MANGE SPØRSMÅL: Noe av det som går igjen i spørsmålene om årets skattemelding er beregning av formuesverdi på bolig, pendler-/reisefradrag og aksjer.
MANGE SPØRSMÅL: Noe av det som går igjen i spørsmålene om årets skattemelding er beregning av formuesverdi på bolig, pendler-/reisefradrag og aksjer.
Foto: Skatteetaten

Siste frist for levering i dag tirsdag 30. april

Dette lurer flest på om skattemeldingen

Skattemeldingen har blitt lettere å forholde seg til for de fleste, men også i år er det mange som har stilt spørsmål til Skatteetaten og Dine Pengers skatteeksperter. Blant dem som sliter mest med utfyllingen, er de som har handlet mye med kryptovaluta.
Dersom du fortsatt ikke har åpnet skattemeldingen, og sjekket at alle opplysningene dine er riktige, så begynner det å haste.

Tirsdag 30. april (før kl. 24) er nemlig siste frist for å gjøre endringer i skattemeldingen for 2018.

Sjekk alle Dine Pengers skatteguider nederst i saken!

På starten av uken kunne Skatteetaten rapportere at 9 av 10 hadde åpnet skattemeldingen, og at allerede 750.000 har levert. Lønnsmottagere og pensjonister som har forsikret seg om at alle forhåndsutfylte opplysninger er riktige, trenger ikke å levere skattemeldingen.

Skatteetaten påpeker at det er viktig å sjekke mer enn bare om man har foreløpig skatt til gode eller skatt å betale.

Divisjonsdirektør Marta Johanne Gjengedal i Skatteetaten
Divisjonsdirektør Marta Johanne Gjengedal i Skatteetaten
Foto: Skatteetaten
– Er det noe du selv må fylle inn, som utleieinntekter, formue eller inntekter i andre land? Sjekk også at du har fått med deg fradragene du har krav på, sier divisjonsdirektør Marta Johanne Gjengedal.

– Har dere noen områder i skattemeldingen dere kommer til å ha ekstra fokus på i år?

– Vi går ikke konkret inn på detaljer rundt kontrollvirksomhet. Generelt prioriterer Skatteetaten å kontrollere områder der det er størst risiko for feil, både bevisst og ubevisst. Av erfaring betyr det i skattemeldingen de opplysningene som skattepliktige må oppgi selv som om eiendom og fradrag, eller områder med nye regler for eksempel korttidsutleie og pendling, sier Gjengedal.

Dersom du venter på opplysninger eller svar, eller trenger mer tid til å gjøre endringer i skattemeldingen, kan du søke om å få utsatt frist for å levere skattemeldingen. Fristen for dette er 30. april og da utsettes fristen til 31. mai.

Selv om mange opplever at levering av skattemelding har blitt mye enklere enn før, er det hvert år mange som har spørsmål rundt fradrag, utfylling eller praktiske ting rundt innlogging og levering.

I år opplyser Skatteetaten at det er følgende temaer deres veiledere på chat, telefon og Facebook har fått flest spørsmål om:

 • Praktiske spørsmål om hvordan man finner skattemeldingen, hvordan logge seg inn
 • Spørsmål om hvordan skatt til gode/restskatt er utregnet og hvor man finner dette på skattemeldingen
 • Formuesverdi for bolig – de lurer på hvordan dette er beregnet
 • Hvordan de endrer kontonummeret som skatt til gode utbetales til
 • Reisefradrag, hvordan beregne dette og føre i skattemeldingen
 • Hvordan rapportere aksjer riktig i skattemeldingen
 • Pendling og arbeidsreiser – hva de har krav på og hvordan de fører det i skattemeldingen
 • Hva gjør man i henhold til dødsbo og skattemeldingen for avdøde?

I tillegg har det kommet en del henvendelser fra personer som har mottatt skattemelding for næringsdrivende, og som lurer på hvorfor de ikke har en foreløpig skatteberegning?

– Det er ikke mulig for Skatteetaten å beregne skatt før vi har mottatt de nødvendige opplysninger, for eksempel om næringsinntekt. Disse opplysningene skal de næringsdrivende rapportere selv til Skatteetaten med leveringsfrist 31. mai, forklarer Gjengedal til Dine Penger.

Dine Penger har også hatt nettmøte om skatt i forbindelse med skattemelding for 2018 denne våren, og dette var temaene det kom flest spørsmål om her:

 • Flytting til/fra utlandet og inntekt fra andre land
 • Gjeldsrenter – flere spørsmål om fordeling mellom samboere/ektefeller
 • Aksjer
 • Fastsettelse av boligverdi
 • Foreldrefradrag
 • Utleie

Denne uken har vi skrevet om at man må innrapportere alle kjøp man gjør med bitcoin og annen kryptovaluta til Skatteetaten, noe som gjør dette til en ganske kompliserende affære.


I Dine Penger+ kan du lese en rekke guider som hjelper deg med å kutte skatt:

Utnytt gråsonene ved utleie av egne bolig

I utgangspunktet er utleie i egen bolig skattefritt, og utleie der du ikke bor, er skattepliktig. Men det finnes flere gråsoner. Slik kan du utnytte reglene. Les guiden her.

Slik får du høyere foreldrefradrag

Du kan få fradrag for kjøring til både barnehage og barnevakt. Du kan til og med føre opp regningen til fotballakademiet. Les guiden her.

Kutt inntekten – men bare på papiret


Er det en gang i året du skal prøve å få ned inntekten din, er det nå. Det kan spare deg for mye skatt. Les guiden her.

Frynsegodene som senker skatten

Du kan spare opptil 46,6 prosent skatt hvis du klarer å gjøre om på frynsegodene dine i skattemeldingen! Les guiden her.

Gjelden som kutter skatten

De fleste som eier verdifulle formuesobjekter som bil, båt, hytte eller bolig har lån i bank. Gjeld og gjeldsrenter kan gi lavere formuesskatt og inntektsskatt. Les guiden her.

Skal du skatte ved boligsalg?

Du skal være forsiktig med å leie ut din egen bolig dersom du har planer om å selge. Den skattefrie salgsgevinsten kan plutselig bli en skattebombe. Les guiden her.

Slik kutter du formuesskatten

Hvordan eiendeler verdsettes i skattemeldingen er i endring, det betyr noe for deg fordi det påvirker hva du betaler i formuesskatt. Det blir mer hensiktsmessig å ha penger i aksjer, enn i sekundærbolig. Les guiden her.


Feriebolig i skattemeldingen

Eier du fritidsbolig i Norge eller i utlandet? Da må du vite dette. Les guiden her.

Strengere regler for AirBnb-utleie

For skatteåret 2018 er det nye regler for korttidsutleie gjennom for eksempel Airbnb. Reglene er enklere enn før – men noe strengere. Les guiden her.

Lønn fra utlandet i skattemeldingen


Har du lønnsinntekter fra utlandet i 2018? Pass på å gi informasjon om dette i skattemeldingen og unngå dobbeltbeskatning. Les guiden her.


Skatt på fond, aksjer og aksjesparekonto

Sparer du i aksjer og fond vil det for de aller fleste være grei skuring å fylle ut skattemeldingen, det meste er forhåndsutfylt. Men du bør likevel sjekke beløpene, og har du mer avanserte investeringer må du rapportere inn tallene selv. Les guiden her.

Slik håndterer du spillegevinster fra utlandet

Har du spilt og vunnet penger hos utenlandske spillselskaper? Slik fører du det i skattemeldingen. Les guiden her.

Slik klager du på formuesverdien på boligen din

Du gjør lurt i å sjekke om formuesverdien stemmer, og gi beskjed til Skatteetaten hvis den er satt for høyt. Formuesverdien kan nemlig få betydning, selv om du ikke er i posisjon til å betale formuesskatt. Les guiden her.

Les alt du trenger å vite om skattemeldingen her