PRIS IKKE ALLTID VIKTIGST: Ifølge Eika Alliansen er det andre årsaker enn prisen som bidrar til at deres undersøkelser viser at sparebankene som inngår i konsernet har svært lojale kunder. Kundene hos Totens Sparebank i Oppland, Hegra Sparebank i Trøndelag og Trøgstad Sparebank i Østfold har ifølge tall fra Penger.no over snittet høye boliglånsrenter. 
PRIS IKKE ALLTID VIKTIGST: Ifølge Eika Alliansen er det andre årsaker enn prisen som bidrar til at deres undersøkelser viser at sparebankene som inngår i konsernet har svært lojale kunder. Kundene hos Totens Sparebank i Oppland, Hegra Sparebank i Trøndelag og Trøgstad Sparebank i Østfold har ifølge tall fra Penger.no over snittet høye boliglånsrenter. 
Foto: NTB scanpix / Reklamebanken

Basert på 23 000 svar:

Disse bankkundene har dyrest boliglån – sjekk din bank

En vanlig, norsk boliglånsrente ligger på 2,8 prosent, viser våre tall. Her kan du sammenligne din bank med andre.

Over 23 000 nordmenn har tatt i bruk tjenesten Penger.no for å finne ut hvor dyrt eller billig deres eget boliglån er. 

Svarene baserer seg på boliglån fra til sammen 115 tilbydere. Disse tallene viser at innehaverne av landets billigste lån har skaffet det gjennom spesialordninger mens mange kunder i lokale sparebanker betaler ett prosentpoeng mer – og vel så det. Nederst i saken kan du se hva Eika-gruppen mener om tallene. 

TILBUD: Dine Penger+ ut året for 49 kroner!

Medlemmer av fagforeningene Akademikerne (2,34 prosent), YS (2,44 prosent) og Norsk Sykepleierforbund (2,46 prosent) har ifølge vår statistikk tre av de fire billigste boliglånene i landet. Det er henholdsvis Danske Bank, Gjensidige Bank og DNB som leverer disse. 

Otto Kristiansen i Akademikerne
Otto Kristiansen i Akademikerne
Foto: Privat

– Resultatet overrasker meg ikke. Vi har en god avtale med Danske Bank som gir konkurransedyktige betingelser for våre medlemmer, sier Otto Kristiansen, styreleder for Medlemsavtaler Pluss i Akademikerne. 

Han mener samtidig at betingelsene kunne vært enda bedre.

– Mange bruker foreningsavtalene som forhandlingskort i sin egen bank og får kopiert foreningens fremforhandlede betingelser. Det er synd fordi fellesskapet trenger at individene som utgjør fellesskapet, deltar ved å benytte avtalene, og ved det forsterker forhandlingsposisjonen overfor bankene, slik at betingelsene blir enda bedre, sier han. 

Mens de nevnte avtalene krever foreningsmedlemskap, tilbyr annenplassen på vår liste, Nybygger.no, lån kun til personer opp til 34 års alder. 

NB: Vi tar forbehold om at listen ikke er helt utfyllende eller fullt ut representativ. Se faktaboks nederst i saken. 

Bankene som står for soleklart mest utlån i Norge i dag er DNB med Nordea på en like klar annenplass. Deres markedsandel ligger på henholdsvis 28,9 og 12,6 prosent ifølge 2017-tall fra Finans Norge. 

På plassene bak ligger Danske Bank, Handelsbanken og de største regionale sparebankene. 

LES OGSÅ: Ny bank setter automatisk ned renten din (+)

Penger.no-tallene viser at det er kundene hos Danske Bank som har størst grunn til å være fornøyd, sammenlignet med de andre markedsledende aktørene. De har en gjennomsnittlig boliglånsrente på 2,64 prosent. Handelsbanken-snittet viser 2,70 prosent mens det for både DNB og Nordeas del er på 2,76 prosent. 

Samtidig er det liten tvil om at mang en lånekunde burde gå inn for å ordne seg bedre betingelser. En rekke DNB-kunder har rapportert inn lån på flere millioner som de betaler over eller oppunder 4 prosent rente på. Når deres nye priser trer i kraft den 7. november, vil renten på standard boliglån til sammenligning ligge på ned mot 3,2 prosent, ifølge bankens egne sider. 

I denne saken kan du se hvem som har markedets aller rimeligste lån nå. 

Nejra Macic, sjeføkonom i Prognosesenteret
Nejra Macic, sjeføkonom i Prognosesenteret
Foto: Foto: Cicilie S. Andersen, E24

Med snittrenter på rundt 2,7 prosent har de ledende långiverne klart flere banker bak enn foran seg. Det er nemlig ikke uvanlig å betale over 3 prosent rente når man er kunde i en lokal sparebank, viser oversikten. 

– Lojalitet er nok stikkordet, og de fleste av disse lokale sparebankene har et godt tilbud dersom man er totalkunde hos dem. Kanskje utlånsrenten ikke er den laveste, men de kan veie opp med å tilby rimeligere forsikring og høyere innskuddsrente, som er viktig for nettosparere. De høyeste BSU-rentene finnes ifølge Finansportalen hos de lokale sparebankene, forklarer sjeføkonom Nejra Macic i Prognosesenteret.

Hun poengterer at gjeldsgraden også er lavere i husholdningene der de lokale sparebankene er. 

– Det gjør at de kanskje ikke har det samme incentivet til å jage lavere renter som de høyest belånte husholdningene som befinner seg i byer som Stavanger, Oslo, Tromsø. 

LES OGSÅ: Er strengere lånekrav godt eller dårlig nytt?

Sigurd Ulven, informasjonsdirektør i Eika Gruppen
Sigurd Ulven, informasjonsdirektør i Eika Gruppen
Foto: Eika

Sparebankene som ifølge vår undersøkelse har kunder med de aller høyeste snittrentene hører til Eika Alliansen. Dette sier informasjonsdirektør Sigurd Ulven om tallene: 

– I denne undersøkelsen, som er basert på hva kundene selv har plottet inn, er det åpenbart store rom for feilkilder. Om man sjekker rentebetingelsene på Finansportalen ser man raskt at de rentene og den rangeringen respondentene har plottet inn ikke stemmer med virkeligheten.

– Feilkildene kan være mange, én kan være effektiv mot nominell rente – en annen kan være at mange personkunder i mindre lokalbanker driver delvis næring slik at det er rentene på næringslån – for eksempel utleieleiligheter, landbruk eller lignende – som gir store utslag med høyere rente enn for boliglån. Men viktigst er nok at feilkilder kan gi særlig store utslag for mindre banker med helt ned til 10 respondenter. Da skal det åpenbart ikke mange feil til før det blir store utslag.

Han fremhever videre at deres banker scorer høyt på kundelojalitet. 

– Det er flere grunner til dette, viser våre undersøkelser, og pris er på langt nær den viktigste årsaken. Lokalbankene i Eika tilbyr noe mer enn det mange av de største bankene tilbyr. Gode rådgivere til stede der kundene bor – kombinert med gode og effektive digitale hverdagsbank-løsninger viser seg å ha vel så stor verdi for mange kunder som det pris har. Dette gjelder både for unge kunder så vel som eldre, sier Ulven.

Prøv Dine Penger+ ut året for 49 kroner! Trykk her for å gå til tilbud.


Derfor bør du gå av med tidligpensjon

Foto: Shutterstock

Eller vente. Her er 10 argumenter for tidlig uttak, og 10 argumenter for å vente til du slutter å jobbe. Les saken

Slik blir du millionær på bonuspoeng

Foto: Patrick da Silva Sæther

I «gullstua» på Oslo Lufthavn Gardermoen koser Christian Jostad og Tore Dyrseth seg med gratis mat og drikke før avreisen til Miami, med billetter på forretningsklasse foran i kabinen. De er millionærer på bonuspoeng. Les saken

Lise (31) sparer 350.000 kroner i året

Foto: Siv Dolmen

Lise Vermelid Kristoffersen skal bli økonomisk uavhengig før hun er 40 år. For Eivind Berg ble en Playstation en dyrekjøpt erfaring, mens for Kjersti Grønseth har det gått sport i å spise billig. Møt de tre pengebloggerne her. Les saken