Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix

Slik får du den billigste – og dyreste – strømmen

Å kjøpe strøm har blitt så vanskelig at det du tror er den aller beste strømavtalen, i stedet er blant de aller dårligste. Hvis du ikke er bevisst, taper du flere tusen kroner i året.

Her dokumenterer Dine Penger hvordan den tilsynelatende beste og billigste kraftavtalen i realiteten er blant de dårligste:

Agva Krafts strømkampanje Agva Spot Vinterkampanje ligger i skrivende stund helt øverst på Forbrukerrådets strømprisoversikt strømpris.no. Kraftavtalen har et påslag på minus 31,50 øre/kWh.

Du får altså et avslag på kraftprisen på 31,50 øre/kWh.

Se Dine Pengers prissjekk av strømpriser lenger ned i artikkelen.

Siden spotprisen er beregnet til å være 26,41 øre/kWh av Forbrukerrådets strømtjeneste, blir strømprisen du må betale til Agva Kraft, dermed på minus 5,09 øre/kWh (26,41 øre minus 31,50 øre).

Siden det heller ikke er et fastbeløp på denne strømavtalen, blir månedsregningen med beregnet forbruk på 2502 kWh på minus 127 kroner.

Du får altså 127 kroner i måneden fra Agva Kraft dersom du sier ja til dette tilbudet fra Agva Kraft.

MINUS 127 KRONER: På strømpris.no viser det hyggelige regnestykket at du får 127 kroner dersom du slår til på kampanjen til Agva.
MINUS 127 KRONER: På strømpris.no viser det hyggelige regnestykket at du får 127 kroner dersom du slår til på kampanjen til Agva.
Foto: Skjermdump

Men det er en stor hake ved denne strømavtalen. Den gjelder bare i én måned. Etter denne måneden flyttes du til avtalen Agva Spotpris, som har et påslag på 8,9 øre/kWh og et månedsgebyr på 19 kr, forteller Agva Kraft på sine sider.

Da blir prisen 902 kr måneden. Denne prisen ville gitt en 82. plass på listen over de 93 spotprisavtalene som tilbys på Forbrukerrådets tjeneste strømpris.no. Bare 11 avtaler ville vært dårligere.

Agva Kraft har valgt å ikke rapportere denne strømavtalen på strømpris.no. De vedgår at kundene kan bli forvirret.

– Derfor er vi svært nøye med å merke avtalene med kampanje både i avtalenavn og i beskrivende tekst. Det skal mye til for ikke å få med seg dette på våre bestillingssider, hevder markedssjef Bjørn Arctander i Agva Kraft.

Bitt av sparebasillen? Deler tips og triks for å få pengene til å strekke litt lenger, gjøre gode kjøp og kutte forbruket.

Frem til begynnelsen av 1990-årene måtte du kjøpte kraften fra din lokale kraftleverandør. I 1991 ble det åpnet for konkurranse. Mange så frem til sunn konkurranse om strømkundene.

Men strømmen er den samme, uavhengig av hvor den kjøpes fra – og konkurransen går nesten utelukkende på pris og kampanjer. Det drives også omfattende og oppsøkende salg på gater og dører.

Konkurransen om kundene har ført strøm til topps hos klagestatistikkene til Forbrukertilsynet og Forbrukerrådet.

– Det er nå en spesiell situasjon med en ekstrem konkurranse, vedgår Arctander i Agva Kraft, som er en liten aktør i markedet.

Forbrukerrådet mener kortvarige kampanjetilbud er svært uheldig.

– Dette er hovedutfordringen i strømmarkedet. Forbrukerne blir ofte systematisk lurt til å gå inn på avtaler som fremstår som billige og gode, men hvor de etter kort tid blir flyttet til en dyr og dårlig avtale, sier juridisk seniorrådgiver Thomas Iversen i Forbrukerrådet.

Han fraråder på generelt grunnlag kortvarige kampanjetilbud.

– Fordi strøm er et lavinteresseprodukt, gambler selskapene med at kundene glemmer at det er korte kampanjeperioder. Hvis du ikke er veldig bevisst, taper du mye mer penger enn du tjente i den korte kampanjeperioden.

I fjor advarte Forbrukerrådet mot å la seg lokke av strømselskapenes forsikring mot strømsjokk.

Også Energi Norge, interesseorganisasjonen for kraftbransjen, er skeptiske til kampanjetilbudene.

– Kampanjetilbud bør fortsatt være mulig. Men på strømpris.no og andre prisoversikter bør de mer langsiktige kontraktene løftes frem, sier næringspolitisk rådgiver Lars Ragnar Solberg i Energi Norge.

Strømselskapene har mange forskjellige kraftavtaler. De har ofte veldig like navn. Dessuten står billige og dyre avtaler om hverandre.

Noen ganger frontes også de dyre i markedsføringen, mens man forsøker å gjemme de billige avtalene.

Når vi går inn på strømselskapet Agvas nettsted, er det en svært dyr spotprisavtale som frontes på førstesiden: «Agva Kraft Spot» skal ifølge nettsiden «følge spotprisen», månedsgebyret er 0 kroner, og det er ikke bindingstid.

Men først når vi trykker på lenken, gis det informasjon om at kraftavtalen har et påslag på hele 14,9 øre/kWh. Med denne avtalen blir månedsprisen på 1034 kroner.

Vi trykker også på lenken «strømavtaler». Også der frontes den dyre spotavtalen Agva Kraft Spot.

Andre strømavtaler, hvor noen altså er mye billigere, er gjemt i en lenke nederst.

Bak denne lenken er 13 avtaler listet opp, og øverst er den dyre Agva Kraft Spot.

Bjørn Arctander i Agva Kraft mener derimot det er den subsidierte prisen de markedsfører, og at den dyre avtalen med nesten 15 øres påslag «ikke markedsføres aktivt».

PÅ TOPP: Disse seks selskapene toppet listen 29. januar 2020.
PÅ TOPP: Disse seks selskapene toppet listen 29. januar 2020.
Foto: Skjermdump

Dersom du vil ha en lav strømpris i en lengre periode enn én måned, må du sjekke hvor lenge prisen garanteres. Det gjør du enkelt på strømpris.no.

DOBLES: Ishavskraft har en kampanje som gjør at du får en lav strømpris i seks måneder. Men deretter dobles nesten prisen.
DOBLES: Ishavskraft har en kampanje som gjør at du får en lav strømpris i seks måneder. Men deretter dobles nesten prisen.
Foto: Skjermdump

Når Dine Penger sjekker, er det kraftleverandøren Ishavskraft som kommer klart best ut. De har en seks måneders kampanje, hvor de slår av 7,56 øre per kilowattime på kraftprisen i seks måneder.

Det betyr at du altså betaler 7,56 øre mindre per kilowattime enn det Ishavskraft selv kjøper kraften for. Med en gjennomsnittsenebolig må du med denne avtalen betale 472 kroner måneden for kraft.

Men etter seksmånederskampanjen må du bytte. Hvis ikke overfører Ishavskraft deg til en langt dyrere standardavtale, som imidlertid ikke er så dyr som Agvas avtaler.

Ishavskraft informerer på sine nettsider om at man etter de første seks månedene overføres til det de kaller «vanlige betingelser», med et påslag på 7,44 øre/kWh. Det gir en månedspris for gjennomsnittseneboligen på 847 kroner.

Forbrukerrådet fraråder å gå inn på kampanjetilbud hvor påslaget er negativt.

– Velg strømavtaler som over tid har en grei pris, sier Thomas Iversen i Forbrukerrådet.

– Hva er en grei pris?

– Det er med et påslag på et par øre, og ikke mer enn tre–fire øre.

Han påpeker at mellomstore og store aktører ofte har stabile, gode kraftavtaler.

Med et påslag på to øre/kWh vil strømregningen med det beregnede forbruket bli på 711 kroner i måneden. Det er til dels betydelig lavere enn prisen på avtalene som kundene til både Agva og Ishavskraft blir flyttet over på etter kampanjeperioden.

Interesseorganisasjonen Energi Norge mener kraftmarkedet må bli tryggere for kundene.

– Det er konkurranse med mange aktører, høy byttefrekvens og gratis å bytte leverandør. Men det bør likevel tas grep for å gjøre markedet tryggere og mer oversiktlig for kundene. Myndighetene må slå ned på brudd på markedsføringsloven, og sanksjonsregimet rundt gjentatte og grove brudd bør strammes til, sier næringspolitisk rådgiver Lars Ragnar Solberg.

IKKE GÅ GLIPP AV NOE: FØLG DINE PENGER PÅ INSTAGRAM

Sjekk også ut Dine Penger på Facebook og Facebook-gruppen til podcasten Pengerådet.Prøv Dine Penger+ i 1 måned til 1 krone!


Så mye bør du ha på bufferkontoen

Det er en myte at du trenger to-tre månedslønner på bufferkontoen, mener ekspertene. Men hvor mye bør du egentlig ha – og hvor bør pengene plasseres for å oppnå best mulig avkastning? Les saken her!

Slik sikret bonusjegerne seg «gratis» luksusreise til Australia

Mange nok kjøp av rett type dagligvarer kan gi deg gratis flyreise. Kameratene Kaspar og Henrik tok den helt ut og samlet bonuspoeng i fire måneder – før de fløy «down under» på første klasse. Les saken her!

16 ting du (kanskje) ikke visste om BSU

BSU er landets beste spareordning. Men visste du at du bør droppe BSU-sparingen enkelte år, og at noen banker lar deg sette inn 300 000 kroner på én gang i BSU 2.0? Les saken her!