21 år, i stedet for å gjøre som nordmenn flest og vente til jeg er 50-60 år, sier Sandmæl.

Hun legger ikke skjul på at hun er irritert over kritikken.

– Men egentlig tror jeg vi er enige. Gjennomsnittsnordmannen sløser bort 1000 kroner i måneden. Mange har rom for å sette av penger til alderdommen, sier Sandmæl – som heller ikke mener det er markedsføring hun driver med.

– Dette er mine råd. Jeg står for dem.

Geir Ormseth mener at anbefaling om individuell pensjonssparing (IPS) til folk i 20-åra rett og slett er «høyrisikoråd».

Knut Røed, økonom og seniorforsker ved Frischsenteret på UiO.
Knut Røed, økonom og seniorforsker ved Frischsenteret på UiO.
Foto: Siv Dolmen

– Da er pengene låst til man er gammel, og kan ikke brukes til å komme seg inn på boligmarkedet, eller til å få gjelden ned. Med mindre gjeld er man mindre sårbar mot arbeidsledighet, langvarig sykdom og skilsmisse. Derfor jeg vil kalle det høyrisikoråd. Andre valg, som sparing i indeksfond, er åpenbart bedre, sier Ormseth.

Han får støtte av økonom og seniorforsker Knut Røed på Frischsenteret for samfunnsøkonomisk forskning ved Universitetet i Oslo.

– Her reklameres det for et sparebehov som for de fleste ikke finnes. Uttalelsene er illustrerende for hvordan finansbransjen bygger opp under en usikkerhet for fremtiden, sier Røed.

LES MER: Derfor bør du gå av med tidligpensjon

Finans Norge, finansnæringens bransjeorganisasjon, mener den enkelte selv må bestemme når man skal begynne å spare til pensjonisttilværelsen.

Tom Staavi, informasjonsdirektør i Finans Norge.
Tom Staavi, informasjonsdirektør i Finans Norge.
Foto: Fredrik Bjerknes

– Man bør tenke på pensjonssparing gjennom hele arbeidslivet. Det betyr ikke nødvendigvis at man skal spare hele tiden. For de fleste er det viktigste å få kontroll på gjelden, eller alternativt å spare til noe som gir mer avkastning, sier Tom Staavi, informasjonsdirektør i Finans Norge.

– Hva synes du om rådene om å spare til pensjonisttilværelsen fra man er i begynnelsen av 20-årene?

Staavi tenker seg om i ca. 20 sekunder før han svarer:

– Det kan være riktig for noen. I stedet for å søle bort 500 kroner er det for eksempel mer rasjonelt å spare dem til pensjon, selv om du er 20 år. Er du bånn rasjonell kan det være riktig å forsere nedbetaling av gjeld. Er man 20 år bør prioritet én være å fylle opp BSU, sier Staavi.

Har du abonnement på Dine Penger? Prøv oss i én måned for én krone. Her er noe av det vi har skrevet om den siste tiden:

Lise (31) sparer 350.000 kroner i året


Foto: Siv Dolmen

Lise Vermelid Kristoffersen skal bli økonomisk uavhengig før hun er 40 år. For Eivind Berg ble en Playstation en dyrekjøpt erfaring, mens for Kjersti Grønseth har det gått sport i å spise billig. Møt de tre pengebloggerne her. Les saken

Bli millionær på bonuspoeng

Foto: Patrick da Silva Sæther


I «gullstua» på Oslo Lufthavn Gardermoen koser Christian Jostad og Tore Dyrseth seg med gratis mat og drikke før avreisen til Miami, med billetter på forretningsklasse foran i kabinen. De er millionærer på bonuspoeng. Les saken

Velg riktig lastesykkel

Foto: Siv Dolmen

– Dette er hovedtransportmiddelet til hele familien, sier Kari Anne Solfjeld Eid, mens hun laster både barn og bagasje opp i den praktiske lastesykkelen sin. Men det er store prisforskjeller på lastesyklene. Les saken


Spar tusenlapper på riktig bildelingstjeneste

Foto: Javad Parsa

Dersom du bruker bilen lite og bor i urbane strøk, kan bildeling være noe for deg. Men ikke gå til første og beste tilbyder, for vår pristest viser at det er store prisforskjeller. Les saken