Fastrente
Fastrente
Foto: Shutterstok

Bankene kutter fastrenten: Her får du lavest rente nå

En rekke banker har den siste uken kuttet hardt i fastrenten. Flere banker har kuttet renten tre ganger. Her er det beste tilbudene nå.

Tirsdag meldte DNB at de setter ned fastrenten på boliglån for tredje gang på en uke. Alle fastrenteperiodene er nå priset billigere enn den flytende renten. 

– Vi følger pengemarkedsrenten, blant annet, og de lange rentene har vært fallende i det siste, sier DNBs personmarkedssjef, Ingjerd Blekeli Spiten.

De er ikke de eneste som setter ned renten. Onsdag kuttet Nordea sine fastrenter for andre gang denne uken. Banken kuttet også fastrentene en gang i forrige uke.

– Usikkerheten i markedet knyttet til coronaviruset har gitt grunnlag for å senke fastrentene videre, sier John Sætre, leder for personmarkedet, i en pressemelding.

Les også: Slik rammer uroen på børsen deg

Også Danske Bank opplyser at de nylig justerte fastrenten til sine kunder fra fagforbundet Akademikerne, samt sine andre personkunder. 3 års lån ble redusert med 0,10 prosentpoeng, 5 års lån med 0,15 prosentpoeng og 10 års lån med 0,19 prosentpoeng. 

– Pengemarkedsrenten har falt kraftig den siste tiden og med dette kuttet tilpasser vi oss situasjonen i markedet akkurat nå. Videre har vi i Danske Bank lovet Ola og Kari at vi over tid skal være en garantist for god konkurranse i det norske bankmarkedet, noe som selvsagt står ved lag, skriver pressesjefen. 

Prøv Dine Penger+ i 30 dager for kun 1 krone!

 IKKE NORMALT: Dine Pengers økonomiekspert Hallgeir Kvadsheim sier hyppige kutt i fastrenten hos de store bankene, ikke er vanlig praksis. 
IKKE NORMALT: Dine Pengers økonomiekspert Hallgeir Kvadsheim sier hyppige kutt i fastrenten hos de store bankene, ikke er vanlig praksis. 
Foto: Thomas Andreassen

Dine Pengers økonomiekspert Hallgeir Kvadsheim sier det som foregår er uvanlig:

– Det finnes riktignok noen banker som endrer fastrenten fra uke til uke, men at såpass mange gjør det, og at de gjør det to til tre ganger i løpet av bare en uke er rett og slett veldig uvanlig.

Han forklarer det at fastrentene nå synker er et uttrykk for at de flytende rentene sannsynligvis vil falle. Hvis uroen fortsetter vil sannsynligvis vanlig boligrente også gå ned. Men det at fastrenten nå synker gjør ifølge Kvadsheim ikke at det vil bli noe mer lønnsomt eller sannsynlig at du vil tjene penger på å binde renten enn før. 

– Det generelle rådet om at det normalt sett lønner seg å ha løpende renter gjelder fortsatt, fastslår han. 

Det er for så vidt begrenset hvor mye du kan tape på å binde renten nå som fastrentene er så lave, legger han til.

Fått med deg Dine Pengers podcast? Hør Hallgeir Kvadsheim forklare børskrakket og hva du bør gjøre nå

Onsdag ettermiddag er dette de beste fastrentene i det norske markedet:

Alle rentene tar utgangspunkt i et lån på to millioner kroner, og en boligverdi på 2.67 millioner kroner (belåningsgrad 75 prosent).

3 år binding

  1. Sbanken tilbyr 2,40 prosent
  2. Sandnes Sparebank tilbyr 2,46 prosent
  3. KLP Banken tilbyr 2,50 prosent

5 år binding

  1. Sandnes Sparebank tilbyr 2,46 prosent
  2. KLP Banken tilbyr 2,50 prosent
  3. Sbanken tilbyr 2,50 prosent

10 år binding

  1. KLP Banken tilbyr 2,60 prosent
  2. Sandnes Sparebank tilbyr 2,61 prosent
  3. Danske Bank tilbyr 2,64 prosent

En sjekk av de beste flytende rentene viser følgende renter onsdag ettermiddag:

Flytende

1. Bulder Bank tilbyr 2,94 prosent
2. Landkreditt Bank tilbyr 2,94 prosent.
3. NORDirekte tilbyr 3,03 prosent.

NB! Tallene i artikkelens oversikter er hentet 11. mars 2020. Fastrentetilbudene endrer seg nå fra dag til dag. Vi har kun med landsdekkende aktører i oversikten. Vi har ikke med lån som krever medlemskap i en organisasjon eller fast sparing. Prisene er beregnet ut fra et lån med 20 års løpetid, tatt opp av en person på 40 år. Kilde er Finansportalen.no