SISTE DAG FOR SKATTEMELDINGEN:

Mange sliter med rapporteringen av kryptovaluta

Omfattende og kompliserte regler rundt bruken av kryptovaluta tar motet fra mange i det fristen for leveringen av skattemeldingen nærmer seg med stormskritt.

Investorer i kryptovalutaer som bitcoin og ethereum har hatt lite å glede seg over det siste året. De virtuelle valutaene falt kraftig i verdi gjennom 2018, men nå kan de som har tapt få et plaster på såret, via skattemeldingen.

Tap på kryptovaluta kan fradragføres, mens de som eventuelt tok ut gevinst fra en kryptovaluta i 2018, må derimot gjøre seg klare for å skatte av gevinsten.

Les Dine Pengers guide her: Spar skatt på kryptosmell

Uansett om du tjente eller tapte, så skal dine kjøp og salg av kryptovaluta med i skattemeldingen. Tallene skal med i skjema RF-1159. Men det er ikke nødvendigvis bare enkelt.

– Det vanskeligste for brukerne å skjønne, er nok dette med at det må gjøres en utregning av gevinst/tap for hver eneste transaksjon av kryptovaluta. Også når man veksler fra en kryptovaluta til en annen, eller kjøper en pizza, sier Lars Nøring i Kryptosekken.no.

Kryptosekken er en nettside som selger beregningstjenester for investorer i kryptovaluta. Nettstedet tilbyr også en gratis beregning for investorer som har få transaksjoner.

Ifølge Nøring er en av problemstillingene for investorene hvordan de skal få oversikt over alle handler. Det kan være veldig varierende kvalitet på data de har fått fra markedsplasser/børser – om de i det hele tatt har fått noe.

Skjemaet som skal benytte har også skapt mye frustrasjon.

– For dem som har mer enn et par kryptovalutaer de har handlet i, så blir det ifølge Nøring en omfattende jobb å registrere dette på Altinn.

MANGE SPØRSMÅL: Folk som har handlet med kryptovaluta synes det er vanskelig å rapportere inn alt til Skatteetaten. Lars Nøring i Kryptosekken.no kan hjelpe til med utregningen.
MANGE SPØRSMÅL: Folk som har handlet med kryptovaluta synes det er vanskelig å rapportere inn alt til Skatteetaten. Lars Nøring i Kryptosekken.no kan hjelpe til med utregningen.
Foto: Privat

– Skjemaet der er ikke spesielt godt designet for rask inntasting heller. Vi hadde en bruker tidlig i april, som ble så oppgitt over skjemaet at han til slutt nektet å oppgi kryptovalutaen sin, og stengte kontoen sin hos oss, forteller Nøring.

Ifølge Nøring hadde denne brukeren godt over 150 forskjellige kryptovalutaer han hadde handlet med i 2018.

En siste ting Kryptosekken får en del henvendelser om, er hva man skal gjøre om man ikke har gjort skatteberegning av kryptovaluta for 2017, eller har gjort det galt.

– De lurer på om de er ille ute da. Men så sant ikke Skatteetaten ikke allerede har åpnet en sak, så er det veldig enkelt å endre skattemeldingen for 2017. Eneste konsekvensen er at du selvfølgelig må betale skatten som blir utregnet fra det. Endringsmelding kan gjøres lett på Skatteetatens nettsider, sier Nøring.

Skatteetaten har tidligere opplyst at de har indikasjoner på at rundt 30.000 nordmenn har formue eller inntekter fra fra kryptovaluta. Hvor mange som har brukt kryptovaluta som betalingsmiddel, finnes det ingen oversikt over foreløpig.

I Dine Penger+ kan du lese en rekke guider som hjelper deg med å kutte skatt:

Utnytt gråsonene ved utleie av egne bolig

I utgangspunktet er utleie i egen bolig skattefritt, og utleie der du ikke bor, er skattepliktig. Men det finnes flere gråsoner. Slik kan du utnytte reglene. Les guiden her.

Slik får du høyere foreldrefradrag

Du kan få fradrag for kjøring til både barnehage og barnevakt. Du kan til og med føre opp regningen til fotballakademiet. Les guiden her.

Kutt inntekten – men bare på papiret


Er det en gang i året du skal prøve å få ned inntekten din, er det nå. Det kan spare deg for mye skatt. Les guiden her.

Frynsegodene som senker skatten

Du kan spare opptil 46,6 prosent skatt hvis du klarer å gjøre om på frynsegodene dine i skattemeldingen! Les guiden her.

Gjelden som kutter skatten

De fleste som eier verdifulle formuesobjekter som bil, båt, hytte eller bolig har lån i bank. Gjeld og gjeldsrenter kan gi lavere formuesskatt og inntektsskatt. Les guiden her.

Skal du skatte ved boligsalg?

Du skal være forsiktig med å leie ut din egen bolig dersom du har planer om å selge. Den skattefrie salgsgevinsten kan plutselig bli en skattebombe. Les guiden her.

Slik kutter du formuesskatten

Hvordan eiendeler verdsettes i skattemeldingen er i endring, det betyr noe for deg fordi det påvirker hva du betaler i formuesskatt. Det blir mer hensiktsmessig å ha penger i aksjer, enn i sekundærbolig. Les guiden her.


Feriebolig i skattemeldingen

Eier du fritidsbolig i Norge eller i utlandet? Da må du vite dette. Les guiden her.

Strengere regler for AirBnb-utleie

For skatteåret 2018 er det nye regler for korttidsutleie gjennom for eksempel Airbnb. Reglene er enklere enn før – men noe strengere. Les guiden her.

Lønn fra utlandet i skattemeldingen


Har du lønnsinntekter fra utlandet i 2018? Pass på å gi informasjon om dette i skattemeldingen og unngå dobbeltbeskatning. Les guiden her.


Skatt på fond, aksjer og aksjesparekonto

Sparer du i aksjer og fond vil det for de aller fleste være grei skuring å fylle ut skattemeldingen, det meste er forhåndsutfylt. Men du bør likevel sjekke beløpene, og har du mer avanserte investeringer må du rapportere inn tallene selv. Les guiden her.

Slik håndterer du spillegevinster fra utlandet

Har du spilt og vunnet penger hos utenlandske spillselskaper? Slik fører du det i skattemeldingen. Les guiden her.

Slik klager du på formuesverdien på boligen din

Du gjør lurt i å sjekke om formuesverdien stemmer, og gi beskjed til Skatteetaten hvis den er satt for høyt. Formuesverdien kan nemlig få betydning, selv om du ikke er i posisjon til å betale formuesskatt. Les guiden her.

Les alt du trenger å vite om skattemeldingen her