NYTT: En splitter ny skattemelding er rett rundt hjørnet for 4,9 millioner skattytere. Men hva blir nytt?
NYTT: En splitter ny skattemelding er rett rundt hjørnet for 4,9 millioner skattytere. Men hva blir nytt?
Foto: Skatteetaten

Dette blir de største endringene i skattemeldingen

Her er det du må vite om den nye skattemeldingen som kommer i mars.

Onsdag presenterte skattedirektør Hans Christian Holte og hans kolleger den nye skattemeldingen for pressen.

Åtte av ti nordmenn vil i år få tilgang til skattemeldingen elektronisk mellom 18. og 31. mars. For de aller fleste vil den i år være helt ny.

Prøv Dine Penger+ i 30 dager for kun 1 krone!

Ifølge skattedirektør Hans Christian Holte vil opplysningene i skattemeldingen bli enklere å sjekke, og informasjonen lettere å fylle ut. 

– Den største forandringen er jo at postene vi kjenner fra den gamle skattemeldingen, forsvinner. Så vi er spent på å se hvordan det blir tatt imot, sier divisjonsdirektør brukerdialog, Marta Johanne Gjengedel.

De gamle postene vil være byttet ut med følgende temaer i den nye skattemeldingen:

  • Arbeid, trygd og pensjon
  • Bank, lån og forsikring
  • Bolig og eiendeler
  • Familie og helse 
  • Finans
  • Gave og arv
  • Personlige forhold

Divisjonsdirektør Gjengedel forklarer at skattyterne nå vil få individuell veiledning mens de fyller ut skattemeldingen via temaene, i stedet for at du må gå inn for å lese om ulike poster, slik du har måttet gjøre tidligere. Dette skal gjøre det enklere for folk å levere riktige opplysninger og dermed få riktig skatt. 

Endrer du på noe, skal en oppdatert skatteberegning nå dukke opp umiddelbart.

Den nye skattemeldingen vil trolig være enklere og mer oversiktlig enn tidligere. En brukerundersøkelse skal ifølge Skatteetaten ha vist at 86 prosent av de som oppgav å ha levert skattemeldingen tidligere, mente den nye versjonen var enklere å bruke. 89 prosent sa den var mer oversiktlig. 

PRESENTASJON: Skattedirektør Hans Christian Holte og Marta Johanne Gjengedal viser frem den nye skattemeldingen for pressen.
PRESENTASJON: Skattedirektør Hans Christian Holte og Marta Johanne Gjengedal viser frem den nye skattemeldingen for pressen.
Foto: Astrid Dalen

Brukerne skal også ha svart det nå er enklere å forstå at du må kontrollere og eventuelt rette opp informasjon som er fylt ut på forhånd av Skattetaten, samt at oppsettet gjorde dem mer oppmerksom på å fylle ut informasjon som mangler, heter det i en pressemelding fra Skatteetaten. 

Noe annet som vil være nytt er at skattemeldingen ikke vil sendes ut til alle på samme tidspunkt. Skattemeldingen din vil ikke være tilgjengelig før du får en e-post eller SMS fra Skatteetaten, opplyser skattedirektør Hans Christian Holte.

For å få e-postvarsel må du ha registrert deg som elektronisk bruker innen 1. mars. 

To uker tidligere enn før – allerede 18. mars – vil noen lønnstagere og pensjonister nå få tilsendt skattemeldingen. Innen 1. april skal alle ha mottatt den. Leveringsfristen forblir dog den samme som før; for pensjonister og lønnstagere 30. april, og 31. mai for næringsdrivende. 

SLIK BLIR DET: Illustrasjonsbilde av hvordan den nye skattemeldingen vil se ut på åpningssiden. 
SLIK BLIR DET: Illustrasjonsbilde av hvordan den nye skattemeldingen vil se ut på åpningssiden. 
Foto: Skatteetaten

Noen heldige skattytere, som oppfyller nødvendige krav og heller ikke blir plukket ut til kontroll, kan få eventuell skatt til gode inn på konto allerede én til to uker etter at skattemeldingen er mottatt og levert.

Men skattedirektøren kunne berolige med at du derimot ikke må betale restskatten tidligere enn før, dersom du er blant dem som ender opp med det i år.

Senior prosjektleder Anette Beichmann legger til at en annen stor endring med årets skattemelding er at de åpner opp puljevis, noe som er et sikkerhetstiltak fra skatteetatens side for å gjøre brukeropplevelsen bedre og for å unngå større tekniske problemer.

De som først kommer til å motta skattemeldingen, er de som fikk muligheten til å teste ut den nye skattemeldingen i fjor. Etter det blir skattemeldingene sendt ut i en «tilfeldig miks», men skattefamilien skal få skattemeldingen sin på samme dag.

Noen grupper får fortsatt den gamle skattemeldingen, blant annet personer med enkeltpersonforetak og deres ektefeller.

– Men totalt er det mellom 2,5 og 3 millioner som kommer til å få ny skattemelding i år, sier Beichmann. 

– Hva med dem som regner seg som teknologisk ukyndige, og foretrekker å motta skattemeldingen på papir?

– Vi skal være til for alle, og vi kommer fortsatt til å sende ut på papir til dem som ønsker dette, forteller Gjengedal til Dine Penger. 

Hun og Skatteetaten-kollega Karin Hoel legger til at årets papirutgave av skattemeldingen kommer til å være basert på gammel skattemelding med poster, men at det fra neste år kommer til å være tematisk oppbygging også i den.

– I den nye teknologiske løsningen vil det også være mulighet for å delegere muligheten til å fylle ut skattemeldingen for eksempel til barn eller andre som kan hjelpe til, forteller Hoel.

IKKE GÅ GLIPP AV NOE: FØLG DINE PENGER PÅ INSTAGRAM

Sjekk også ut Dine Penger på Facebook og Facebook-gruppen til podcasten Pengerådet.

Prøv Dine Penger+ i 30 dager for kun 1 krone!


Så mye bør du ha på bufferkontoen

Det er en myte at du trenger to-tre månedslønner på bufferkontoen, mener ekspertene. Men hvor mye bør du egentlig ha – og hvor bør pengene plasseres for å oppnå best mulig avkastning? Les saken her!

Slik sikret bonusjegerne seg «gratis» luksusreise til Australia

Mange nok kjøp av rett type dagligvarer kan gi deg gratis flyreise. Kameratene Kaspar og Henrik tok den helt ut og samlet bonuspoeng i fire måneder – før de fløy «down under» på første klasse. Les saken her!

16 ting du (kanskje) ikke visste om BSU

BSU er landets beste spareordning. Men visste du at du bør droppe BSU-sparingen enkelte år, og at noen banker lar deg sette inn 300 000 kroner på én gang i BSU 2.0? Les saken her!