ØKER PRISEN: For to år siden annonserte konsernsjef Odd Arild Grefstad i Storebrand oppkjøpet av Skagen. Nå gjør de det dyrere for Skagens pensjonskunder. 
ØKER PRISEN: For to år siden annonserte konsernsjef Odd Arild Grefstad i Storebrand oppkjøpet av Skagen. Nå gjør de det dyrere for Skagens pensjonskunder. 
Foto: NTB scanpix / Gorm Kallestad

Storebrand tvangsflytter kunder til dyrere konto

Storebrands oppkjøp av Skagen skulle føre til det bedre for kundene. Nå må pensjonskundene over på avtaler med nytt gebyr.

Skagen-kunder med pensjonskapitalbevis har fått beskjed om at de blir flyttet til Storebrand Livsforsikring. 

Prismessig er ikke det noe å rope hurra for. De aktuelle Skagen-kundene vil som før betale forvaltningshonorar for fondene de har investert i, men nå kommer et administrasjonsgebyr i tillegg. 

Det vil ligge på 2 prosent av sparesaldo, maksimalt 400 kroner per avtale. I dag er det ikke administrasjonsgebyr på Skagen-avtalene.

– Dersom du ikke ønsker at pensjonskapitalbeviset videreføres i Storebrand, kan du ta kontakt med en annen pensjonsleverandør som vil kunne hjelpe deg med å flytte avtalen til dem, heter det i brevet. 

BLACK WEEK-TILBUD: Halv pris på Dine Penger i 6 måneder

Endringen kommer ganske nøyaktig to år etter at Storebrand annonserte oppkjøpet av Skagenfondene. 

Pål Bergskaug, direktør for formuesforvaltning i Skagen.
Pål Bergskaug, direktør for formuesforvaltning i Skagen.
Foto: Skagen

– Vi har tro på at dette vil sette oss i stand til å levere en enda bedre tjeneste til våre kunder, sa administrerende direktør Øyvind Schanke i Skagen den gangen. 

Så hvordan er denne endringen til det bedre? Øyvind Schanke har sluttet i jobben, så Pål Bergskaug, direktør for formuesforvaltning, uttaler seg: 

– Vi forventer at våre kunder vil nyte godt av å være en del av et større utviklingsmiljø og håper at et større og mer enhetlig pensjonstilbud vil forsvare kostnadsøkningen, sier han.

Bergskaug legger til at Storebrand også tilbyr indeks- og faktorfond dersom kunden skulle ønske en rimeligere forvaltningsform.

LES OGSÅ: Slik blir du millionær på bonuspoeng (+)

Elisabeth Realfsen, fagansvarlig for Finansportalen.no i Forbrukerrådet, synes imidlertid ikke det er lett å se oppsiden for forbrukeren i denne saken. 

– Det ser ut som de får et snevrere tilbud og at de blir påført nye gebyrer uten at jeg ser hva de fører til av forbedringer. 

Hun forteller at dette er en sak i samme gate som det Forbrukerrådet har prøvd å skape oppmerksomhet rundt med pensjonssidene på Finansportalen, nemlig at man bør være oppmerksom på administrasjonsgebyrer på små pensjonskapitalbevis fordi de år for år spiser av avkastningen. 

Elisabeth Realfsen, fagansvarlig Finansportalen.no
Elisabeth Realfsen, fagansvarlig Finansportalen.no
Foto: Ole Walter Jacobsen / Forbrukerrådet

– To prosent med rentes renteeffekt blir ganske mye over tid, sier Realfsen. 

I etterkant av publisering har Skagen tatt kontakt for å opplyse om at snittavtalen på de omtrent 1000 kundene som flyttes ligger på 145.000 kroner. Da vil administrasjonsgebyret utgjøre 0,28 prosent av saldoen.

Pensjonskapitalbevisene som flyttes vil automatisk bli investert i Skagens Select-fond, som det finnes ulike varianter av. De skiller seg fra hverandre i andelen aksje- og rentefond. 

Select-fondene har nylig blitt analysert av Forbrukerrådet sammen med resten av markedet for kombinasjonsfond. 

Tre av fire klassifiseres som billig, det siste som dyrt. Men ser man på fondenes relativt korte historikk, er det mindre oppløftende lesning. 

De siste 12 månedene har alle levert rundt -2 prosent meravkastning, det vil si avkastningen sammenlignet med egen referanseindeks. 

– Uansett hvilken målemetode som benyttes, underpresterer Skagens kombinasjonsfond, sier Jorge Jensen, fagdirektør finans i Forbrukerrådet.

LES OGSÅ: Derfor bør du gå av med tidligpensjon (+)

Forvalter Stein Svalestad i Skagen Select forteller at han skulle ønske avkastningen var høyere, men påpeker at det er for tidlig å trekke noen konklusjoner med bare to års historikk. 

– Når det er sagt er den absolutte avkastningen i fondene god, og etter hva vi kan se har vi den høyeste risikojusterte avkastningen i det norske markedet sammenlignet med tilsvarende fond, sier han. 

BLACK WEEK-TILBUD: Halv pris på Dine Penger i 6 måneder


Slik ville ekspertene investert 100.000 kr nå

AksjeNorge-lederen hadde satt halvparten av pengene i noe fondsforvalter Jan Petter Sissener er prinsippmotstander av. Slik ville fem eksperter og én menigmann investert 100.000 kroner nå. Les saken her!

17 gode bilkjøp nå

Foto: Siv Dolmen/Eivind Senneset

Elbil eller fossilbil? Luksus eller fornuft? Dette er bilene fire eksperter mener du bør kjøpe nå – hvis du ikke heller vil vente på det nordmenn helst vil ha; elektriske biler i «folke-SUV»-klassen. Les saken her!

Lise (31) sparer 350.000 kroner i året

Foto: Siv Dolmen

Lise Vermelid Kristoffersen skal bli økonomisk uavhengig før hun er 40 år. For Eivind Berg ble en Playstation en dyrekjøpt erfaring, mens for Kjersti Grønseth har det gått sport i å spise billig. Møt de tre pengebloggerne her. Les saken