FORSVARER RÅDGIVNINGEN: Pensjonsøkonom Knut Dyre Haug i Storebrand sier selskapet markedsfører IPS mot personer i 20-årene fordi produktet er etterlyst.
FORSVARER RÅDGIVNINGEN: Pensjonsøkonom Knut Dyre Haug i Storebrand sier selskapet markedsfører IPS mot personer i 20-årene fordi produktet er etterlyst.
Foto: Frode Hansen, VG

Storebrand får kritikk for pensjonsråd for unge

Pensjonsgiganten anbefaler unge voksne å binde opp sparepengene i over 40 år.  – Ingen i 20-årene og de aller færreste i 30-årene bør begynne å spare til pensjon, mener uavhengig ekspert.

Finansbransjen kjører knallhardt for å få flest mulig nordmenn til tidligst mulig å binde sparepengene sine i pensjonsspareprodukter.

I markedsføringen sin bruker landets største pensjonsspareselskap Storebrand unge voksne helt ned i 20-årene. I markedsføringsartikler argumenterer Storebrand for hvorfor «Kenneth» på 25 år og andre på samme alder bør spare til alderdommen gjennom IPS - individuell pensjonssparing.

– Er du av typen som allerede i 20-årene har penger til overs kan det være smart å begynne å spare langsiktig. IPS er én av mulighetene, skriver Storebrand i en reklameartikkel illustrert med bilde av «Kenneth» på 25.

 KRAFTIG MARKEDSFØRING: Slik markedsfører Storebrand pensjonssparing mot unge voksne.
KRAFTIG MARKEDSFØRING: Slik markedsfører Storebrand pensjonssparing mot unge voksne.


Storebrand har også en IPS-kalkulator som kan brukes av ungdom helt ned til 18 år. I IPS-kalkulatoren opplyser Storebrand at «18-åringer sparer i snitt 400 kr. pr. måned», og at 20-åringer sparer 500 kroner i måneden.

– Hvor får de disse tallene fra, spør Alexandra Plahte, pensjonsrådgiver hos den uavhengige aktøren Gabler når Dine Penger viser henne kalkulatoren.

– Det overrasker meg dersom 18-åringer sparer 400 kroner i måneden til alderspensjonen. Det er mulig de refererer kun til den håndfull 18-åringer som sparer i IPS. Men det burde i så fall fremgå, sier hun.

BOLIG FØRST: Pensjonsrådgiver Aleksandra Plathe. Hun oppfordrer unge til å spare til bolig og nedbetale boliglån først.
BOLIG FØRST: Pensjonsrådgiver Aleksandra Plathe. Hun oppfordrer unge til å spare til bolig og nedbetale boliglån først.
Foto: Siv Dolmen


Nordmenn hadde ved inngangen til 2018 mer enn 93 milliarder kroner stående i pensjons- og livsforsikringsordninger, ifølge Finans Norge.

På bare fire år har summen økt med nesten 12 milliarder kroner, eller 15 prosent.
Storebrand er ikke de eneste som forsøker å få unge voksne til å spare til alderdommen. Dine Penger har tidligere dokumentert hvordan den profilerte forbrukerøkonomen Silje Sandmæl og DNB råder til å starte pensjonssparingen «tidlig i 20-årene».

Markedsføringen får uavhengige pensjonseksperter til å steile.

Geir Ormseth, rådgiver i Finansportalen.
Geir Ormseth, rådgiver i Finansportalen.
Foto: Siv Dolmen

– Mye av det bransjen sier er for så vidt korrekt. Men de forteller bare en nøye utvalgt del av hele bildet. Dermed skisserer de et fremtidsbilde med stor slagside, sier seniorrådgiver Geir Ormseth, som jobber med fond i Finansportalen, en uavhengig portal som drives av Forbrukerrådet.

Han minner om at penger som spares opp i IPS – individuell pensjonssparing – er låst helt til alderdommen.

– Ingen i 20-årene og de aller færreste i 30-årene bør begynne å spare til pensjon, mener Ormseth.

Storebrand forklarer markedsføringen sin med at unge voksne vil ha produktene.

– Dette er noe helt nytt i forhold til for bare noen få år siden. Vi opplever en stor pågang fra yngre mennesker om pensjonsplanlegging og langsiktig sparing, sier Knut Dyre Haug, pensjonsøkonom i Storebrand.

Pensjonsøkonom i Storebrand, Knut Dyre Haug.
Pensjonsøkonom i Storebrand, Knut Dyre Haug.
Foto: Ingar Næss

Han forsvarer innholdet i markedsføringen, men legger imidlertid til at unge bør spare i BSU og prioritere nedbetaling av lån.

– Vi tar en rekke eksplisitte og tydelige forbehold. Vi forsøker å gi nyansert og presis informasjon. Men vi vurderer og evaluerer løpende, og vi lytter til konstruktiv kritikk.

Storebrand hevder flere ungdommer i 18-20-årsalderen sparer til alderdommen hos Storebrand.

– Tallene i IPS-kalkulatoren er for sparing i IPS og pensjonskonto for den aktuelle aldersgruppen, sier Knut Dyre Haug.

Storebrand legger imidlertid til at unge bør spare i BSU og prioritere nedbetaling av lån


Bare i 2017 ble det betalt inn nærmere tre milliarder kroner i individuelle pensjonsordninger, ifølge tall fra Finans Norge. Det er en økning på hele 50 prosent fra året før.

Dine Penger har funnet markedsføringseksempler også fra Danske Bank, som i likhet med DNB og Storebrand anbefaler at unge voksne binder opp pengene sine til alderdommen.

– Sparer du ikke til pensjon bør du begynne så snart som mulig, sier forbrukerøkonom Anne Motzfeldt i markedsføringsartikler fra Danske Bank.

Hun påpeker at man først bør fylle opp BSU, men advarer også mot «et svært stort fall» i alderspensjonen uten egen sparing til alderdommen.

– Spesielt unge bør begynne å spare i individuell pensjonssparing – IPS, råder forbrukerøkonomen.

Eksempler på markedsføring av pensjonssparing hos Danske Bank
Eksempler på markedsføring av pensjonssparing hos Danske Bank
Foto: Skjermdumper


Geir Ormseth reagerer.

– Jeg reagerer på Danske Banks fraser om at «spesielt unge» bør spare til alderdommen, og at man bør begynne IPS-sparing «så snart som mulig». Dette er høyrisikoråd, sier han.

Til Dine Penger sier Motzfeldt, når hun blir gjort kjent med kritikken, at «individuell pensjonssparing ikke nødvendigvis passer for alle». Også hun mener hun og Danske Bank gir balansert informasjon om pensjonssparing.

Motzfeldt gikk tidligere i år over i en annen stilling i banken.

Vil du lær mer om pensjon? Dine Penger gir deg uavhengig råd om dette viktige temaet. Prøv oss i én måned for én krone

Derfor bør du gå av med tidligpensjon

Foto: Shutterstock


Når du starter uttaket av pensjonen avgjør hvor mye du får utbetalt. Her er 10 argumenter for tidlig uttak, og 10 argumenter for å vente til du slutter å jobbe. Les saken her

Spar smart til pensjonen - ikke for mye


Mens finansnæringen ber oss spare mest mulig og lengst mulig, mener uavhengige eksperter at de fleste av oss klarer oss med det vi får fra staten og arbeidsgiveren. Les saken her

Smart pensjonssparing: Vær gebyrbevisst - tjen hundretusener 

Pensjonssparing med lave gebyrer gjør at du sparer over 200 000 kroner i gebyrer. — Veldig mange sover i timen, sier pensjonsrådgiver Alexandra Plahte. Les saken her