Svært lønnsomme råd for 2019

Fulgte du aksjerådene til Lars Erik Moen for ett år siden, har du hatt en fortjeneste på nesten 50 prosent, pluss utbytte.

Det lønte seg å følge aksjerådene til de fem ekspertene som ga sine råd i Dine Penger for ett år siden.

Selv om Oslo Børs gjennom 2019 (til 12. desember) steg med solide 13 prosent, slo samtlige fem børsen – med god margin.

Aller best var https://www.dinepenger.no/penger/aksjer/tror-paa-roekke/24521847. Satte du 100 000 kroner i selskapene han foreslo ved inngangen til 2019, kunne du ved utgangen av 2019 notere en fortjeneste på 46 000 kroner – pluss utbytte fra selskapene.

– Veldig hyggelig. Veldig gledelig, sier Moen når Dine Penger ringer han.

Tett bak Moen er Øyvind Fjell i DNB Markets, som fikk en pluss på 42 prosent justert for utbytte.

Samtlige fem rådgivere slo børsens oppgang på 13 prosent. Espen Furnes i Delphi-fondene kom på tredjeplass med 40 prosent. De tre Moen, Fjell og Furnes gjorde alle det altså svært godt.

Det smaker godt, både for Moen som i fjor ga råd for første gang i Dine Penger, og ikke minst for Furnes og Fjell.

I 2018 kom Furnes og Fjell helt nederst, med henholdsvis 13 og 18 prosent i minus som resultat. Man tapte altså penger på å følge rådene deres for 2018.

– Åpenbart ikke gode råd, sa Fjell om egne råd for ett år siden.

Nå kan de begge smile bredt. Minus er snudd til kraftig pluss.

Også de to kvinnene klarte å slå børsen med god margin. På fjerdeplass havnet Pernille Skarstein Christensen i C worldwide med 21 prosent, og på femte Vigdis Almestad i Odin-fondene med 19 prosent.

Dette er første gang på minst fire år at samtlige eksperter har slått hovedindeksen på børsen. I 2018 slo to av fem børsen, i 2017 tre av fem. I 2016 gjorde tre av den gang seks rådgivere det bedre enn Oslo Børs.

– Det er litt spesielt at vi alle klarte det i 2019, sier Lars Erik Moen, som understreker at kundene som har hatt andeler i fondet hans har hatt den samme gleden av å følge rådene hans som Dine Pengers lesere.

– Selskapene jeg anbefalte i Dine Penger er de samme som også fondet har investert i. Dette resultatet er hyggelig lesning for dem som arbeider med og har investert i aktivt forvaltede norske fond.

De fem aksjeekspertene foreslo totalt 19 forskjellige selskaper. Samtlige gikk i pluss, unntatt gjødselgiganten Yara, som falt fire prosent gjennom 2019.

Noen av de anbefalte selskapene hadde svært kraftig oppgang. Helt på toppen av de 19 er Nordic Semiconductor, som både Øyvind Fjell og Lars Erik Moen anbefalte, og Data respons, som Moen var alene om å anbefale.

Moen er mest fornøyd med at Kitron, som steg mindre enn børsen med sine 12 prosent, og Nordic Semiconductor sto på anbefalingslisten hans.

– De begge hadde stang ut på begynnelsen av året. Derfor er jeg fornøyd med at de klarte seg godt.

Moen er også svært fornøyd med at 2019-rådene viser at aktiv forvaltning kan lønne seg.

– Internasjonalt sliter flere. Men i lokale markeder klarer mange profesjonelle forvaltere å slå børsene. Likevel er det spesielt at alle fem klarte det.

– Er det noe du gjerne skulle gjort annerledes, slik at du kunne kommet enda bedre ut?

– Kortsiktig skulle jeg gjerne hatt et par ESG-selskaper, sier Moen – og viser til den kraftige økningen mange bærekraftige selskaper, som gjerne kalles ESG-selskaper, har hatt det siste året.

PS.
Når denne artikkelen er nesten ferdig skrevet, tikker det inn en e-post fra en fornøyd Moen.

Da har han regnet.

– Sannsynligheten for at alle fem skal slå Oslo Børs er 3,1 % (1/32), dersom man antar at aksjemarkedet er korrekt priset i utgangspunktet. Tar man hensyn til nivået på meravkastningen, blir det svært vanskelig å forklare resultatet som tilfeldig, skriver Moen.